Dag tegen Pesten | Week tegen Pesten | Stop Pesten Nu

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Landelijke Dag tegen Pesten & Week tegen Pesten

Natuurlijk is het nodig om elke dag bewust pesten te stoppen maar 2 keer per jaar staan wij Landelijk even bewust stil  bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel de slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Pesten heeft voor IEDEREEN gevolgen 
 

Mari van de VenDwight Dissels

 

Noteer deze data
 

Landelijke Dag tegen Pesten 19 april (jaarlijks) 

► Ruim 450 gratis lesideeën & (les)materialen over Pesten & Online Pesten (Cyberpesten) 

► Week tegen Pesten (4e week in september jaarlijks in NL)


 

 

Landelijke Dag tegen Pesten 19 april (jaarlijks)

19 april is de 'Landelijke Dag tegen Pesten'. Op deze dag wordt in Nederland extra aandacht besteedt aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. “We proberen te bereiken dat mensen zelf in actie komen om pesten te stoppen, dat ze zelf iets organiseren in hun eigen omgeving. De Dag tegen Pesten is vooral bedoeld om één dag per jaar extra bewustzijn te creëren.”

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pestgedrag alleen maar erger wordt naar mate we ouder worden. Op scholen wordt één op de tien leerlingen gepest. Op het werk één op de acht en in het bejaardentehuis één op de vijf mensen. En toch blijven veel mensen zeggen dat pesten een kleuterding is...

Laten wij verantwoordelijkheid voor onszelf en onze eigen acties nemen en de wereld leuk en gezellig maken voor onszelf en iedereen om ons heen.

Lees meer over de Landelijke Dag tegen Pesten ...

 

Pesten is helaas een groot en maatschappelijk probleem 

  • Op scholen wordt 1:10 leerlingen gepest (iedere klas 2 a 3 leerlingen)

  • Op het werk 1:8 werknemers gepest (ca 500.000 werknemers per jaar)

  • In het bejaardentehuis 1:5 bejaarden worden gepest (20% procent van de bejaarden geeft zelf aan gepest te worden, verzorgers denken zelfs 40%)

  • In de sport 1:5 wordt gepest (dit geldt voor leden in alle leeftijden)

Mensen zeggen pesten is een "kleuterding"?!

Maar de kleuters doen het beter volgens alle wetenschappelijke onderzoeke

 

Week tegen Pesten 4e week van september (jaarlijks) 

Door aan het begin van het schooljaar in te zetten op de normen en waarden en op samenwerking in de groep, ga je op een duurzame manier aan het werk om pesten aan te pakken. Leerlingen leren op die manier dat ook zij iets kunnen doen tegen pesten. Ook in kleine acties kunnen leerlingen laten zien dat ze pestgedrag afkeuren.

De Gouden Weken... Dat is de periode van de eerste schooldag tot aan de herfstvakantie. Die eerste zes tot acht weken zijn cruciaal voor het creëren van een fijne sfeer in de groep.  Onderzoeken tonen aan deze eerste 6 tot 8 weken van een nieuwe schooljaar het meeste ruimte bieden om invloed uit te oefenen op een positieve groepsvorming. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de uitvoering van de Week tegen Pesten ondergebracht bij Stichting School & Veiligheid om o.a. jaarlijks de Week tegen Pesten op de kaart te zetten met ieder jaar een ander thema. 

Lees meer over de Week tegen Pesten ook bij onze Internationale collega's ... ook hier kan je inspiratiie opdoen voor een les over pesten en online pesten (cyberpesten).