Week tegen Pesten 2023 Kies Kleur tegen Pesten Vlaanderen | Stop Pesten NU

084-8340086

Week tegen Pesten 2023 Kies Kleur tegen Pesten Vlaanderen

De 18de Vlaamse Week tegen Pesten ging van start op vrijdag 10 februari 2023 met het thema #eenjaarlangtegenpesten, iedereen telt: hier hoort iedereen erbij. Want pesten stop je niet met één week campagne-voeren. Het verdient een jaar lang de nodige aandacht, opdat iedereen zich het hele jaar goed kan voelen en bij de groep kan horen.

De Vlaamse Week tegen Pesten is een initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, dat bestaat uit 22 partners. Zij hadden ook dit jaar weer heel wat in aanbod: jullie kunnen het hier ontdekken.

De Week vierden we samen, met jullie en met onze mediapartners Ketnet, Radio2, MNM en WAT WAT. Ook zij hadden weer heel wat in petto!

Boegbeelden van de actie waren dit jaar Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou, Radio2-presentatrice Karolien Debecker en MNM-Dj Brahim Attaeb. Ook #LikeMe-sterren Francisco Schuster en Lotte De Clerck zetten zich als muzikale boegbeelden in voor de actie, zij zorgen voor het nieuwe themanummer ‘Dromen’. De boegbeelden riepen gans Vlaanderen op om de lijn te trekken tegen pesten. Jong en oud vormden samen wel meer dan 32.000 meter stippenlijn!

We sloten de 18de Vlaamse Week tegen Pesten af in Aarschot op zaterdag 18/02 met de langste stippenlijn. Om klokslag 13u sloegen zo’n 2.000 aanwezigen hun gestipte handen in elkaar en vormden zo één lange ketting te vormen tegen pesten. Onder hen heel wat bekende Vlamingen zoals weerman Bram Verbruggen, presentatrice Kawtar Ehlalouch, #LikeMe-sterren Lotte en Francisco, Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou en uiteraard Burgemeester Gwendolyn Rutten. Achteraf kon iedereen terecht in Park Schoonhoven voor een STIP IT-dag met springkastelen, een antipestspel en vormingen voor animatoren. Francesco en Lotte van #LikeMe sprongen zelfs even het podium op voor een optreden. Verder was er een foodtruckfestival waar iedereen terecht kon voor een hapje en een drankje.

Jongerenplatform WAT WAT riep tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten jongeren op om hun goede voorbeeld of goede voornemen te delen voor een jaar lang zonder pestgedrag. Wie daarvan een foto of video deelde tijdens De Week maakte kans op een graffitimuur met de hele groep. Inspiratie om aan de slag te gaan tijdens De Week werd aangeboden in de vorm van de 7 Days WAT WAT Detox Challenge, waarbij leerlingen en leerkrachten uit het secundair (maar ook leiders, leden, sporters en trainers) uitgedaagd werden om de positieve vibes in de groep een boost te geven. Wie WAT WAT tijdens de Week volgde op Instagram en Facebook kon daargetuigenissen en tips van andere jongeren ontdekken, alsook info op maat van jongeren over hoe je kan omgaan met pestgedrag en wat je kan doen om het te voorkomen.

Neem ook een kijkje op …

onze informatiesite ALLESoverPESTEN.be,

dé informatiesite over pesten van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Je vindt er naast antwoorden op de meest gestelde vragen, algemene info & cijfers, een vormingsaanbod en zelfscans, ook handige wegwijzers voor zowel kinderen&jongeren, als ouders en begeleiders van kinderen & jongeren, die je op weg zetten hoe pesten aan te pakken en wie je daarbij kan helpen.

Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023:
en de winaar is … VTI Sint Lucas uit Menen

Naar jaarlijkse traditie werd ook dit jaar De week feestelijk ingezet op de winnende school van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs: VTI Sint-Lucas uit Menen. Zij wisten de jury te overtuigen met hun school-omvattend antipestbeleid en beschikten over een sterke, onderbouwde visie waarbij de klemtoon ligt op het welbevinden van de leerlingen. Zij gingen aan de haal met de hoofdprijs van 2.500 euro.

Naast de hoofdwinnaar selecteerden onze jury nog negen laureaten. Zij wonnen allemaal 500 euro voor hun anti-pestbeleid:

in alfabetische volgorde:

  • Broederschool, Lokeren (BuSO)
  • Clementiaanschool, Pelt (BuBaO)
  • De Buidtelberg, Houthalen-Helchteren (BuBaO)
  • KBO Leupegem-Melden, Oudenaarde (BO)
  • Vrije Basisschool OLV, Kruibeke (BO)
  • Sint Lievenscollege, Gent (SO)
  • Sint-Luciaschool, Rijkevorsel (BaO)
  • Styrka Lager Onderwijs, Gent (BuBaO)
  • BuSO Ter Engelen, Maaseik (BuSO)

Ook dit jaar bezocht Koningin Mathilde in het kader van de Week tegen Pesten één van de winnende scholen van de ‘Pesten, dat kan niet!’-prijs 2023. Dit jaar viel de beurt te eer aan de zilveren laureaat Sint Lievenscollege uit Gent. Leerlingen stelden hun acties en anti-pestbeleid voor aan de koningin aan de hand van een mini-beurs. Zo volgde ze o.a. een ‘Conflix’-gesprek, waarbij leerlingen zelf pesterijen trachten te ontmijnen.