Tien mogelijke reacties als u beschuldigd wordt van pesten | Stop Pesten NU

Tien mogelijke reacties als u beschuldigd wordt van pesten

Die beschuldiging zag u niet aankomen natuurlijk. We horen continu over pesterijen op de werkvloer en iedereen leeft mee met de slachtoffers. Maar wat als u ineens gezegd wordt dat u een pestkop bent? Hoe reageert u dan? 


Hier vindt u tien tips om met die ongelofelijke situatie om te gaan.

1. Blijf kalm 
Valt u uit of gaat u dreigen, dan voldoet u alleen maar aan het beeld dat ze schijnbaar toch al van u hebben. Blijf dus rustig en luister goed naar de beschuldigingen. Vervolgens kunt u reageren. Rustig! 

2. Zorg voor getuigen 
Ga niet in uw eentje met uw meerdere praten. U vergeet waarschijnlijk alles wat er gezegd wordt als u over uw toeren raakt. Neem daarom altijd iemand mee als u op het matje geroepen wordt. Volgen er represailles, schakel dan een arbeidsdeskundige of advocaat in. 

3. Houd alles bij 
Houd een dagboek of andersoortig verslag bij van alles wat er gezegd en gedaan wordt. 

4. Zorg voor steun 
Breng tijd door met mensen die echt om u geven en u waarderen. Besteed aandacht aan deze personen; houd ze aan uw zij. Trek op met mensen die u inspireren en stimuleren. Vraag om hulp en steun. Het is heel belangrijk dat u er niet alleen voor staat en weet dat er mensen zijn die achter u staan. 

5. Neem een coach 
Soms wordt assertiviteit opgevat als agressie. Misschien heeft u een leidinggevende positie maar bent u niet goed in het uitdelen van opdrachten? Misschien neemt u uw verantwoordelijkheid zo serieus dat u veel te hard overkomt? Trek in die gevallen een coach aan om aan uw communicatieve vaardigheden te werken. Met een beetje hulp komt u vanzelf luchtiger, zelfverzekerder, effectiever en minder agressief over en werken mensen veel liever onder of met u. 

6. Ontspan 
Neem elke dag een kwartier de tijd om te ontspannen of te mediteren. Houd in de gaten of u gestresst bent en zorg dat u effectieve manieren vindt om te relaxen. Op die manier is de kans kleiner dat u uitvalt tegen mensen in uw omgeving. 

7. Train u in assertiviteit 
Leer assertief te zijn zonder agressief te worden. Train uzelf in effectieve communicatie. Luister minstens zoveel als u praat, liefst nog meer. 

8. Wees u bewust van uzelf 
Vraag uzelf steeds af waarom u op een bepaalde manier reageert. Probeert u dingen gedaan te krijgen door macht uit te oefenen? Of flapt u er nu eenmaal alles uit? Heeft u een kort lontje? Sta eens stil bij de manier waarop u overkomt bij anderen. 

9. Zoek professionele hulp 
Misschien bent u van nature agressief. Dat kan. In dat geval kan professionele hulp uitkomst bieden bij het leren beheersen van die karaktertrek. 

10. Wees bereid om te veranderen 
Misschien weet u maar al te goed dat u een pestkop bent, maar denkt u dat u daar toch niks aan kunt veranderen. Dat is niet waar. Iedereen kan veranderen. Met behulp van de juiste motivatie, steun en hulp wordt ook u een leuke collega en een aardige manager waarmee iedereen graag samenwerkt. Echt waar. Probeer maar! 

 

Bron Managers Online