Wat kan ik doen tegen pesten? Hoe versla je een pestkop JW.org

084-8340086

Wat kan ik doen tegen pesten? JW.org

Stel je de volgende situatie eens voor: Thomas wil niet naar school. Vandaag niet, morgen niet, nooit niet! Het begon allemaal drie maanden geleden. Klasgenoten begonnen gemene leugens over hem te vertellen. Daarna begon het schelden. En toen het treiteren: Soms sloeg iemand zijn boeken uit zijn handen en deed dan alsof het een ongeluk was. Of iemand liet hem struikelen, en als hij zich dan omdraaide, deed iedereen alsof er niets aan de hand was. Maar wat er gisteren gebeurde, maakte hem bang: iemand had een bedreiging op zijn pagina gepost . . .

Wat zou jij doen in Thomas’ situatie?

Luister naar de podcast (5 minuten) Wat kan ik doen tegen pesten hieronder of via deze link
 

Waarom belangrijk?

Afhankelijk van je reactie zal de situatie beter of slechter worden.

Wat zou jij doen? 

TIME-OUT! Je bent niet totaal machteloos. Je kunt een pestkop verslaan zonder te vechten. Hoe?

  •  BLIJF RUSTIG. De Bijbel zegt: ‘Een dwaas geeft lucht aan al zijn emoties, maar een wijze beheerst ze en blijft kalm’ (Spreuken 29:11). Als je rustig blijft — ook als je vanbinnen ontploft — is voor de pestkop de lol er al gauw af.

  • NEEM GEEN WRAAK. De Bijbel zegt: ‘Vergeld niemand kwaad met kwaad’ (Romeinen 12:17). Je maakt de situatie alleen maar erger als je iemand probeert terug te pakken.

  • ZOEK DE PROBLEMEN NIET OP. De Bijbel zegt: ‘Wie verstandig is ziet het gevaar en verbergt zich’ (Spreuken 22:3). Probeer pestkoppen uit de weg te gaan en situaties te vermijden waarin je gepest kunt worden.

  • ZEG IETS ONVERWACHTS. De Bijbel zegt: ‘Een vriendelijk antwoord keert woede af’ (Spreuken 15:1). Als iemand je bijvoorbeeld pest en zegt dat je te dik bent, kun je je schouders ophalen en zeggen: ‘Er zouden best wel een paar kilootjes af kunnen.’ Je kunt ook humor proberen.

  • LOOP WEG. Nora (19) zegt: ‘Als je niets terugzegt en wegloopt, laat je zien dat je volwassen bent en dat je sterker bent dan degene die jou lastigvalt. Je laat zien dat je zelfbeheersing hebt, iets wat de pestkop niet heeft’ (2 Timotheüs 2:24).

  • WERK AAN JE ZELFVERTROUWEN. Iemand die pest, zal vaak iemand uitkiezen die negatief over zichzelf denkt en daarom niet snel iets terug zal doen. Maar als je laat zien dat je je niet laat intimideren, kan dat een pestkop afschrikken.

  • PRAAT ER MET IEMAND OVER. Een voormalig leraar zegt: ‘Ik raad iedereen die gepest wordt aan om het te melden. Het is het verstandigste wat je kunt doen en je voorkomt er misschien mee dat iemand anders gepest wordt.’

 

 

Bron JW.org