Confronterende video: zo ziet online pesten er in het echte leven uit | Stop Pesten NU

084-8340086

Confronterende video: zo ziet online pesten er in het echte leven uit

Wat zou je doen als je op straat iemand hoort zeggen dat degene tegen wie hij praat dik is en dat dikke mensen gehaat worden? Of wanneer je iemand hoort zeggen dat alle mensen die homo zijn, ziek zijn? Online strooit iedereen met dit soort uitspraken, maar wat gebeurt er als je ze in real life tegen iemand zegt? Deze sterke video laat het zien.

Pesten

Een nieuwe video die speciaal gemaakt is voor de Bullying Prevention Month in Amerika, een week waarin (online en offline) pesten centraal staat en er zoveel mogelijk awareness rondom het onderwerp wordt gecreëerd. In het filmpje laten de makers zien hoe groot het verschil is tussen gedrag dat we online meer tolereren dan wanneer dit in het echte leven, en vooral op sociale media, gebeurt. 

Pesten op sociale media

In het filmpje zie je verschillende mensen in verschillende situaties andere mensen pesten. Ze zeggen bijvoorbeeld tegen twee mannen die ergens zitten te eten dat ze zichzelf ‘maar beter af kunnen maken, omdat de wereld beter af is zonder homoseksualiteit’. Ook krijgt een jong meisje te horen dat ‘dikke mensen gehaat worden’. 

Onmenselijk

Het onderstaande filmpje is gemaakt door Monica Lewinsky, om mensen bewust te maken van hun eigen gedrag. Monica: ‘Mensen verschuilen zich makkelijk achter hun computerscherm en daardoor dingen naar en over mensen schrijven die ze nooit tegen ze zouden zeggen als zij voor hen zouden staan. Dat laat zien hoe onmenselijk de reacties op online platforms eigenlijk zijn. Ook wil ze laten zien hoe pesten wordt teruggedrongen als mensen voor elkaar opkomen. 

Experiment

In dit experiment zijn de mensen die pesten en gepest worden acteurs, maar zijn de omstanders dit niet. De omstanders hebben niet door dat de acteurs echt geplaatste reacties op sociale media naar iemands gezicht slingeren. Zodra je ziet hoe ze reageren, vraag je je meteen af waarom dit gedrag wel op sociale media wordt getolereerd, maar het uit den boze is zodra iemand het recht in het gezicht van de ander zegt. Toen wij de video zagen, waren we er stil van. Laat het een les zijn.

Bron