Les idee 338: eigen “Posters en Memes tegen Pesten” maken Lesmateriaal Stop Pesten Nu | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Les idee 338: maak eigen “Posters en Memes tegen Pesten” Lesmateriaal Stop Pesten Nu

Cyberpesten

Digitaal pesten, ook wel “cyberpesten” genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals Instagram, SnapChat, YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, What’s App, fora en chatrooms. 

Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto’s of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden. Online pesten voelt veilig voor de dader omdat niemand het kan zien.

Dit maakt het voor velen aantrekkelijk om op deze manier te pesten. De dader blijft anoniem en hoeft  het slachtoffer niet in de ogen te kijken. Eigenlijk is het de meest laffe manier van pesten.

Online zijn er vele ”fakers”, mensen met nep-profielen en nep-accounts. Of iemand een “faker” is kun je in veel gevallen ontmaskeren. Bespreek met de klas hoe je dit soort nep-profielen kan herkennen. Op de website van stoppestennu.nl vind u hierover meer informatie: https://www.stoppestennu.nl/hoe-ontmasker-je-een-faker

 

Opdracht

We gaan proberen onze eigen “Posters en Memes tegen Pesten” te maken. Vergeet niet de hashtags #samenaanzet en #stoppestennu in jouw posters en memes te zetten. Belangrijk: in onze memes tegen pesten mogen we natuurlijk niemand kwetsen of voor schut zetten. Integendeel, het mag best sterk naar voren komen dat pesten echt super “lame” is en onacceptabel en we er dus echt per direct mee moeten kappen. 

Voor de leraar die niet op de hoogte is van wat een “meme” is, type “internetmeme” in uw Google zoekmachine en vind de Wikipedia pagina hierover: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internetmeme

 

Praktisch: Onze eigen posters en memes maken we door zélf tekst en beeld bij elkaar te voegen zoals in een simpele collage. We gaan samen strakke teksten bedenken en passende plaatjes maken (tekenen, schilderen, fotograferen, enz.) of bestaande plaatjes uitknippen en plakken. Tekst kunnen we in diverse lettertypen schrijven. Het kan in het Nederlands maar mag ook in het Engels. 

U als leraar ondersteunt hen bij de uitvoering; samen hardop brainstormen en helpen goede teksten en bijpassend beeldmateriaal te bedenken. 

We mogen zelf bepalen hoe we dit gaan aanpakken.  Zolang het maar je eigen idee, ontwerp en uitwerking ervan is en een poster of meme tegen pesten is. Naar gelang de tijd kunt u afspreken dat iedereen bijvoorbeeld 2 of 5 posters c.q. memes maakt. Alle materialen zijn mogelijk. We kunnen ook gebruik maken van knipsels uit magazines, kranten, enz. Nadat we de posters en memes getekend, geschilderd, geknipt en in elkaar geplakt hebben maken we er mooie foto’s van (.jpg-formaat). De foto’s van de posters of “memes” die we maken zijn (ook) voor digitaal gebruik; op Insta, Facebook, Snapchat, WhatsApp, enz. op zo’n manier dat als er door iemand gepest wordt dat je die poster of meme meteen kan posten. 

 

Benodigdheden

Grote, stevige tekenvellen (ongeveer 50 x 70cm), tekenspullen (potloden, kleurpotloden, gummen, puntenslijpers, linialen, pennen, kleurstiften, merkstiften, enz.), Acrylverf en schilderbenodigdheden (kwasten/penselen, stevige bekers met water, keukenpapier, palet/bakjes voor de verf), lijm, scharen, magazines/tijdschriften, kranten e.d.

De eigen smartphone van de leerlingen (als ze deze hebben), eventueel gaat de leraar zelf de foto’s maken.

Tijdsduur: 2 lesuren.

Net als op deze twee scholen van Yulius onderwijs, De Gaard en het Drechtster College maakten zij een postercampagne tegen pesten: https://www.stoppestennu.nl/les-idee-122-maak-een-postercampagne-met-je-eigen-leerlingenschool-en-zeg-ik-stop-pesten-nu

 

Bron Lesboek tegen Pesten Stichting Stop Pesten Nu