Vormen - Soorten en Voorbeelden Online Pesten - Cyberpesten

084-8340086

Vormen - Soorten en Voorbeelden Online Pesten - Cyberpesten

Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers de ervaring pijnlijker vinden wanneer er een groot publiek bij betrokken is. Ook de vorm van de boodschap kan de impact bepalen: voor jongeren zijn foto’s en filmpjes vaak kwetsender dan gemene uitspraken. Het online pesten (cyberpesten) kan echt op heel veel manieren gebeuren Online Pesten (cyberpesten) is pesten op het internet. Om deze reden hebben wij een opsomming met links gemaakt zodat je snel kan navigeren naar de informatie waar jij naar op zoek bent.

Vormen en voorbeelden van Online Pesten - Cyberpesten

Staat jouw onderwerp hier niet tussen, dan valt het hoogstwaarschijnlijk onder 'Cybercrime' - navigeer naar Cybercrime

 

 

Voorbeelden online pesten (cyberpesten)

  1. Uitsluiten Een Whatsappgroep voor de hele klas, behalve die ene leerling. Deze subtiele vormvan cyberpesten kan grote gevolgen hebben. Want als zijn klasgenoten een grappig filmpje delen, kan die leerling de volgende dag niet meepraten. Gebeurt dit keer op keer, dan raakt hij geïsoleerd.

  2. Beledigen ‘Vet varken! Als ik jouw kop had, kwam ik nooit meer buiten.’ In een berichtje of als reactie op een post, typen leerlingen soms dingen die ze niet luidop durven zeggen. Die online pesterijen komen hard aan.

  3. Vernielen Pesters stelen sneakers of gooien huiswerk in een plas. Ook online kunnen ze spullen beschadigen, bijvoorbeeld door hun klasgenoot een virus te sturen. Of door zijn social media account te hacken en het wachtwoord te veranderen, zodat hij niet meer kan inloggen. Dit hindert de leerling in zijn sociale contacten.

  4. Nadoen Vaak blijft cyberpesten niet bij een ander wachtwoord. Leerlingen die inloggen op het account van een klasgenoot, maken hem belachelijk. Ze posten foute grappen, versturen gemene berichtjes of wijzigen de profielfoto. Of ze maken een nepaccount aan in naam van hun klasgenoot, waarmee ze valse informatie verspreiden.

  5. Te kijk zetten Via Snapchat is een pikante foto snel verstuurd. ‘Hij staat maar 10 seconden online’, redeneren tieners. Tot iemand een screenshot van die foto doorstuurt naar de hele klas. Die het weer doorsturen… Wanneer dat gepaard gaat met beledigende teksten (‘slet’, ‘hoer’) spreken we van ‘slut-shaming’.

  6. Bedreigen Zo’n foto kan uiteraard ook in scène gezet zijn: met Photoshop plak je gemakkelijk het hoofd van een klasgenoot op een pornoster. Het verspreiden van foto’s (of video’s, bijvoorbeeld een filmpje waarin een leerling in elkaar geslagen wordt) is lastig te stoppen, want deze vorm van cyberpesten gebeurt razendsnel. Als de pester en zijn vrienden de foto’s offline halen, kunnen ze al in handen van totale onbekenden zijn. ‘Morgen na school wachten we je op en slaan je in elkaar!’ Zo’n bericht versturen, kan gemakkelijk anoniem. Via feedbackapps als Ask.fm, Sayat.me en Sarahah, maar een nepaccount is ook gauw gemaakt.​

 

Vormen van online pesten - cyberpesten

 
    Auteur(s):  Sara Bastiaensens - Universiteit Antwerpen