Ik word gepest | Praat erover

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Ik word gepest, spreek je uit tegen pesten

Of je nu een leerling op school bent, een sporter, een senior in een bejaardentehuis, of een professional op de werkvloer, pesten is een universeel probleem dat niemand zou moeten ervaren.

Thomas Cammaert, die zelf het slachtoffer is geweest van pesten, zegt het treffend: "Je bent nooit alleen en er is altijd iemand die er voor je is."

Praten over het pesten is een cruciale stap in het herstellen en weerbaar worden. Waarom is het zo moeilijk (ook voor volwassenen) om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video. Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'. In onderstaande tekst leggen we uit waarom het zo belangrijk is om je stem te laten horen en contact te zoeken met mensen die je kunnen helpen.

 

Doe de test: Word jij gepest?

  1. Word jij bijna elke dag uitgescholden?
  2. Worden jouw spullen regelmatig vernield of kwijtgemaakt?
  3. Word je genegeerd of buitengesloten, ook al probeer je contact te maken?
  4. Word je (online) bedreigd door anderen?
  5. Word er (online) over je geroddeld (waar je bij bent)?
  6. Word je weleens opgewacht, geslagen of geschopt?
  7. Word je uitgelachen of belachelijk gemaakt in een groep?
  8. Word je gedwongen om dingen te doen die je niet wilt doen?
  9. Worden er vervelende foto's of video's van jou (online) verspreid?
  10. Word je gepest of getreiterd via sociale media, zoals WhatsApp, Instagram of Facebook?
  11. Word je uitgesloten van groepsactiviteiten of -gesprekken?
  12. Word je gediscrimineerd of gepest vanwege je afkomst, geloof, geslacht of seksuele oriëntatie?
  13. Word je gepest door iemand die een machtspositie heeft, zoals een leraar, coach of baas?
  14. Voel je je onveilig op school, op het werk, in de sportclub of in het bejaardentehuis vanwege het gedrag van anderen?
  15. Heeft het gedrag van anderen een negatieve invloed op je schoolprestaties, werk of mentale gezondheid?

 

Je bent niet alleen

Het is begrijpelijk dat je je misschien overweldigd, eenzaam en onzeker voelt als je gepest wordt. Maar hier is een liefdevolle herinnering: je bent het waard om gehoord te worden en om te leven in een omgeving waar je je veilig en gerespecteerd voelt. Praten over pesten is geen teken van zwakte, maar juist van moed en kracht. Het is de eerste stap naar herstel, het vinden van steun en het nemen van actie om jezelf te beschermen.

Het kan voelen alsof je er helemaal alleen voor staat, maar dat is niet waar. Er zijn veel meer mensen die om je geven dan je je kunt voorstellen. Denk bijvoorbeeld aan de stille tochten die worden gehouden wanneer iemand, getroffen door de gevolgen van pesten, een einde aan zijn of haar leven maakt. Kijk naar de menigte die meeloopt, de mensen die hun steun betuigen. Deze mensen zijn er ook voor jou. Ze zijn misschien niet altijd zichtbaar, maar ze vinden het net zo belangrijk dat het goed met jou gaat.

Je bent een uniek individu met talenten, dromen en liefde om te geven. Je hebt het recht om jezelf te zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. Niemand heeft het recht om je minder te laten voelen dan je bent.

Je bent sterker dan je denkt

Het vergt veel moed om op te staan tegen pesten en om hulp te zoeken. Door deze stappen te zetten, toon je een ongelooflijke innerlijke kracht. En onthoud: moed is niet de afwezigheid van angst, maar het vermogen om door te gaan ondanks die angst.

Waarom jouw stem belangrijk is?

Het is een misvatting dat pesten vanzelf stopt als je er niets over zegt. Pestkoppen en meelopers willen je laten geloven dat het erger wordt als je erover praat. Ze proberen alleen zichzelf te beschermen. Door jou dit wijs te maken, hopen ze te ontsnappen aan de straf voor hun gemene daden. Werk hier alsjeblieft niet aan mee. Jij verdient VEEL BETER!

 - Francis van Broekhuizen 

"Als je elke dag hoort dat je lelijk, dik en stom bent, dan laat dat diepe sporen na." Haar hele basisschooltijd werd Francis namelijk flink getreiterd: "Dan werd ik uitgescholden voor brillenjood, hoe lelijk ik was, hoe een stom kind ik was, kreeg ik een stomp in mijn gezicht." 

Verlichting van de last

Het delen van je ervaringen kan een enorme last van je schouders nemen. Het is begrijpelijk dat je je misschien schaamt of bang bent voor de reacties van anderen. Maar door je verhaal te delen, krijg je de mogelijkheid om je emoties te uiten en de opgebouwde spanning te verminderen. Wanneer je je ervaringen deelt, krijg je de erkenning en validatie die je verdient. Dit kan een krachtige stap zijn in het herwinnen van je zelfvertrouwen en het weer opbouwen van je eigenwaarde.

Ook wanneer je niet meer wordt gepest, is het goed om iemand te vertellen over je ervaringen. Vertel hoe het ging en wat je er nu bij voelt. Misschien voel je je sinds die tijd eenzaam, vaker down of boos. Of ben je bang om naar school te gaan, of vertrouw je andere jongeren niet meer en vind je het moeilijk om vrienden te maken.Als je zelf hebt gepest, voel je je misschien schuldig. Dat is niet gek of raar, het is juist goed dat je daar nu anders over denkt. Dat betekent dat je ook voor jezelf stappen hebt gemaakt. Toch wil dat niet zeggen dat je er geen last meer van hebt.

- Chantal Janzen  

Nu zeer succesvol in de showbizz, maar vroeger werd ze gepest. Omdat ze als jong meisje opviel vanwege een brilletje en sproeten, vonden leeftijdsgenootjes het ontzettend grappig om Chantal te treiteren. Nog altijd geraakt zegt ze over haar pestverleden: ”Ik was de pispaal van de klas. Dat heeft een groef in mijn zelfbeeld achtergelaten.” 

Het is oké om hulp te zoeken of vragen

Als je je ellendig voelt, is het niet alleen oké om hulp te zoeken, het is essentieel. Er zijn mensen en organisaties die gespecialiseerd zijn in het helpen van mensen die gepest worden. Stichting Stop Pesten Nu biedt zelf geen individuele hulp, maar houdt wel bij welke organisaties er in Nederland zijn voor individuele vragen of advies over pesten en online pesten.

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! 

Hulp nodig bij pesten 
Vragen over Pesten
  < klik op de oranje button > 

 

 

Hulp nodig bij online pesten
 > Vragen over Online pesten > Cyberpesten < klik op de oranje button >

 

- Georgine Verbaan 

De actrice was vroeger het pispaaltje van de klas. "Uitsluiten, nooit mee mogen doen, mijn tas of brood afpakken, met mijn spullen gooien terwijl ik er tussen stond. Kinderen zijn wreed als je afwijkt van de norm. Ook werd ze afgerekend op haar uiterlijk. "Op de middelbare school werden er grappen gemaakt over mijn figuur, maar dat vond ik niet zo erg. ‘Waar is Georgina? Dat hangt van de wind af.’ Of: ‘Tien Georgina’s op een rij: streepjescode.’ O ja: ‘Georgina met een petje is een punaise.’ Ze vinden altijd wel iéts", vertelt ze.“Ik ben heel erg anti-pesten en anti-uitsluiten geworden. Toen ik naar de middelbare school ging, nam ik me voor: ik ga het helemaal anders doen; ik moet een imago creëren, de status van outsider cultiveren. Ik werd de clown van de klas met een grote bek."

Pesters lijken populair in de groep, maar zijn het niet

Ze dwingen hun populariteit in de groep af door te laten zien hoe sterk ze zijn en wat ze allemaal durven. Via pesten lukt ze dat het makkelijkst: ze krijgen andere kinderen mee bij het te pakken nemen van een slachtoffer. En wie mee doet, loopt minder kans zelf slachtoffer te worden. Anderen zijn uit 'angst' om het volgende slachtoffer 'zogenaamd' bevriend met de pester en meelopers, maar vinden ze eigenlijk helemaal niet leuk. Vraag je het apart aan de pester en meelopers dan geven de meeste pestkoppen toe dat ze de pesterijen niet zo onschuldig vinden. 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die echt zelfvertrouwen hebben en tevreden zijn met wie zij zijn, nooit pesten. Zij accepteren iedereen, gewoon zoals ze zijn en laten iedereen in hun waarde. Alleen mensen die zelf ergens 'pijn' hebben kunnen anderen pijn doen. 

Voor pesters & meelopers

We dragen allemaal emotionele bagage en littekens uit het verleden. Deze pijn en angsten kunnen overslaan naar nieuwe situaties omdat we bang zijn voor herhaling. Maar is het kwetsen, vernederen of kleineren van anderen werkelijk de oplossing? Geeft het je een gevoel van superioriteit of kracht? Echte zelfverzekerde en sterke mensen pesten nooit! Het is cruciaal dat we onze eigen pijn helen om gezonde vriendschappen te kunnen hebben.  

  • "Als jij niet geneest wat je pijn heeft gedaan, bloed je op mensen die je niet hebben gesneden." 
  • "Als we onze eigen pijn niet genezen, zullen we anderen pijn doen die ons geen kwaad hebben gedaan."e bent niet alleen