Wat is Pesten? Wat is Cyberpesten? | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Wat is Pesten? Wat is Online Pesten (Cyberpesten)?

Pesten?

`Pesten betekent het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden.´ 

Foto: Fred Rutten zegt: Ik STOP pesten nu!

Pesten komt binnen alle leeftijdscategorieën voor, van kleuters tot aan de ouderen in het verzorgingshuis. Nu is de meest bekende vorm van pesten waarschijnlijk het uitlachen en uitschelden van personen, maar er zijn zoveel meer manieren om je persoonlijke macht te misbruiken. 

‘Stel je niet aan, het is maar plagen!’ Hoor je dat ook wel eens? Wanneer is iets plagen en wanneer is iets pesten? Stel je je inderdaad aan?

Als je geplaagd wordt, kun je altijd terugplagen. Daar ontstaan geen problemen van. Plagen is niet gemeen, plagen is voor alle partijen grappig. Om plagen kun je lachen, niet iedere keer dezelfde is aan de beurt. Plagen is ook meestal een tegen een en is makkelijk te stoppen. Het is niet zo dat je met plagen niet op hoeft te letten. Als dezelfde persoon lang of veel geplaagd wordt, dan kan het zijn dat de ontvanger het niet meer leuk vindt. En dan is het pesten geworden.

Bij pesten is de sfeer juist niet positief en er is altijd sprake van meer tegen één. Er is sprake van een machtsverschil, het slachtoffer is niet in staat tegen de sterkere partij (pestkop met meelopers) te verweren. Pesten is altijd gemeen bedoeld en het kan niet in je eentje worden gestopt. 

Foto: Fred Rutten zegt: Ik STOP pesten nu!

Uiteindelijk geldt: de ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Er zijn veel manieren waarop je kunt pesten. Het kan concreet zijn door iemand fysiek pijn te doen, eigendommen stuk te maken of te verstoppen. Het kan ook subtieler zijn door roddelen, buitensluiten, uitlachen of leugens te vertellen. De zender kan het nog zo leuk bedoelen, maar als de ontvanger het niet leuk vindt en het regelmatig gebeurt, dan is het pesten.

Wij verzorgen (maatwerk) workshops, gastlessen, ouderavonden of lezingen over pesten voor Professionals, Sport en Vrije Tijd, Opvoeders & Ouders, Kinderen en jongeren, Op het Werk en in Bejaardentehuizen. Bekijk hier ons aanbod

Lees verder over pesten >>

 

zie ook onderstaande ijzersterke Russische anti-pest campagne video Невидимка (Anti bullying campaign) from Ashot Gevorkyan on Vim

 

 

 

Foto: Peter Reekers zegt Ik STOP pesten nu!

 

Online Pesten (Cyberpesten), de Online wereld van kinderen & jongeren op social media 

Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’.  Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.

De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. 

Wij verzorgen (maatwerk) workshops, gastlessen, ouderavonden of lezingen over pesten voor Professionals, Sport en Vrije Tijd, Opvoeders & Ouders, Kinderen en jongeren, Op het Werk en in Bejaardentehuizen. Bekijk hier ons aanbod

Lees meer over online pesten >>

 

Foto: Peter Reekers zegt Ik STOP pesten nu!

 

NOS Jeugdjournaal video item "Zorgen over online pesten nu kinderen thuis zitten (in schoolvakanties maar ook tijdens Corona)!"

 

 

Armin van Buuren en DJ MitcheL zeggen Ik STOP pesten nu!

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn. Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand over kunnen praten.

* Op onze website hebben wij heel veel informatie geplaatst met tips & adviezen
* Bekijk ook ons @StopPestenNu YouTube kanaal speciaal voor jou vol met video's & tips 

* workshop * gastles * ouderavond * training * studiedag *
Het volledige 'Stop Pesten Nu' trainingsaanbod wordt verzorgd door BOLWERKen. |Alle inkomsten vloeien 100% terug naar Stichting Stop Pesten Nu

Heb jij met pesten of online pesten te maken? Je bent niet alleen! 

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken en kijken naar een oplossing voor jouw situatie.

Bellen, chatten en mailen over pesten

Ik wil met iemand praten over online pesten ....