Kan je aangifte doen van pesten? | Stop Pesten NU

084-8340086

Kan je aangifte doen van pesten?

Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.

Wat doet de politie tegen pesten?

Als we zien dat iemand gepest wordt, dan helpen we het slachtoffer natuurlijk, net zoals een leerkracht dat op school zou doen.

Als je aangifte doet van pesten

Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen. Hoe dan ook, praat erover met iemand die je vertrouwt. Belangrijk is dat je zoveel mogelijk bewijsmateriaal meerneemt naar het politiebureau, zoals:

 • data en (exacte) tijdstippen
 • mail- en internetadressen (url)
 • gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n)
 • prints van chatlogs en mailberichten
 • bewaarde sms-berichten
 • schermafdrukken (via printscreen of maak een foto)

Als je jonger bent dan 16 jaar, is het verstandig om een volwassene mee naar het bureau te nemen. Maak altijd telefonisch een afspraak om aangifte te komen doen. Als je te maken hebt met pesten en je wilt aangifte doen, dan kun je het beste contact opnemen met de politie. Dit kan bijvoorbeeld via het landelijke politienummer 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Je kunt ook online aangifte doen via de website van de politie.

Het is wel belangrijk om te weten dat pesten op zichzelf geen strafbaar feit is. Toch kan de politie in sommige gevallen wel iets doen als er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging, belediging, mishandeling of stalking. In dat geval kun je aangifte doen van het strafbare feit dat gepleegd is. Naast de politie kun je ook contact opnemen met bijvoorbeeld de school of een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je verder helpen en ondersteunen bij het doen van aangifte.

Hier kan je ook veel relevante informatie vinden

 

 

Ik word gepest, bij wie kan ik terecht ...

Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Lees ook ► Ik word gepest, wat kan ik doen? 

Je hoeft je nooit te schamen! Het is NOOIT jouw schuld als jij gepest wordt.

Er zijn verschillende redenen waarom het fijn kan zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt

 

 • Anoniem: Vaak kun je anoniem contact opnemen met organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten. Hierdoor hoef je je naam of persoonlijke informatie niet te delen als je dat niet wilt.
 • Expertise: Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak veel expertise op dit gebied. Ze kunnen je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met de situatie en welke stappen je kunt zetten om het pesten te stoppen.
 • Emotionele steun: Pesten kan erg emotioneel belastend zijn en het kan fijn zijn om met iemand te praten die begrijpt wat je doormaakt. Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak medewerkers die getraind zijn om emotionele steun te bieden.
 • Praktische hulp: Naast emotionele steun kunnen organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten ook praktische hulp bieden, zoals het geven van advies over hoe je aangifte kunt doen of hoe je met school of werk kunt praten over de situatie.

Kortom, het kan fijn zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt, omdat ze expertise, emotionele steun en praktische hulp kunnen bieden.

 

Overzicht van organisaties waar jij terecht kan voor hulp of advies?

hand met hart

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! Als je met deze organisaties belt of chat, stellen ze je altijd een paar vragen. Op deze manier proberen zij jou zó te helpen, dat je zelf met een oplossing kan komen òf dat zij jou daarover kunnen adviseren.

 

 

Wat moet ik meenemen bij een aangifte en wat gebeurt daarmee?

Als je jonger dan 16 jaar bent, is het verstandig een volwassene mee te nemen naar het bureau. Dit is niet verplicht. Iedereen die wat over een strafbaar feit weet, mag aangifte doen.

Noteer en verzamel zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal zoals:

 • Data en (exacte) tijdstippen;
 • Email­ en internetadressen (url);
 • Gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n);
 • Prints van chatlogs en mailberichten;
 • Bewaarde sms­berichten;
 • Schermafdrukken (via printscreen of maak een foto).