Week tegen Pesten 2023 lesidee groep 1 en 2 | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Week tegen Pesten 2023 lesidee groep 1 en 2

Hoi kleuters!

Deze week is het de Week Tegen Pesten. Dat betekent dat we extra goed voor elkaar gaan zorgen en elkaar gaan helpen. We willen allemaal graag vriendjes en vriendinnetjes hebben en daarom gaan we elkaar verbinden.

Verbinden betekent dat we goed voor elkaar zorgen. Dat doen we door elkaar te helpen, samen te spelen en iets aardigs te zeggen. Zo maken we nieuwe vriendjes en vriendinnetjes en hebben we het samen heel gezellig.

Pesten is niet leuk. Als iemand opzettelijk vervelend doet tegen een ander, dan kan dat ervoor zorgen dat iemand zich verdrietig, boos of eenzaam voelt. Daarom is het belangrijk dat we elkaar niet pesten en goed voor elkaar zorgen.

Als je ziet dat iemand gepest wordt, kun je daarover praten met een juf, meester of iemand anders die je vertrouwt. Samen kunnen jullie kijken wat jullie kunnen doen om de ander te helpen.

Laten we deze week extra goed op elkaar letten en elkaar helpen en verbinden. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier en gezelliger!

Liefs,

Jullie juf/meester

 

Tip ter inspiratie

Hieronder treffen jullie het gratis lespakket Grapje aan met hele vele materialen om met kleuters in gesprek te gaan over wat is pesten, wat is plagen en wat is een grapje.
 
Prentenboek ‘Grapje!’ Roxeanne Hazes + uitgebreid lespakket groep 1 t/m 4

Pesten is geen grapje! Dat ervaart Ziva, een zebra zonder strepen, meteen al op de eerste schooldag. Wat Ziva ook doet om in de smaak te vallen, klasgenoot Leeuw blijft treiteren. De andere klasgenoten lachen met hem mee en zo wordt het pestgedrag van Leeuw  steeds erger. Totdat Ziva, met hulp van buurvrouw Uil, ingrijpt en de klas een verrassende ontdekking doet. Roxeanne Hazes (29) heeft dit prentenboek over pesten geschreven. Het prentenboek 'Grapje!' is vanaf 12 tot en met 25 september verkrijgbaar bij Kruidvat.

Prentenboek GrapjePrentenboek Grapje - Audio prentenboek - Handleiding - Lesmaterialen - Lied 'Pesten is geen grapje' - Muziek

We geven je een groot aantal suggesties om met het prentenboek Grapje actief aan de slag te gaan. 

De suggesties zijn geordend rond zes verschillende werkvormen: 

1. Het prentenboek: Kijk-, lees- en gespreksactiviteiten bij het prentenboek ‘Grapje!’.
2. Spelen: Samenwerkingsopdrachten om met de inhoud van het verhaal aan de slag te gaan.
3. Maken en doen: Individuele activiteiten en groepsopdrachten over het prentenboek en het thema ‘Pesten is geen grapje!’
4. Vertellen: Kinderen vertellen over het prentenboek en het thema aan anderen; onder andere ook aan hun ouders zodat het verhaal ook buiten de school komt.
5. Zingen: Een liedje dat oproept om niet aan pesten mee te doen.
6. Afspraken om pesten te voorkómen: Afspraken voor in de groep, voor vrije spelsituaties en tijdens het overblijven

"Pesten is iets dat mij aan het hart gaat"

Roxeanne Hazes

Hazes werkte samen met de stichting Stop Pesten Nu. De zangeres laat weten dat ze direct 'ja' zei toen ze werd gevraagd om het boek te schrijven.

"Pesten is iets dat mij aan het hart gaat. Ik ben vroeger zelf gepest en een paar jaar geleden ben ik op mijn oude middelbare school langs geweest om daarover te vertellen. Ik wil jongeren bewust maken van wat het met je kan doen, in de hoop dat het op een dag uit de wereld is. Iedere pester die we kunnen bereiken, is er een."
 
Roxeanne Hazes
Het boek maakt deel uit van de serie Onze Wereldboeken waarbij maatschappelijke thema's toegankelijk worden gemaakt voor kinderen. De thema's zijn gekoppeld aan een goed doel.
 

Download hieronder alle (gratis) materialen (ook te gebruiken op het Digibord)

1. E-Prentenboek Grapje

2. MP3 + YouTube - Roxeanne leest Prentenboek Grapje voor 

  • MP3 Audio bestand - Prentenboek Grapje voorgelezen doo Roxeanne (klik op 3 stippen naast volume symbool om bestand de downloaden)

  • YouTube boek met audio voor op het Digibord - Prentenboek Grapje voorgelezen door Roxeanne Hazes - De video begint met het lied 'Pesten is geen grapje' die je met je leerlingen kan zingen. Vervolgens leest Roxeanne haar prentenboek voor en bladeren wij samen door het prentenboek. 

3. 'Pesten is geen grapje' (Blad)​muziek & lied

4. Handleiding

5. Lesmaterialen

Quick preview ►(Les)Materialen Bijlage A t/m O 

6. Sluit de activiteiten feestelijk af

Ieder kind krijgt een Stop Pesten Nu diploma, bijlage N

Stop Pesten Nu diploma