Wat kan je doen tegen pesten | Leerlingen | Jongeren | Kinderen | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Tips tegen pesten, wat moet je doen | Jongeren | Kinderen

► Iemand wordt gepest, hoe kan ik helpen?

Ik Patricia (directeur en oprichter van Stichting Stop Pesten Nu) ben vroeger ook gepest en ik weet hoe dit voelt. Ik weet nu ik volwassen ben ook dat er nooit een reden is om gepest te worden. Maar ja, vroeger wist ik dit niet en dacht ik dat het mijn eigen schuld was.

Dit zijn tips van Patricia voor de kinderen die iemand willen helpen en voor de kinderen die gepest worden:

 • Soms kan je juf of meester ook vertellen wat ze NIET moeten doen omdat het dan erger kan worden en vertel ze wat ze WEL kunnen doen.
 • Denk bijvoorbeeld aan een juf of meester waar niet of heel weinig gepest wordt, wat doe die dan anders? Wat kan de andere juf of meester daarvan leren?
 • Soms vind je het misschien vervelend om nog een keer te moeten zeggen dat het pesten nog door gaat, maar beloof mij alsjeblieft dat je het net zo lang blijft zeggen tot het ECHT gestopt is.
 • Vertel ook waar gepest wordt
 • Vraag of ze iemand af en toe op die plekjes kunnen laten staan om te controleren of ze daar aan het pesten zijn. Want als de juf of meester de pesters zelf kan betrappen is het nog makkelijk om ze een straf te geven voor hun gedrag.
 • Schrik niet als ik zeg dat de pesters & meelopers straf moeten krijgen voor hun pestgedrag, maar dit moet echt! Wat zij doen kan en mag echt niet.
  • Een straf kan bijvoorbeeld zijn dat ze naar de film Spijt (alleen) moeten kijken en dan een opstel maken met hoe het voelt om gepest te worden en een opstel hoe de pester zou kunnen stoppen in die film, of met het boek van Woezel en Pip Stop, hou op met de lesbrief Stop hou op .
 • Weet in ieder geval 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw eigen schuld. 
 • Ik heb ook op YouTube een afspeellijst gemaakt met tips, zie de video's hier
 • Praat er in ieder geval met iemand over die jij vertrouwt of bel, chat of mail (tot 18 jaar) met de De Kindertelefoon maar blijf er niet alleen mee rondlopen.

 

Zie jij weleens dat iemand wordt gepest en heb je geen idee hoe je die persoon kunt helpen? Moet je er naartoe lopen en de pester zelf stoppen? Of kun je beter het negeren of weglopen? Niet iedereen weet hoe ze het beste kunnen ingrijpen bij pestgedrag, want het kan behoorlijk spannend zijn. Maar waarom grijpen mensen niet altijd in? Hieronder vind je tips hoe je iemand die gepest wordt kunt helpen. 

Waarom moet je ingrijpen?

Veel mensen vinden het eng om tegen een pester in te gaan. Dit komt vaak doordat mensen bang zijn om zelf ook gepest te worden. Toch zouden meer mensen en ook jij, de pesters moeten aanspreken. Uit onderzoek is gebleken dat pesten met ruim 57% kan worden verminderd als omstanders ingrijpen. Als je twijfelt in het moment om in te grijpen bij pestgedrag, zou je je kunnen inbeelden hoe het zou zijn als jij de gepeste persoon zou zijn. Waarschijnlijk zuk jij het ook fijn vinden als je wordt gepest en er iemand voor je opkomt. Het geeft een gevoel van veiligheid en de gepeste persoon voelt zich minder eenzaam.

Hoe kun je het beste ingrijpen/helpen?

Het is knap als je de pester recht in de ogen kunt aankijken en zegt dat hij of zij moet stoppen. Hier heb je veel moed voor nodig. Vaak kunnen gepeste personen het pesten zelf niet stoppen. Daarom is het verstandig om andere mensen erbij te betrekken, bijvoorbeeld je leraar(es), ouders of je vrienden. Samen sta je sterker tegenover de pester en kun jij het pestgedrag van iemand veranderen en de gepeste persoon helpen. Ben je bang om zelf ook gepest te worden door de pester als je volwassen erbij betrekt? Vraag dan het gesprek alleen tussen jou en de volwassen kan blijven.

Wat je ook kunt doen, is met de gepeste persoon praten. Hoe voel diegene zich? Kun je wat voor die persoon betekenen? Willen jullie er samen iets tegen doen? Alleen luisteren naar het verhaal van een gepest persoon kan vaak al genoeg steun zijn.

'Kijk niet weg’ bij pesten is een nummer die is geschreven voor de NPO Zapp YT serie Flexe Meiden. Het gaat over het perspectief van de bijstander: degene die ziet dat er gepest wordt, en elke dag opnieuw de kans heeft om er iets van te zeggen. Beluister en bekijk bovenstaand nummer   Kijk Niet Weg - Flexe Meiden feat. Flexe Gasten | Flexe Meiden | NPO Zapp

 

► Ik pest zelf, maar waarom eigenlijk?

Maak jij weleens een vervelende opmerking richting een klasgenoot? Vaak denk je dat iets een grapje is, terwijl het bij de ander keihard aankomt. Je kunt iemand echt ongelukkig maken. Het is daarom belangrijk om te beseffen wanneer iets wel of niet om pesten gaat. In dit artikel lees je waarom mensen pesten en kom je erachter dat er ook als pester altijd een weg terug is.

Waarom pesten kinderen elkaar?

Het is goed om te weten waarom je pest. Dit kan verschillende redenen hebben. Pesten kan voortkomen uit onzekerheid. Jij als pester wilt sterk en machtig zijn. Je kiest een zwak slachtoffer uit en zorgt ervoor dat je de macht over de ander krijgt. Het kan zijn dat je ontevreden bent over jezelf, je thuissituatie niet al te best is of dat je populair wilt zijn. Onthoud goed dat pesten nooit de juiste manier is om populair gevonden te worden.

Onzekerheid overwinnen

Het kan ook zijn dat je bang bent om zelf gepest te worden of dat je zelf bent gepest en dat wilt voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. Probeer je onzekerheid te overwinnen. Weet dat je een ander echt ongelukkig maakt, maar dat niet alleen. Weet ook dat pesten een groot nadeel is voor jezelf.

Je schaadt jezelf

Je maakt niet alleen het slachtoffer bang, maar ook de mensen rondom het slachtoffer. Je maakt echter geen vrienden wanneer je als pester pest. Kinderen gaan je alleen leuk vinden, omdat ze bang zijn om zelf gepest te worden. Dit zijn niet de vriendschappen die je zal willen als een pester.

Wat kan ik doen als pester?

Vraag altijd om hulp! Praat erover met iemand die je vertrouwt en ga na bij jezelf waarom jij pestgedrag laat zien. Probeer aardig te blijven, want dan doen anderen ook aardig tegen jou. Weet dat jij als pester je gedrag kan aanpassen en maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. En wanneer je twijfelt over een opmerking, ga altijd na bij jezelf of jij het leuk zou vinden om die opmerking zelf te ontvangen.

Tips om geen pester te worden of te blijven

 • Blijf aardig. Misschien denk je dat iemand je niet aardig vindt, maar is dat ook zo? Vraag eerst wat die ander bedoelde, voordat je zelf onaardig doet.
 • Wees niet bang dat je zelf gepest wordt. Als jij aardig doet tegen anderen, doen anderen ook aardig tegen jou.
 • Probeer niet de baas te spelen. Let niet zoveel op een ander, maar doe je eigen dingen.
 • Word geen internetpester. Die gekke foto van iemand op internet zetten. Of onaardige dingen schrijven. Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt! Zou jij het leuk vinden als het jou zou overkomen? En een foto of bericht is niet zo snel verwijderd van het internet.

Pesten is niet stoer!

Pest je omdat het stoer staat? Probeer dan op een andere manier stoer te zijn! Bijvoorbeeld door heel goed te kunnen voetballen of dansen of door leuke dingen met vrienden of vriendinnen te doen.

 

► Ik word gepest, wat moet ik doen?

Maken je vrienden of klasgenoten vervelende opmerkingen naar jou? Word je wel eens geduwd of buitengesloten? Wil je voor jezelf opkomen, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Of vind je het eng? Gepest worden is nooit leuk en verdient niemand. Iedereen mag zijn zoals hij of zij is. In dit artikel helpen we je een handje om het pestgedrag te kunnen verminderen.

Waarom word ik gepest?

Je moet onthouden dat het nooit jouw schuld is dat je gepest wordt. Veel mensen die worden gepest hebben een gevoel van schaamte en denken dat ze sorry moeten zeggen ergens voor. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. De persoon die jou pest moet namelijk sorry zeggen! Jij hoeft je niet schuldig te voelen. Op basisscholen wordt 30% van de kinderen gepest en in die gepeste groep wordt 7% ernstig gepest. Hierbij moet je denken aan slaan, bedreigen of zelfs ernstig genegeerd. Dat gun je niemand toe, zelfs je ergste vijand niet. Je bent een super leuk en mooi mens! Laat die pesters je niets anders wijs maken.

Wat kan ik tegen het pesten doen?

Neem iemand in vertrouwen en zoek steun. Blijf niet met je probleem alleen rondlopen. Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een juf/meester/anti-pest coördinator, een vertrouwenspersoon of chat bijvoorbeeld met De Kindertelefoon. Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.

Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt. Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap om het pesten te doen stoppen.

Kom voor jezelf op! Als de pester aan het pesten is, voelt hij of zij zich machtig. Ze krijgen dan de aandacht van jou en de groep. Dit willen ze graag, omdat ze namelijk zelf ook heel onzeker over zichzelf zijn. Misschien zijn de pesters wel hartstikke jaloers op jou. Dan is pestgedrag natuurlijk niet de oplossing hiervoor. Als je het pestgedrag geen aandacht geeft of opkomt voor jezelf, zal het pesten gaan verminderen. De pester is dan niet meer belangrijk. 

Zorg dat je niet alleen bent. Met één of meer mensen om je heen houd je pesters makkelijker op afstand. Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn. Lukt het bv. niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub of bij je gameploegje…

Geef jezelf niet de schuld. Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt. Het is namelijk NOOIT jouw schuld als jij gepest wordt. Jij moet je ook niet schamen voor de pesterijen, het is niet jouw fout. Het zijn de pesters die in de fout gaan en hun houding moeten aanpassen, niet jij!

Schrijf op hoe je je voelt over de pester en de pesterij. Op deze manier kun je al je gevoelens en gedachten even kwijt. Als je dit alleen voor jezelf houdt, dan voel je je eenzaam, boos verdrietig en nog veel meer negatieve gevoelens. Het opschrijven over het pesten kan je ook straks helpen als je hulp gaat zoeken bij een vertrouwd persoon. Dat is de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven.

Praat erover met anderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent vooral bang dat het pesten alleen maar erger wordt. Als je er met iemand over praat, kies dan iemand die jij 100% vertrouwd. Bijvoorbeeld je ouders, je beste vriendin of juf/meester. Als je er met iemand over gaat praten, zoek dan een rustig moment om het op je gemak te vertellen. Zo’n gesprek kan heel moeilijk zijn. Tijdens het gesprek kun je ook aangeven dat de persoon waar je mee praat niet meteen actie onderneemt om meer pestgedrag te voorkomen.

Pesten is nooit goed en dat mag ook gezegd worden. Weet dat je er niet alleen voor staat, je bent niet de enige die gepest wordt. Samen sta je sterker tegenover pesters en kun je pestgedrag stoppen. 


Vaak wegen angst en groepsdruk zwaar door…
Je wil vooral zelf geen slachtoffer worden.
Niks doen of laten gebeuren, betekent dat je stilzwijgend akkoord gaat met wat er gebeurt.
Als je niks doet, voelen slachtoffers zich totaal verlaten. 
Pesten verziekt de hele sfeer, ook omstanders worden er door geraakt.

 

 

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties 

Zij zijn er voor jou!

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Pesten

  Overzicht organisaties die jou kunnen helpen 

→ klik hier → Pesten

 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Cyberpesten - Online Pesten 

 Overzicht organisaties die jou kunnen helpen

 klik hier  Online Pesten  Cyberpesten 

(sexting, victim blaming, sextortion, shaming, afpersing met naaktfoto of video) 

 

 

 

Tips bij online pestenCyberpesten - Cartoon copyright Stichting Stop Pesten NU

Word je buitengesloten op WhatsApp? Krijg je altijd vervelende reacties op Instagram of Facebook? Bekijk dan dit filmpje met tips over wat je zelf kunt doen tegen cyberpesten. Lees ook deze link

Je kunt zelf veel dingen doen om te zorgen dat je niet online wordt gepest. 

Video: Cyberpesten, dat is toch niet normaal van Vraag het de Politie

Klik op de afbeelding of klik op deze link om de video te bekijken.

 

Tips om online pesten (cyberpesten) te voorkomen

 • Kijk uit met het geven van je e-mailadres en (mobiele) telefoonnummer, maar ook foto’s van jezelf of je familie. Je weet nooit wat anderen daar mee doen.
 • Geef nooit zomaar je password of pincode aan iemand.
 • Laat geen onbekenden toe in je contactenlijst.
 • Je anders voordoen dan je bent kan geinig zijn, maar ook gevaarlijk. Ook degene met wie je chat kan anders zijn dan hoe hij of zij zich voordoet. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaalt (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is.
 • Let op wat je doet voor een webcam. Laat je niks wijsmaken. Als jouw foto’s of filmpje voor altijd over het internet zwerven krijg je spijt en kun je het niet meer terugdraaien.

 

 

Ga naar de hoofdpagina Online pesten (cyberpesten) voor meer informatie over de verschillende soorten van online pesten of klik op de link ► Soorten online pesten   

 

Bekijk ook deze items van het NOS Jeugdjournaal 

* What's app:  Mensen sturen lullige stickers door 

Pesten via What's app groepen 

What's app fraude herkennen 

YouTube video Kinderen worden vaak uitgescholden en bedreigd 

 

Bron Zapp tegen Pesten Flexe Meiden, Kindertelefoon, Kindertelefoon en Kies Kleur tegen Pesten