Week tegen Pesten 2023 Zapp Stip It Nederland 10 tot 18 februari

084-8340086

Week tegen Pesten 2023 Zapp met Stip It Nederland 10 tot 18 februari

Stip it! Samen Tegen Iemand Pesten.is al jaren een groot succes bij onze collega's in Vlaanderen en komt nu door NPO Zapp ook naar Nederland. 

Presentatoren Anne-Mar Zwart, Nizar El Manouzi en Stefania zijn ambassadeurs van de themaweek tegen pesten. Stip it staat ook in de (online) programmering centraal, van vrijdag 10 februari tot en met zaterdag 18 februari op NPO Zapp, de Zapp-app en online Zapp-kanalen.

Op NPO Zapp is Stip it gelijktijdig met de Vlaamse editie te zien van 10 t/m 18 februari 2023.

In aanloop naar Stip it vragen NPO Zapp en de Stip it-ambassadeurs aan heel Nederland om te laten zien dat zij tegen pesten zijn. Door vier stippen op je hand te zetten maak je de afspraak dat je:

De 4 afspraken tegen pesten

1. Pesten niet oké vindt en er nooit aan meedoet
2. Niemand uitsluit, iedereen hoort erbij
3. Er over praat als pesten bang of verdrietig maakt
4. Altijd probeert op te komen voor iemand die gepest wordt

Wil je ergens over praten? Dat kan met De Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem. Bel 0800-0432 of chat op Kindertelefoon.nl

Stip it-galerij

Kinderen die mee willen doen kunnen hun foto via zapp.nl/stipit delen met toestemming van hun ouders. De foto verschijnt dan in de Stip it-galerij, waarna kinderen kans maken op een bijzondere prijs: opnames van de Kids Top 20 met Stefania bij hen op school. Volwassenen delen de vier stippen via social media met de hashtags #stipit en #npozapp. Diverse bekende Nederlanders ondersteunen de actie al, zo zetten Familievloggers De Bellinga’s stippen, radio-dj’s Wouter van der Goes, Jet Berkhout en Carine Lacor, televisiepresentatoren Sosha Dusyker, Klaas van Kruistum en Janouk Kelderman, Junior Song Festival-artiesten, acteurs Gioia Parijs en Jade Speelman en meer volgen.

In België is Stip it al langer een succesvolle campagne, VRT brengt de themaweek tegen pesten dit jaar voor het vijfde jaar op rij.

Programma’s op NPO Zapp

De programmering van NPO Zapp staat ook in het teken van Stip it met diverse programma’s rondom het thema. Bekijk het overzicht hieronder.

NPO Zapp Awards (KRO-NCRV), 28 januari om 19.20 uur op NPO Zapp
Tijdens het gala van de jeugdprijzen is er volop aandacht voor Stip it in de groene lopershow op het TikTok-kanaal van NPO Zapp, maar ook tijdens de awardshow met Nizar El Manouzi en een wel heel bijzonder optreden van Stefania.

Flexe Meiden: het verhaal van Roxy (KRO-NCRV), 7 tot en met 10 februari om 17.00 uur op de online kanalen van NPO Zapp
In Flexe Meiden wordt Vera slachtoffer van bedreigingen en pesterijen van een nieuwe leerling in de klas: Roxy. Vera heeft geen idee waarom dit gebeurt. Is het willekeurig of zit er meer achter? Op het TikTok-account van NPO Zapp gaat het verhaal verder. In deze extra content komt de kijker meer te weten over de achtergrond van pester Roxy. In de serie blijkt dat zij vroeger zelf is gepest en in de TikTok-serie wordt ingezoomd op haar ervaringen. 

Stip it (EO), vrijdag 10 februari om 17.15 uur en zaterdag 11 februari om 17.20 uur op NPO Zapp
In het EO-tweeluik Stip it rijden EO-presentatrices Anne-Mar Zwart en Anne Appelo in een stoere Stip it-auto dwars door Nederland om Stip It via bijzondere ontmoetingen tastbaar te maken. Onderweg geven ze bekende gezichten een lift, zoals Lisanne Dijkstra (TikTok) en Emma Kok (The Voice Kids-winnares 2021). Ontmoetingen met pestslachtoffers en de personen die voor hen opstonden. In alle verhalen wordt duidelijk dat het helpt als je samen een statement maakt tegen (online) pestgedrag. We dagen kinderen en volwassen onderweg en thuis op de bank uit om samen op te staan tegen pesten en mee te doen aan de Stip it beweging.

  • Bekijk alle afleveringen van De Pestbril
    Door de pestbril (VR) op te zetten ervaren influencer Duncan Tromp en een groep kinderen hoe het voelt om gepest te worden. Anne-Mar neemt ze mee in het verhaal van Sem. Hij wordt in groep 8 van de een op de andere dag gepest en raakt zelfs zijn beste vriend kwijt. Als verassing is Sem ook zelf aanwezig, zodat er vragen aan hem gesteld kunnen worden. Is het pesten inmiddels gestopt?

Special van Het Klokhuis (NTR), 10 februari om 18.45 uur op NPO Zapp
Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (dertien jaar) werd op school gepest en vertelt aan Nienke wat hij er tegen deed. Tijdens Stip it worden andere Klokhuis-fragmenten rondom het thema pesten op de social media kanalen geplaatst.

Kids Top 20 (AVROTROS), 11 februari om 10.10 uur op NPO Zapp
De Kids Top 20 staat in het teken van Stip it met een optreden van Stefania die een bijzonder nummer zingt. Ook is er aandacht voor het thema tijdens een gesprek met Stip it-ambassadeur Anne-Mar Zwart. Kinderen die meedoen aan Stip it door een foto in te sturen met vier stippen op hun hand maken kans op een wel heel bijzondere prijs: opnames van de Kids Top 20 met hun eigen klas.

Kappen Nou!, herhaling (KRO-NCRV), 11 februari om 13.05 uur op NPO Zapp
Dramaserie waarin we Jesse in zijn eerste week op een nieuwe school volgen. Hij hoopt snel vrienden te maken en dat lijkt op zijn eerste schooldag al te lukken als hij opkomt voor een jongen die wordt belaagd door een agressieve klasgenoot. In die eerste schoolweek lopen pesterijen flink uit de hand. Wie speelt welke rol hierin en hoe kun je het pesten laten stoppen?

Mensjesrechten, herhaling Trots en Treiter (EO), 11 februari om 17.00 uur op NPO Zapp.
De strijdvaardige Malinees-Nederlandse Emma (13) probeert zich thuis te voelen in Nederland, maar dat valt niet mee als je tussen twee culturen in zit. Emma verhuisde drie jaar geleden van Mali naar Nederland. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en vanbinnen door de andere cultuur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

Taarten van Abel (VPRO), 12 februari om 09.30 uur op NPO Zapp
Tibbe (8) moest door de scheiding van zijn ouders naar een nieuwe school. Daar wordt hij helaas gepest. Na de zomer gaan z’n ouders weer dichter bij elkaar wonen en kan hij weer terug naar z’n oude school. Tijd dus voor een taart voor z’n leuke vriendjes van z’n oude school.

Flexe Meiden, herhaling tweede seizoen (KRO-NCRV), 12 februari om 11.30 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal NPO Zapp
Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Flexe Meiden is een zesdelige webserie die draait om de vier meiden: Cindy (Florien Ferdinandus), Vera (Claudia Kanne), Avalon (Chardonnay Rillen) en Nova (Fay Kimmijser) die deel uitmaken van een hiphop dansgroep en te maken krijgen met online pesterijen.

Mensjesrechten, herhaling #Pestverhaal (EO), 12 februari om 12.50 uur op NPO Zapp.
In #Pestverhaal duik je in Rosalie’s computer. Ze wordt al jaren online en offline gepest. Nu gaat ze online op zoek naar hulp.Zelfs in haar eigen slaapkamer voelde ze zich niet meer veilig, want hier kreeg ze berichtjes als: ‘Je bent niks waard’. Zou het internet kunnen veranderen van haar ‘ergste vijand’ in een ‘maatje’?

Hoofdzaken met Aishwarya, Rocca, Annamaria en Stijn, herhaling (VPRO), 12 februari om 19.20 uur op NPO Zapp
Kinderen vertellen in de kappersstoel bij Marko over hoe ze in het leven staan, wat hun kopzorgen zijn of waar ze juist heel blij van worden. Deze aflevering vertellen kinderen ook over pesten. Zo zien we niet alleen wat er óp hun hoofd gebeurt, maar horen we vooral ook wat er zich ín hun hoofd afspeelt.

De Pestvlogs, fictieserie (NTR), 13 tot en met 17 februari om 18.00 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp
Er is altijd wel wat. Te dik. Te dun. Te veel puistjes. Te rood haar. Te raar accent. Te irritant. Pesters weten altijd iets te vinden. De Pestvlogs zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen en geven een kijkje in het leven van zowel de gepeste als de pester. Beide kinderen nemen de vlogcamera in de hand en laten in elke aflevering een pestsituatie vanuit twee verschillende perspectieven zien. In iedere aflevering komt er een nieuw onderwerp binnen het thema pesten aan bod.
 

TIP! Les idee Pixelshit

Bekijk en bespreek onderstaande Pixelshit kinderpodcasts van NPO 

 

Stip It Week tegen Pesten Vlaanderen 2023

Meer lezen over Stip It bij de collega's in Vlaanderen, Kies Kleur tegen Pesten in samenwerking met KetNet.

STIP IT Challenge

Voor de eerste keer werd in 2022 de STIP IT-challenges voor lagere scholen, secundaire scholen, jeugdverenigingen en sportclubs georganiseerd. In de categorie lagere school ging het SJC Oude-Bareel aan de haal met het prijzenpakket, in de categorie secundaire school won het VTI Sint-Lucas, de Chiromeisjes Loenhout wonnen in de categorie jeugdwerking en tot slot in de categorie sportvereniging won de HSK Kunstschaatsclub. De winnende lagere school is dankzij deze challenge uitgenodigd tijdens de Stip It Live uitzending, de slotshow van de Week tegen Pesten op Ketnet.