​Ik word gepest | Wat kan ik doen | Pesten

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

​Ik word gepest | Wat kan ik doen | Kenniscentrum Pesten

Maken je vrienden, collega's, klas- of teamgenoten vervelende opmerkingen naar jou? Roddelen of chanteren ze je? Word je genegeerd, uitgelachen, geduwd of buitengesloten? Ik word gepest, wat kan ik doen?

Dit zijn allemaal vormen van pesten. Wil je voor jezelf opkomen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Of vind je het moeilijk of eng? Niemand verdient het om gepest te worden. 

Praat erover

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt' 

“Praat erover. Want als jij niet praat, bescherm je de dader. Als jij wel praat, bescherm jij jezelf!”

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Waarom word ik gepest?

Je moet onthouden dat het nooit jouw schuld is dat je gepest wordt. Veel mensen die worden gepest hebben een gevoel van schaamte en denken dat ze sorry moeten zeggen ergens voor. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. De persoon die jou pest moet sorry zeggen! Jij hoeft je niet schuldig te voelen want niemand verdient het om gepest te worden, Gepest worden, dat wens je niemand toe, zelfs je ergste vijand niet. Jij bent helemaal goed zoals jij nu bent, laat die pesters en meelopers je niets anders wijs maken.

Wat kan ik tegen het pesten doen?

Kom voor jezelf op! Als de pester aan het pesten is, voelt hij of zij zich machtig. Ze krijgen dan de aandacht van jou en de groep. Dit willen ze graag, omdat ze namelijk zelf ook heel onzeker over zichzelf zijn. Misschien zijn de pesters wel hartstikke jaloers op jou. Dan is pestgedrag natuurlijk niet de oplossing hiervoor. Als je het pestgedrag geen aandacht geeft of opkomt voor jezelf, zal het pesten gaan verminderen. De pester is dan niet meer belangrijk. 

Schrijf op hoe je je voelt over de pester en de pesterij. Op deze manier kun je al je gevoelens en gedachten even kwijt. Als je dit alleen voor jezelf houdt, dan voel je je eenzaam, boos verdrietig en nog veel meer negatieve gevoelens. Het opschrijven over het pesten kan je ook straks helpen als je hulp gaat zoeken bij een vertrouwd persoon. Dat is de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven.

Praat erover met anderen (zie video hieronder). Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent vooral bang dat het pesten alleen maar erger wordt. Als je er met iemand over praat, kies dan iemand die jij 100% vertrouwd. Als je er met iemand over gaat praten, zoek dan een rustig moment om het op je gemak te vertellen. Tijdens het gesprek kun je ook aangeven dat de persoon waar je mee praat niet meteen actie onderneemt om meer pestgedrag te voorkomen.

Pesten is nooit goed en dat mag ook gezegd worden. Weet dat je er niet alleen voor staat, je bent niet de enige die gepest wordt. Samen sta je sterker tegenover pesters en kun je pestgedrag stoppen.

Bron

Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart

 

Hulp of advies nodig bij jouw situatie of vraag?

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties 

Misschien wil je het liefst het pesten zo snel mogelijk vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is begrijpelijk. Maar het pesten houdt meestal niet op als niemand er iets over weet. Ook als je niet meer gepest wordt of zelf niet meer pest, kun je nog last hebben van de gevolgen. Dat is heel normaal. Maar hoe ga je daarmee om? En praten over pesten, hoe doe je dat eigenlijk. 

Waarom is het zo moeilijk (ook voor volwassenen) om hardop te zeggen dat je gepest wordt? Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt het je uit, zie video.  Zie ook de YouTube afspeellijst 'Tips als je gepest wordt'

Zij zijn er voor jou!

 

 

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Pesten

  Overzicht organisaties die jou kunnen helpen 

→ klik hier → Pesten

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Cyberpesten - Online Pesten 

 Overzicht organisaties die jou kunnen helpen

 klik hier  Online Pesten  Cyberpesten 

(sexting, victim blaming, sextortion, shaming, afpersing met naaktfoto of video) 

 

 

 

Breng snel een bezoekje aan ...


► Kenniscentrum Pesten 
- - - - - - - - - 
► Kenniscentrum Online pesten ~ Cyberpesten
- - - - - - - - - 
► Kennisbank ~ Inclusief Downloadcentrum
- - - - - - - - - 
► Lesideëen & Lesmaterialen ~ Pesten & Online Pesten
- - - - - - - - - 
► Dag tegen Pesten ~ Landelijk, Jaarlijks 19 april
- - - - - - - - - 
► Week tegen Pesten ~ Nationaal & Internationaal 

- - - - - - - - - 

 

 

 

Doelgroep: 
Bejaarden
Kinderen en jongeren
Professionals
Sport en Vrije Tijd
Pesten op het werk
Ouders

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):