Week tegen Pesten 2024 NPO Zapp Stip It | Stop Pesten NU

Week tegen Pesten 2024 NPO Zapp Stip It

Het nieuwe nummer Stille Pijn van Numidia is speciaal geschreven voor Stip It.

 

Stip it: Samen Tegen Iemand Pesten.

Zet ook vier stippen op je hand! Hiermee maken we deze afspraken: ⁠

  1. Ik pest nooit⁠

  2. Ik sluit niemand uit⁠

  3. Ik praat erover als pesten me verdrietig maakt⁠

  4. Ik kom op voor iemand die gepest wordt

 

De Pestbril

Door de pestbril (VR) op te zetten ervaren comedian Jandino Asporaat en een groep kinderen hoe het voelt om gepest te worden. Anne-Mar neemt ze mee in het verhaal van Bibi. Zij wordt al sinds groep 3 gepest en is daardoor heel onzeker en angstig geworden. Als verrassing is Bibi ook zelf aanwezig, zodat er vragen aan haar gesteld kunnen worden. Is het pesten inmiddels gestopt?

 

NPO Zapp keert terug met Stip it: Samen Tegen Iemand Pesten

Na een succesvolle eerste editie komt NPO Zapp ook dit jaar in actie tegen pesten met Stip it: Samen Tegen Iemand Pesten. Nederlanders kunnen laten zien dat zij tegen pesten zijn.

Dat kunnen ze doen door vier stippen op hun hand te zetten en die te delen met vrienden en familie of via social media met #stipit en @npozapp. Meester Jesper, bekend van zijn TikTok en YouTube-video’s, Zapp-presentator Anne-Mar Zwart en zangeres en presentatrice Numidia zijn dit jaar ambassadeurs van de themaweek tegen pesten.

Stip it staat ook in de (online)programmering centraal, van zaterdag 27 januari tot en met zondag 11 februari op NPO Zapp, de Zapp-app en online Zapp-kanalen. In aanloop naar Stip it vragen NPO Zapp en de Stip it-ambassadeurs aan heel Nederland om te laten zien dat zij tegen pesten zijn. Door vier stippen op je hand te zetten spreken we af: Ik pest nooit, Ik sluit niemand uit, Ik praat erover als pesten me verdrietig maakt, Ik kom op voor iemand die gepest wordt.

Programma’s op NPO Zapp
De programmering van NPO Zapp staat van zaterdag 27 januari tot en met zondag 11 februari ook in het teken van Stip it met diverse programma’s rondom het thema. Bekijk het overzicht hieronder.

De Pestvlogs (NTR), nieuwe afleveringen op donderdag 16 januari en donderdag 8 februari om 17.00 uur op Zapp.nl en het YouTube-kanaal van NPO Zapp.
In De Pestvlogs maken we kennis met middelbare scholieren die ieder te maken krijgen met pesten. We volgen de ervaring van de gepeste, maar ook van de pester. In hun videodagboeken vertellen ze ieder hun eigen kant van het verhaal.

NPO Zapp Awards (KRO-NCRV), 27 januari om 19.20 uur op NPO Zapp.
Tijdens het gala van de jeugdprijzen is er volop aandacht voor Stip it in de groene lopershow op het TikTok-kanaal van NPO Zapp, maar ook tijdens de awardshow met Meester Jesper, Anne-Mar Zwart en een wel heel bijzonder optreden van Numidia.

#MijnPestverhaal (EO), zondag 28 januari en woensdag 31 januari om 17.10 uur op NPO Zapp.
Anne-Mar Zwart vraagt kinderen hun pestverhaal te delen. Want iedereen heeft eigenlijk wel een pestverhaal: pestkoppen die zelf bang zijn om gepest te worden of niet weten hoe ze moeten stoppen, maar ook de kinderen die gepest worden: ook hun verhaal van eenzaamheid en verdriet telt mee. Pesten kan je in een isolement brengen waardoor kinderen soms heel nare en onomkeerbare keuzes maken. Pas als je je verhaal deelt, voel je hoe erg dat oplucht en voel je je minder alleen. Een ander kan je helpen en jij kan een ander helpen.

ZappDoc: Luister (KRO-NCRV), zondag 28 januari om 19.20 uur op NPO Zapp
Kinderen die op zoek zijn naar een luisterend oor kunnen terecht bij De Kindertelefoon. Er wordt gebeld over scheiden en over schoppen. Over verhuizen en verliefd zijn. Over zingen en zoenen. Over pizza’s, loempia’s, katten en cavia’s. Werkelijk alles passeert de revue.

De Pestbril (EO), maandag 29 januari tot en met vrijdag 2 februari om 18.12 uur op NPO Zapp
In Stip it: De Pestbril gaat EO-presentator Anne-Mar Zwart het gesprek aan over pesten. Door een VR-experience maken kinderen een pestervaring mee door de ogen van het gepeste kind. Zo kruipen ze in de huid van een kind dat gepest is. Jandino Asporaat, Duncan Tromp, Qucee en Stefania Liberakakis zetten ook de VR-bril op. Hoe voelt het voor hen om gepest te worden? Wat doet alleen zijn met je? Wat kun je doen als je ziet dat iemand gepest wordt? 

Flexe Meiden (KRO-NCRV), online op Zapp.nl en het YouTube-kanaal NPO Zapp
Wat doe je als er een video van jou op social media verschijnt waar je niet heel blij mee bent? Flexe Meiden is een zesdelige webserie die draait om de vier meiden: Cindy (Florien Ferdinandus), Vera (Claudia Kanne), Avalon (Chardonnay Rillen) en Nova (Fay Kimmijser) die deel uitmaken van een hiphop dansgroep en te maken krijgen met online pesterijen.

Flexe Meiden: het verhaal van Roxy (KRO-NCRV), zondag 28 januari tussen 13.00 en 15.30 uur op NPO Zapp en op de online kanalen van NPO Zapp.
In Flexe Meiden wordt Vera slachtoffer van bedreigingen en pesterijen van een nieuwe leerling in de klas: Roxy. Vera heeft geen idee waarom dit gebeurt. Is het willekeurig of zit er meer achter? Op het TikTok-account van NPO Zapp gaat het verhaal verder. In deze extra content komt de kijker meer te weten over de achtergrond van pester Roxy. In de serie blijkt dat zij vroeger zelf is gepest en in de TikTok-serie wordt ingezoomd op haar ervaringen.

ZappDoc: Trots & Treiter (EO), zondag 4 februari om 13.25 uur op NPO Zapp
De strijdvaardige Malinees-Nederlandse Emma (13) probeert zich thuis te voelen in Nederland, maar dat valt niet mee als je tussen twee culturen in zit. Emma verhuisde drie jaar geleden van Mali naar Nederland. Op de Nederlandse basisschool voelde Emma zich anders; van buiten door haar huidskleur en vanbinnen door de andere cultuur. Ze wist niet goed hoe ze zich moest gedragen en ze werd gepest vanwege haar huidskleur. Nu zit ze op de middelbare school en daar voelt ze zich stukken beter. Ze durft zich steeds meer te uiten en ontdekt dat het haar helpt om haar gevoelens om te zetten in liedjes.

ZappDoc: #Pestverhaal (EO), zondag 4 februari om 17.15 uur op NPO ZappIn #Pestverhaal duik je in Rosalie’s computer. Ze wordt al jaren online en offline gepest. Nu gaat ze online op zoek naar hulp. Zelfs in haar eigen slaapkamer voelde ze zich niet meer veilig, want hier kreeg ze berichtjes als: ‘Je bent niks waard’. Zou het internet kunnen veranderen van haar ‘ergste vijand’ in een ‘maatje’?

Hoofdzaken, herhaling (VPRO), zondag 4 februari om 19.20 uur op NPO Zapp
Kinderen vertellen in de kappersstoel bij Marko over hoe ze in het leven staan, wat hun kopzorgen zijn of waar ze juist heel blij van worden. Deze aflevering vertellen kinderen ook over pesten. Zo zien we niet alleen wat er óp hun hoofd gebeurt, maar horen we vooral ook wat er zich ín hun hoofd afspeelt.

Ga voor een volledig overzicht van alle programma’s en informatie over Stip it naar zapp.nl/stipit.

Bron: NPO/BM