Les idee 307: Soundtracks uit de film Spijt - zing ze mee met de klas | Stop Pesten NU

084-8340086

Les idee 307: Soundtracks uit de film Spijt - zing ze mee met de klas

Bij de film Spijt horen ook verschillende soundtracks. Deze liedjes gaan over gepest worden, ze worden gezongen door een meisje en een jongen. Het is dan ook een erg leuk idee om dat klas te splitsen, alle jongens aan een kant van de klas en de meisjes aan de andere kant. 

Het doel van deze opdracht is:
- De kinderen aan het denken te zetten over pesten.
- De kinderen gevoelens laten uiten over pesten door middel van muziek.

De materialen die bij deze activiteit worden gebruikt:
- De YouTube video's.
- De hiernaast te downloaden songteksten.
- Het digibord voor de muziek en eventueel de songtekst


Hieronder kan je de lycrics downloaden als Word bestand. De rode tekst is voor de meisjes de blauwe voor de jongens en de zwarte zing je met z'n allen.

 

Bron lesidee

 

Verhaal Film Spijt

David zit in klas 2B op de middelbare school. Hij zit ook in de redactie van de schoolkrant die ‘De Brugmug’ heet. In de redactie zitten Niels, Vera, Manon, Youssef en een leraar. Niels is Davids beste vriend en Vera is het meisje waar David verliefd op is. In de klas van David zit ook een jongen die Jochem heet. Jochem is een jongen die dik is en daardoor ook veel gepest wordt door medeleerlingen; voornamelijk door Remco, Justin en Sanne. Ook de klassenleraar, die gymnastiek geeft, heeft een hekel aan Jochem. Het lijkt wel of Jochem zich niets aantrekt van al dat getreiter en soms lacht hij er zelfs ook om.

In de brugklas ging al het gepest langs David heen, maar nu begint hij zich er iets meer van aan te trekken. De pesterijen lopen dan ook wel de spuigaten uit. Remco, Justin en Sanne stelen zijn kleding uit de kleedkamer terwijl Jochem aan het douchen is en hangen de kleding vervolgens in de boom, zodat Jochem niet op de schoolfoto komt. Zulke misselijke grappen maken ze over hem, dag in dag uit gaat het zo door. David durft er alleen weinig aan te doen omdat hij bang is om dan zelf ook gepest te worden, maar hij zou het wel willen. Op een dag gaat David toch naar Jochem toe en biedt hem zijn hulp aan, maar Jochem wil niet geholpen worden. Jochem vertelt David dat als hij een paar weken de krantenwijk van Justin overneemt, hij niet meer gepest zou worden. Maar David weet al dat de pesters deze belofte niet gaan nakomen. Ook vertelt Jochem dat hij maar één vriendin heeft, die Nienke de Graaf heet. Het zit David allemaal toch niet lekker en hij zegt tegen Jochem dat als hij geholpen wil worden, dat even tegen David moet zeggen.

De dag van de klassenavond breekt aan. David is vastbesloten om twee dingen te doen, één ding is Vera verkering vragen en het tweede is zorgen dat Jochem niet meer wordt gepest. Als de klassenavond begonnen is, gaat David op zoek naar Vera. Hij vindt haar bij de deur, maar ze zoent met Youssef. Zijn hele avond is verpest en hij heeft zelfs geen zin meer om Jochem, als die hem later op de avond om hulp vraagt, te helpen.

De volgende dag krijgen de leerlingen van de rector te horen dat Jochem de avond daarvoor niet is thuisgekomen en dat de politie naar hem op zoek is. David voelt zich schuldig omdat hij Jochem de vorige avond niet geholpen heeft en hij besluit om Jochem te gaan zoeken, maar hij heeft daar wel hulp bij nodig. Hij besluit Nienke te bellen en samen gaan zij op zoek naar Jochem. Nienke laat David alle geheime plekjes van Jochem zien, alleen is hij nergens te vinden. Dan blijft er maar één plaats over om Jochem te zoeken. Dat is bij het meer, want daar zit hij vaak als hij zich eenzaam voelt.

Bij het meer aangekomen zien ze Jochems tas op het water drijven. Nienke barst in huilen uit en David probeert haar te troosten maar dat lukt niet erg goed want hij is zelf ook erg verdrietig. Na een poosje komt er een duikploeg om Jochem te zoeken. Als een tijdje later het lichaam van Jochem naar boven komt kan niemand het geloven. Hij is dood. Iedereen treurt, de één omdat hij Jochem niet geholpen heeft en de ander omdat hij niet gestopt is met pesten. David voelt zich het meest schuldig omdat hij zijn woord gebroken heeft.

Een paar dagen later, na de crematie, waar de klas niet aanwezig mocht zijn, komt David met het idee om een pestlijn op te richten. De redactie is het er over eens dat ze wat moeten doen tegen het pesten op school. David, Vera, Manon, Niels en Youssef helpen daaraan mee. Ze helpen bijvoorbeeld een klein meisje dat wordt gepest door twee jongens en een meisje uit de buurt. En zo lukt het hen nog veel meer pesterijen op te laten houden. Aan het einde van het verhaal gaat David langs bij een meisje met liefdesproblemen. Het blijkt Vera te zijn, die verliefd op hem is. Eindelijk krijgen ze verkering, en daarmee eindigt het boek.

 

Bron Wiki

 

 

Zie ook:

Les idee 252: Boek Spijt van Carry Slee