Wat te zeggen tegen iemand die gepest wordt, do's en don't's | Stop Pesten NU

084-8340086

Wat te zeggen tegen iemand die gepest wordt, do's en don't's

Zie je dat iemand anders gepest wordt? Of misschien wordt een vriend van je gepest? We weten dat het soms heel moeilijk is om te weten wat we moeten doen, wat de beste manier is om het op te lossen of hoe we ze kunnen troosten nadat het is gebeurd.

Als je iemand kent die gepest wordt, is het belangrijk dat je hen laat weten dat ze er met jou over kunnen praten. Het kan stressvol zijn om een ​​vriend of familielid te zien pesten, maar er is hulp beschikbaar.

- Nederlandse vertaling, Google translate -

Het is belangrijk om tijd met ze door te brengen en dingen te doen die hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Maar vergeet niet dat het ook belangrijk is dat u niet vergeet om ook voor uzelf te zorgen en niet te veel op u te nemen.

Bijna de helft van degenen die te maken krijgen met pesten, vertellen het nooit aan iemand uit angst of schaamte.

DE DO'S EN DON'TS

We weten ook dat een alarmerend groot aantal van ons het nooit meldt en in plaats daarvan in stilte lijdt. Als een vriend of geliefde besluit zich voor je open te stellen en te delen wat ze doormaken, is het soms moeilijk om te weten hoe ze op de juiste manier moeten reageren.

Met deze gedachte hebben we een lijst samengesteld met dingen die je niet tegen ze moet zeggen, evenals een nuttig alternatief:

1. ZEG NIET: 'NEGEER HET'

Deze oude kastanje kan erg schadelijk zijn. Verteld worden dat je iets moet negeren dat je stress en angst bezorgt, helpt niet . Het is niet verwonderlijk dat het negeren van het pesten niet echt werkt en door zoiets te zeggen, kunnen ze er in de toekomst misschien van weerhouden iets anders te delen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun geestelijke gezondheid en leiden tot zaken als depressie en extremere gevolgen.

ZEG MAAR: 'LATEN WE EROVER PRATEN'

Dit is een veel behulpzamere en medelevendere reactie. Het gevoel hebben dat uw stem wordt gehoord, is uiterst belangrijk, omdat we ons hierdoor minder alleen voelen. Het laat ons ook weten dat iemand om ons geeft en geïnteresseerd is in wat er in ons leven gebeurt, zonder te proberen het probleem op te lossen of te negeren.

2. ZEG NIET: 'HET HOORT GEWOON BIJ HET OPGROEIEN'

Hoewel het ervaren van pesten opgroeien maar al te vaak voorkomt, betekent dit niet dat je het als een overgangsritueel moet accepteren. Dit zeggen biedt ook geen advies over hoe om te gaan met het probleem bij de hand.

ZEG WEL: 'WAT IS ER AAN DE HAND?'

Deze vraag geeft de persoon de gelegenheid om eerlijk en open te praten als hij of zij wil weten wat hem dwars zit.

3. ZEG NIET: 'STOP MET ZO GEVOELIG TE ZIJN'

Dit advies is bijzonder schadelijk. Het impliceert dat hun reactie op het pesten het probleem is, en dat als ze minder 'gevoelig' waren, het probleem op magische wijze zou verdwijnen. Dit is niet het geval. Je zou ze ook in verlegenheid kunnen brengen door te verwijzen naar hun reactie op de situatie als 'gevoelig', omdat het impliceert dat ze overdreven reageren. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich niet uitspreken en in de toekomst hulp zoeken.

ZEG WEL: 'HET IS OKÉ OM VAN STREEK/BOOS TE ZIJN' ENZ

Je moet ze geruststellen dat wat ze ook voelen, volkomen normaal en natuurlijk is. Probeer ze duidelijk te maken dat er geen goed of fout is als het om gevoelens gaat – we hoeven ze alleen maar te erkennen.

4. ZEG NIET: 'KOM GEWOON VOOR JEZELF OP'

Als advies werkt dit om een ​​aantal redenen niet. Het kan de persoon een machteloos gevoel geven, omdat hij of zij misschien niet in staat is om voor zichzelf op te komen of niet weet hoe hij zelf moet opkomen. Ze kunnen ook bang zijn voor de gevolgen.

ZEG WEL: “IK BEN ER VOOR JE, WAT WIL JE ERAAN DOEN?”

Hierdoor weet de persoon dat je om hem geeft en dat je hem of haar door deze moeilijke situatie heen wilt helpen en, belangrijker nog, dat het niet hun schuld is.

5. ZEG NIET: 'VECHT TERUG'

Pesten is niet altijd iets dat je met geweld kunt aanpakken, omdat het heel gemakkelijk uit de hand kan lopen. Door vaak op een agressieve manier te reageren, kan de situatie erger worden en kunnen ze lichamelijk letsel oplopen. Als ze het gevoel hebben dat het een veilige en gepaste actie is om te ondernemen, moedig ze dan aan om te proberen te praten met de persoon die het pesten doet.

Herinner hen eraan om het gedrag aan te vechten, niet de persoon. Leg dus in plaats van de persoon ervan te beschuldigen een 'pestkop' te zijn, uit waarom hun acties of woorden leed veroorzaken.

In plaats van te zeggen "je maakt me van streek", kunnen ze bijvoorbeeld zeggen "wat je zei/deed heeft me van streek gemaakt". Het kan gepast zijn om te suggereren dat een leraar of verantwoordelijke volwassene een bemiddeling tussen hen organiseert. Een mediation kan voor betrokkenen beangstigend aanvoelen, maar is vaak ontzettend krachtig; het is in wezen een face-to-face gesprek tussen de persoon die gepest wordt en de persoon die pest in een gecontroleerde, gelijkwaardige omgeving.

ZEG WEL: 'HOE PAKKEN WE DIT SAMEN AAN?'

Het is begrijpelijk dat het gemakkelijk is om het grotere geheel uit het oog te verliezen wanneer je wordt aangevallen en daarom kunnen ze het gevoel hebben dat ze alleen voor het probleem staan, zonder iemand op wie ze kunnen rekenen voor ondersteuning.

Jouw vriendschap kan op dit moment het verschil voor hen maken. Breng tijd met ze door, zorg ervoor dat ze weten dat ze niet alleen zijn en probeer dingen te doen die hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Het is belangrijk dat ze nog steeds voor hun gezondheid zorgen en een goed dieet, lichaamsbeweging en zaken als meditatie en yoga behouden. Het is ook belangrijk dat u niet vergeet om ook voor uzelf te zorgen en niet te veel op u te nemen.

6. ZEG NIET: 'VERMIJD ZE GEWOON'

Door dit te zeggen, bagatelliseer en ondermijn je het probleem. Het is ook niet realistisch om te denken dat deze situaties eenvoudig te vermijden zijn. Het is beter om te erkennen wat er gebeurt en te proberen manieren te bedenken om het pesten te bestrijden of op te lossen.

ZEG TOCH: 'JE VERDIENT HET NIET OM ZO BEHANDELD TE WORDEN'

Herinner ze eraan dat ze het verdienen om met respect behandeld te worden. Mensen die gepest worden, kunnen zich vaak een 'slachtoffer' voelen, maar het is belangrijk dat ze zichzelf niet uit hun macht verliezen en zich door het pesten laten dicteren wie ze zijn. Ze moeten manieren vinden om de controle, het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde terug te krijgen - we hebben hier een geweldige gids over hoe u uw zelfrespect kunt herstellen  .

Herinner ze er zo vaak mogelijk aan dat ze het waard zijn, de touwtjes in handen hebben en dat dingen beter zullen worden. Ga naar onze blog om verhalen te lezen over hoe mensen soortgelijke situaties hebben overwonnen en geweldige dingen zijn gaan doen. Het zal hen geruststellen dat er licht aan het einde van de tunnel is.

7. ZEG NIET: 'ALS JE HET AAN IEMAND VERTELT, WORDT HET ALLEEN MAAR ERGER, DUS DOE GEEN MOEITE'

Bijna 1 op de 2 jongeren die te maken krijgen met pesten vertelt het om deze reden nooit aan iemand. Een mengeling van verlegenheid, angst en een gebrek aan vertrouwen in de huidige ondersteuningssystemen houdt mensen tegen om contact op te nemen. Moedig iemand alsjeblieft niet aan om in stilte te lijden.

ZEG WEL: 'PRAAT MET IEMAND DIE JE VERTROUWT.'

Het kan bloot en ongemakkelijk aanvoelen om te praten over onze ervaringen met gepest worden, daarom kan praten met iemand die we vertrouwen een verschil maken.  

Het is belangrijk dat ze met iemand delen wat ze doormaken – ze zouden zoiets niet alleen moeten doormaken, want het is extreem stressvol en kan emotioneel uitputtend zijn om pesten te doorstaan.

Deze stress kan een impact hebben op alle aspecten van je leven, waaronder je mentale welzijn, het vermogen om met anderen te communiceren, prestaties op school/werk, zelfrespect en zelfvertrouwen.

Het is daarom ongelooflijk belangrijk dat ze iemand die ze vertrouwen vertellen wat ze doormaken; het hoeft niet eens een volwassene te zijn - het kan een vriend zijn of iemand van Ditch the Label. Tijdens een traumatische tijd is het van vitaal belang dat ze een ondersteuningssysteem hebben en mensen waarop ze kunnen vertrouwen als ze zich neerslachtig voelen of niet in staat zijn om ermee om te gaan.

PESTEN IS MISSCHIEN NIET VANZELFSPREKEND

Als we aan pesten denken, denken we vaak aan beelden van fysiek geweld of uitschelden, maar het kan veel subtieler zijn dan dat. Als je merkt dat iemand altijd buitengesloten lijkt te zijn, vaker wel dan niet het mikpunt van de grap is, vaak wordt vernederd onder het mom van 'geklets' of achter zijn rug om wordt uitgelachen door een grote groep mensen; dit zijn allemaal tekenen dat er gepest wordt.

Over het algemeen geldt dat als je de strekking krijgt dat iemand herhaaldelijk op een niet erg aardige manier wordt behandeld of gesproken, dit een vorm van pesten is, die een zeer negatieve invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid van de persoon die gepest wordt. Het kan moeilijk zijn om te weten wat u in deze situatie moet doen. Daarom volgen hier enkele stappen die u kunt nemen als u denkt dat er in uw gemeenschap wordt gepest.

PROBEER ANDERE MENSEN ERBIJ TE BETREKKEN

Vaak is de persoon die gepest wordt iemand zonder veel vrienden. Door te proberen mensen op te nemen die alleen lijken, zelfs als die mensen over het algemeen niet als 'cool' worden beschouwd of niet door de groep worden geaccepteerd, kun je het voor hen minder gemakkelijk maken om getarget te worden. Daders van pesten hebben de neiging om eenzame mensen te pesten, dus door een ondersteunend netwerk te vormen, help je beschermen tegen pesten. Over het algemeen is het ook aardig om mensen op te nemen die als verschoppelingen worden behandeld, en leuk om nieuwe vrienden te maken.

ALS ER SPRAKE IS VAN PESTEN, HAAL DE PERSOON DAN WEG UIT DE SITUATIE EN CONTROLEER OF ALLES IN ORDE IS

Dit betekent alleen een excuus vinden om naast het slachtoffer te gaan en ze naar een veilige plek te brengen om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Herinner hen eraan dat niemand het verdient om ellendig te worden gemaakt en dat iedereen het recht heeft om gelukkig te zijn. Vraag hen wat ze nodig hebben om dat voor hen waar te maken.

Ondersteun in eerste instantie de persoon die het slachtoffer is van pesten met wat zij persoonlijk nodig hebben om zich beter te voelen over de situatie, zelfs als u denkt dat er een betere manier van handelen is. Als u te snel iets drastisch doet, kan dit hen van streek maken en hen vervreemden van uw steun.

KOM OP TEGEN DE DADER ALS DE GETROFFEN PERSOON TE BANG IS

Dit is het deel dat sommige mensen ontmoedigend vinden, maar maak je geen zorgen. Een heel eenvoudige manier om een ​​daad van pesten volledig te laten ontsporen, is door ze gewoon te laten weten dat wat ze doen niet grappig is. Door te laten zien dat de getroffen persoon je steunt, en erop te wijzen dat de dader ongelijk heeft, maak je andere omstanders minder snel geneigd om de verkeerde kant te kiezen of toe te kijken.

HELP ZE DE MOED OP TE BOUWEN OM MET IEMAND TE PRATEN

Vaak wil de getroffen persoon niet met een volwassene praten uit angst het probleem te verergeren, en daarom kan het heel belangrijk zijn om hem te helpen de moed op te bouwen om dat te doen. Evalueer de verschillende opties, bijvoorbeeld schoolverpleegkundige, schooladviseur, jaarleider, vertrouwde leraar, ouder, zelfs een hotline of liefdadigheidsinstelling zoals Ditch the Label . Bespreek de opties die emotionele steun zouden bieden, zoals counseling. Zelfs met jouw inspanningen zullen ze enige vorm van ondersteuning nodig hebben, zelfs als ze op dit moment geen directe tussenkomst willen.

ALS HET PESTEN AANHOUDT, SPREEK DAN MET EEN LERAAR OF VERTROUWDE VOLWASSENE

Als het pesten voortdurend voorkomt , moet je hier contact opnemen met een leraar of een volwassene die je vertrouwt, vooral als je het gevoel hebt dat iemand in gevaar is . Zoek gewoon een volwassene die je vertrouwt en leg de situatie uit. Dit deel kan moeilijk zijn, omdat het kan voelen alsof je de getroffen persoon verraadt als ze het aan niemand willen vertellen, maar je moet het toch doen omwille van hun eigen veiligheid – het is in hun belang dat je moet waarschuw iemand met gezag.

Zelfs als je bang bent dat ze er negatief op zullen reageren, is het belangrijker dat ze veilig zijn en ook dat je niet de enige persoon bent van wie ze afhankelijk zijn, en dat de last niet alleen bij jou ligt.

HET BELANGRIJKSTE OM TE BIEDEN IS VRIENDSCHAP. WEES AARDIG VOOR ANDEREN EN JE ZULT EEN VOORBEELD ZIJN.

Door uw vriendelijkheid te tonen, niet alleen voor de getroffen persoon, maar voor anderen in het algemeen, stelt u een voorbeeld voor anderen om te volgen. Een belangrijke reden waarom pesters succesvol zijn, is omdat ze een precedent scheppen voor anderen om zich bij hen aan te sluiten. Door een vriendelijkere benadering te tonen, zullen mensen minder geneigd zijn om de persoon te volgen waarvan ze weten dat hij ongelijk heeft. Door vriendschap en vriendelijkheid te tonen, help je een vriendelijkere omgeving te creëren.

Denk eraan om altijd je eigen geestelijke gezondheid in gedachten te houden bij het omgaan met een pestsituatie, en als het moeilijk wordt om iemand in je eentje te ondersteunen, zorg er dan voor dat je contact opneemt met een volwassene die beter is toegerust om met de situatie om te gaan en die je vriend kan geven de ondersteuning die ze nodig hebben.

 

 

Bron