Hoe om te gaan met vrienden die je pesten? | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe om te gaan met vrienden die je pesten?

Laten we het stigma vernietigen dat gepaard gaat met het woord 'gepest'. Het kan iedereen, door iedereen, overal overkomen - om welke reden dan ook. Pesten kan anoniem zijn en daardoor weet je misschien wel of niet dat je gepest wordt.

Om deze reden kan gepest worden door iemand die je als een vriend beschouwt voor de meesten van ons een echte blinde vlek zijn; het is moeilijker te detecteren, subtiel van aard en het kan even duren voordat het onze aandacht trekt. Ze zijn tenslotte een vriend, toch?

PS, wat is het verschil tussen plagen en pesten ? 

- Nederlandse vertaling, Google translate -

Dit is wat je kunt doen als je gepest wordt door een vriend

LACH HET NIET WEG

Niemand wil die vriend zijn die niet tegen een grap kan, dus een deel van het probleem is dat we met hen meelachen als er een grap wordt gemaakt ten koste van ons, als een manier om de onhandigheid en spanning te verspreiden. Maar het grootste nadeel is dat je gelach de indruk wekt dat je de gemene grappen cool vindt. Je mag 100% iets grappigs niet vinden en je vriend vertellen. De reden dat het moeilijk aanvoelt, is dat we de reacties van andere mensen niet kunnen beheersen, dus de angst schuilt achter het niet weten hoe ze zullen reageren.

WE MOETEN PRATEN

Probeer eerlijk te zijn tegen je vriend(in) en laat hem weten hoe hij je heeft laten voelen. Zorg ervoor dat je het gesprek ergens privé voert waar je niet gestoord wordt.

Het beste advies is om direct te zijn, het kort te houden en vast te houden aan hoe je je voelt in plaats van hen de schuld te geven. Als ze oprecht verontschuldigend zijn, zullen ze moeite doen om het af te zwakken. Als dat niet het geval is, zullen ze waarschijnlijk in de verdediging schieten en ontkennen dat ze iets doen om je gevoelens te kwetsen. Wat de uitkomst ook is, het gaat erom dat je iets hebt gezegd en actie hebt ondernomen.

OPKOMEN VOOR JEZELF

Makkelijker gezegd dan gedaan als het gaat om onze vrienden die het je moeilijk maken. Maar het komt erop neer dat dit niet de laatste keer zal zijn dat je voor jezelf moet opkomen en dus kun je er maar beter nu goed in worden. Een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan, was leren spreken als het er toe doet, het is niemand anders de verantwoordelijkheid om te zeggen wat niet oké is voor jou, maar die van jezelf.

WEET WANNEER JE WEG MOET LOPEN

Dit is zelden een gemakkelijke oproep, vooral met oude vrienden of als we al onze eieren in één mand hebben gelegd. Denk twee keer na over vriendschappen waarin je je bekritiseerd, genegeerd, geroddeld, veroordeeld, gemanipuleerd, belachelijk gemaakt of buitengesloten voelt.

IK BEN HET NIET, JIJ BENT HET

Het kan een eng vooruitzicht zijn om voor jezelf op te komen of weg te lopen van iemand die je als een vriend beschouwde, maar je achting en integriteit zijn veel belangrijker dan proberen iemand gelukkig te houden die niets om je geeft. Als je niet zeker weet of ze echt je vriend zijn, lees dan dit artikel.

NEGEER JE GEVOELENS NIET

Negeer je gevoelens niet als iemand je een slecht gevoel over jezelf geeft. Heb je vrienden waarvan je je na het samenzijn slechter voelt dan voorheen? Voel je je nerveus bij hen omdat je niet weet wat ze gaan zeggen of doen? Pesten beïnvloedt ons algehele geluk en zelfvertrouwen. We moeten dus bij onszelf inchecken en onze emoties niet negeren. Hoe erger het pesten wordt, hoe slechter we ons beginnen te voelen. Een vriend zorgt ervoor dat je je gelukkig, geliefd, gewaardeerd en zelfverzekerd voelt.

Als je gepest wordt, hoef je het niet alleen te doorstaan. 

Ik word gepest, bij wie kan ik terecht

Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Je hoeft je nooit te schamen! Ook niet als het even niet zo lekker gaat, of als je niet weet hoe je het pesten kan stoppen.

Praten over pesten is super moeilijk en dit is waarom!' Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit in deze video

► Ik word gepest, wat kan ik doen?

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!*.

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! 

► Chat, bel of mail met deze organisaties over Pesten  

 ► Chat, bel of mail met deze organisaties over Online Pesten

 

 

Bron