Zijn er verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke pestkoppen? | Stop Pesten NU

084-8340086

Zijn er verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke pestkoppen?

Tot de leeftijd van 4 jaar vertonen kinderen meestal op dezelfde manier agressie; ze zullen speelgoed uit de handen van een ander kind grijpen of iemand duwen die hen boos maakt. Maar onderzoekers van de Brigham Young University hebben aangetoond dat meisjes vanaf 4 jaar hebben geleerd hoe ze hun leeftijdsgenoten kunnen manipuleren om kinderen uit te sluiten en de koningin van de zandbak te worden. Ze vertellen leugens en geheimen om andere kinderen te laten afwijzen.

Dat betekent dat meisjes al voor de kleuterschool begonnen zijn met het oefenen van relationele agressie

Een term die gebruikt wordt om het type pesten te beschrijven dat de specialiteit is van adolescente meisjes. In plaats van zwakke kinderen die ze nauwelijks kennen te pesten, zoals mannelijke pestkoppen doen, richten vrouwelijke pestkoppen zich op hun nauwste relaties. De vrouwelijke pestkop is moeilijk te betrappen in actie en moeilijk te straffen; er is immers geen bloedneus om als bewijs te dienen. In plaats daarvan dragen slachtoffers emotionele littekens als gevolg van de gewoonten van de pestkop om geruchten te verspreiden, geheimen te lekken, felle beledigingen te maken, verraad te plegen en sociale uitsluitingen. Pestkoppen kunnen iemands kledingkeuze kleineren of een vriend uitsluiten van de gastenlijst voor een populair feest om sociale status te verkrijgen binnen een groep meisjes. Tegelijkertijd sturen ze het slachtoffer naar sociale ballingschap, een bijzonder pijnlijke plek voor een jong meisje.

Jongens pesten ook anderen om sociale status te verkrijgen

Dus het lijkt erop dat pestkoppen bepaalde motivaties delen - behoefte aan aandacht, angst voor concurrentie, boosheid over de manier waarop ze thuis behandeld worden.

En op de lange termijn lijden vrouwelijke pestkoppen net zoveel als mannelijke pestkoppen, omdat uiteindelijk degenen die het dichtst bij hen staan moe worden van de manipulaties, hoewel er een gebrek is aan onderzoek naar het feit of vrouwelijke pestkoppen in dezelfde mate als mannelijke pestkoppen drugs en alcohol gaan gebruiken en uiteindelijk in de gevangenis belanden.

Er zijn echter een paar belangrijke verschillen

  • mannelijke pestkoppen komen in alle vormen en maten voor, van de populaire voetbalcaptain tot de sociale buitenstaander terwijl vrouwelijke pestkoppen meestal de populaire meisjes zijn (een ander factor die hen kan helpen straf te ontlopen). 
  • sommige mannelijke pestkoppen lijken uit te halen omdat ze geen empathie hebben ontwikkeld voor anderen lijken meisjes juist over voldoende empathie te beschikken; zozeer zelfs dat ze precies weten hoe ze een waargenomen bedreiging kunnen schaden. 

Omdat meisjes zoveel nadruk leggen op vriendschappen, weten vrouwelijke pestkoppen hoe ze een mede-vrouw kunnen overhalen om haar meest geheime gedachten te vertellen en vervolgens het geheim te verklappen aan iedereen die zal luisteren. En aangezien meisjes over het algemeen veel meer woorden per dag spreken dan jongens, hebben ze veel meer manieren om hun intenties te verbergen.

Belangrijkste bevindingen

  • Vrouwelijke pestkoppen gebruiken vaak relationele agressie, zoals het verspreiden van geruchten, lekken van geheimen en sociale uitsluiting, om anderen emotioneel te schaden, in plaats van de fysieke agressie die vaker geassocieerd wordt met mannelijke pestkoppen.
  • Zowel mannelijke als vrouwelijke pestkoppen kunnen proberen sociale status te verkrijgen door hun acties, maar vrouwelijke pestkoppen, die vaak een hoog empathieniveau bezitten, gebruiken hun begrip van sociale dynamiek om maximaal emotioneel letsel toe te brengen aan hun slachtoffers.
  • Mannelijke pestkoppen kunnen variëren van populaire individuen tot sociale buitenstaanders, terwijl vrouwelijke pestkoppen meestal uit populaire groepen komen, wat het moeilijker maakt om ze te betrappen en te straffen vanwege hun sociale status.

Als je kijkt naar de geweldige pestkoppen die het witte doek en televisieschermen hebben geteisterd, zijn de meesten van hen mannen. In 2008 stelde de Boston Globe een lijst samen van de meest intimiderende pestkoppen in de popcultuur, en 12 van de 15 plekken werden ingenomen door jongens, waaronder Bluto uit "Popeye," Simon Cowell uit "American Idol," Nelson uit "The Simpsons" en Biff Tannen uit "Back to the Future." Slechts drie vrouwen vertegenwoordigden hun geslacht op de lijst: Nellie Olsen uit "Little House on the Prairie," Regina George uit "Mean Girls" en conservatieve commentator Ann Coulter.

Naar verhouding lijkt deze lijst redelijk - in het echte leven zijn pestkoppen veel waarschijnlijker mannelijk dan vrouwelijk. In feite, als een scenarioschrijver een grote lach wilde krijgen van hoe laf zijn mannelijke hoofdrolspeler is, zou hij de jongen tegenover een vrouwelijke pestkop kunnen zetten, zij het een grote, bonkige vrouw die nauwelijks op een vrouw leek. Als cultuur verwachten we dat jongens de klappen, zowel verbaal als fysiek, uitdelen. "American Idol" zou een heel andere ervaring zijn als Paula de gemene was en Simon degene was die de kandidaten prees.

Slotgedachten

Dus, hoewel de gemene meisje-personages die we op televisie zien misschien niet in aantal voorkomen zoals de mannelijke pestkoppen, kunnen ze net zo gevaarlijk zijn. De manier waarop vrouwen pesten is misschien minder direct en minder waarschijnlijk om in de rechtbank te eindigen, maar het is nog steeds even verwoestend voor hun slachtoffers. En omdat vrouwelijke pestkoppen zo bedreven zijn in het spelen van het spel van manipulatie, zijn ze bijzonder gevaarlijk, of ze nu in de aula van een middelbare school of in het kantoor van een bedrijf zitten.

 

Bron