Hieronder een overzicht, inclusief tips voor bescherming
Vormen van pesten
- Pesten door managers: Dit kan machtsmisbruik inhouden, zoals onterechte negatieve prestatiebeoordelingen, schreeuwen, dreigen met ontslag of degradatie, of het weigeren van verlof of overplaatsing.
- Pesten door collega's op hetzelfde niveau: Dit kan zich uiten in roddels, werksabotage of onterechte kritiek.
- Pesten door mensen van verschillende afdelingen: Dit kan gebeuren via e-mail of door het verspreiden van geruchten.
- Pesten door werknemers met een lagere functie: Dit kan zich uiten in voortdurend gebrek aan respect, weigering om taken uit te voeren, roddels verspreiden of acties om de manager incompetent te laten lijken.
Pesten kan zich op verschillende manieren manifesteren:
- Verbaal: Schelden, beledigen, vernederen, bedreigen.
- Non-verbaal: Negeren, buitensluiten, intimiderende gebaren.
- Fysiek: Duwen, slaan, schoppen.
- Openlijk: In het bijzijn van anderen.
- Verborgen: Stiekem, achter iemands rug om.
Hoe kunnen werknemers zichzelf beschermen?
- Herken de signalen van pesten. Begrijp de verschillende vormen die pesten kan aannemen en wees je bewust van de cyclus van pesten.
- Documenteer alle incidenten. Noteer de datum, tijd, plaats, getuigen en een beschrijving van de gebeurtenis. Dit bewijsmateriaal kan later van pas komen.
- Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, familielid, collega of vertrouwenspersoon zijn. Het kan helpen om je verhaal te delen en steun te krijgen.
- Meld het pesten bij de juiste persoon. Dit kan je leidinggevende, HR-afdeling of vertrouwenspersoon zijn. Volgens de Arbowet is je werkgever verplicht om je te beschermen tegen pesten.
- Wees assertief. Laat de pester weten dat je zijn/haar gedrag niet tolereert. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om je grenzen aan te geven.
- Zoek professionele hulp. Als het pesten je emotionele welzijn beïnvloedt, overweeg dan om contact op te nemen met een psycholoog of therapeut.
Het belang van:
- Een antipestbeleid op de werkplek: Dit beleid moet duidelijk aangeven wat pesten is, hoe het gemeld kan worden en welke consequenties er zijn voor de pester.
- Een open cultuur op de werkvloer: Problemen moeten gemakkelijk bespreekbaar zijn, en leidinggevenden moeten het goede voorbeeld geven.
- Het aanstellen van een vertrouwenspersoon: Werknemers kunnen bij deze persoon terecht met meldingen van pesten.
Extra tips:
- Doe de Test: Word jij gepest op het werk? Ontdek het hier.
- Tips & adviezen Ik word gepest, wat kan ik doen?
Onthoud: je bent niet alleen. Pesten is onacceptabel gedrag en je hebt het recht om je veilig en gerespecteerd te voelen op je werk.