Kan je aangifte doen van pesten? | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Kan je aangifte doen van pesten?

Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.

Wat doet de politie tegen pesten?

Als we zien dat iemand gepest wordt, dan helpen we het slachtoffer natuurlijk, net zoals een leerkracht dat op school zou doen.

Als je te maken hebt met pesten en je wilt aangifte doen, dan kun je het beste contact opnemen met de politie. Dit kan bijvoorbeeld via het landelijke politienummer 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan. Je kunt ook online aangifte doen via de website van de politie.

Het is wel belangrijk om te weten dat pesten op zichzelf geen strafbaar feit is. Toch kan de politie in sommige gevallen wel iets doen als er sprake is van bijvoorbeeld bedreiging, belediging, mishandeling of stalking. In dat geval kun je aangifte doen van het strafbare feit dat gepleegd is. Naast de politie kun je ook contact opnemen met bijvoorbeeld de school of een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je verder helpen en ondersteunen bij het doen van aangifte.

Hier kan je ook veel relevante informatie vinden

 

Vraag het de Politie is het jongerenplatform van de politie

Heb jij een vraag over veiligheid? Of wil je praten met de politie?

Contact opnemen met de politie kan op verschillende manieren. Bekijk hieronder hoe je de politie het beste kan bereiken:

Chat mee op vraaghetdepolitie.nl
Iedere dinsdag- en donderdagavond kun je chatten met de politie. Tussen 19 en 21 uur zitten agenten klaar om online met jou in gesprek te gaan.  Veilig vanaf je mobiel, tablet of computer krijg je in een privégesprek een antwoord op jouw vraag of probleem en/of betrouwbaar advies.  

Stuur een mail
Kun jij je vraag niet vinden op de website? Stuur dan het vragenformulier in en wij reageren zo snel mogelijk met een antwoord.

Social media
Veel politieagenten zijn bereikbaar via social media, zoals Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. Ook daar kan je ze een vraag stellen. Wil jij weten welke wijkteams en politieagenten er op Snapchat zitten? Bekijk dan hier het overzicht. 

112: Als iedere seconde telt
Het landelijke alarmnummer 112 bel je bij spoedeisende situaties. Wanneer iemand in levensgevaar is of wanneer je getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Ook na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer je een inbraak ziet, bel je 112. Dan telt elke seconde. De 112-alarmcentrale stuurt meteen de juiste hulp. Bijvoorbeeld de brandweer, de politie of een ambulance.

0900-8844: Geen spoed, wel politie
Heb je een vraag of een probleem maar heeft het geen spoed, bel dan 0900-8844. Je krijgt direct een betrouwbaar antwoord of advies.

Kom dan naar www.vraaghetdepolitie.nl. Op iedere dinsdag- en donderdagavond kun je chatten met agenten van 19.00u tot 21.00u.

 

Ik word gepest, bij wie kan ik terecht ...

 

Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Lees ook ► Ik word gepest, wat kan ik doen? 

Je hoeft je nooit te schamen! Het is NOOIT jouw schuld als jij gepest wordt.

Er zijn verschillende redenen waarom het fijn kan zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt

 

  • Anoniem: Vaak kun je anoniem contact opnemen met organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten. Hierdoor hoef je je naam of persoonlijke informatie niet te delen als je dat niet wilt.
  • Expertise: Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak veel expertise op dit gebied. Ze kunnen je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met de situatie en welke stappen je kunt zetten om het pesten te stoppen.
  • Emotionele steun: Pesten kan erg emotioneel belastend zijn en het kan fijn zijn om met iemand te praten die begrijpt wat je doormaakt. Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak medewerkers die getraind zijn om emotionele steun te bieden.
  • Praktische hulp: Naast emotionele steun kunnen organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten ook praktische hulp bieden, zoals het geven van advies over hoe je aangifte kunt doen of hoe je met school of werk kunt praten over de situatie.

Kortom, het kan fijn zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt, omdat ze expertise, emotionele steun en praktische hulp kunnen bieden.

 

Overzicht van organisaties waar jij terecht kan voor hulp of advies?

hand met hart

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! Als je met deze organisaties belt of chat, stellen ze je altijd een paar vragen. Op deze manier proberen zij jou zó te helpen, dat je zelf met een oplossing kan komen òf dat zij jou daarover kunnen adviseren.

 

 

Wat moet ik meenemen bij een aangifte en wat gebeurt daarmee?

Als je jonger dan 16 jaar bent, is het verstandig een volwassene mee te nemen naar het bureau. Dit is niet verplicht. Iedereen die wat over een strafbaar feit weet, mag aangifte doen.

Noteer en verzamel zoveel mogelijk informatie en bewijsmateriaal zoals:

  • Data en (exacte) tijdstippen;
  • Email­ en internetadressen (url);
  • Gebruikersnaam en nickname(s) van betrokkene(n);
  • Prints van chatlogs en mailberichten;
  • Bewaarde sms­berichten;
  • Schermafdrukken (via printscreen of maak een foto).