Hoe ontmasker je een faker? | Stop Pesten NU

084-0035994

Hoe ontmasker je een faker?

De dertienjarige Lisa is terecht na een vermissing van drie dagen(link is external). Het meisje zou zijn 'gelokt' via Facebook, vermoedelijk door een man van 41 jaar. Hoe voorkom je dat je kind ingaat op verzoeken van onbekenden via internet? Natuurlijk moet je kinderen waarschuwen voor groomers. Maar wil je echt doordringen, praat dan over fakers.

Over groomers en fakers
Een groomer is een volwassene, doorgaans een man, die via internet actief minderjarigen benadert, met als doel seksueel contact. Een faker is iemand met een nep-account op een site als Facebook of Instagram. Dat kan iemand zijn die uit is op seks, maar vaker is het een leeftijdgenoot, die zich vermomt achter een valse identiteit. Fakers zijn laf, vinden de meeste jongeren, want ze stelen foto's van knappere jongens en meiden. 

Tips om de faker te ontmaskeren
Probleem is dat een 'goede' faker een heel geloofwaardig profiel kan maken. Hoe prik je daar doorheen? Hier kun je heel goed over praten met je kind, zonder dat je bezorgdheid over digitale kinderlokkers hoeft door te klinken. Vraag aan je kind hoe hij of zij een faker zou ontmaskeren. Grote kans dat je zoon of dochter al een arsenaal aan leerzame trucjes heeft.

Is de bagage nog beperkt? Deze tips kun je met je kind delen, het liefst zittend achter een beeldscherm. Ga samen maar wat profielen van onbekenden na.

1. Analyseer de foto's

  • Een goede faker heeft bijna standaard een foto waar hij met een baby of peuter op staat ('z'n neefje' of 'zijn kleine broertje'). Dan kom je betrouwbaar en gevoelig over. Ook de faker met wie Lisa chatte, had zo'n foto op zijn profiel.
  • Doe een 'reverse image search' via Google. Upload de foto van de vermeende faker bij Google Images en kijk of de foto uniek is. Is het een faker, dan komt de foto bij andere sites vandaan. De persoon met wie Lisa via Facebook contact had, 'Daniel Jambers', had zijn foto's gehaald van een Instagram-account van een Amerikaanse jongen.

2. Analyseer zijn sociale netwerk

  • Hoeveel vrienden heeft hij en wat voor vrienden zijn dat? Als hij bij de Albert Heijn werkt, zoals 'Daniel Jambers' beweerde', zitten er dan collega-vakkenvullers in zijn vriendenlijst? Heeft hij op het Olympia College in Rotterdam gezeten, waar zijn dan de oud-klasgenoten? Als zijn lijst bestaat uit 2733 contacten met alleen maar meiden tussen de 12 en 16 jaar, dan hoeft het niet per se een faker te zijn. Maar verdacht is hij wel.
  • Van welke groepen is hij lid?
  • Wat voor berichten heeft hij gepost op zijn timeline? Is hij sociaal actief of staat er alleen 'drop je snapchat hier en je hoort van me'?

Praat over fakers
Praten over internet is het belangrijkste advies dat ouders krijgen over internetopvoeding. Maar hoe voer je dat gesprek dan? In het geval van onbekenden die het op internet op je kind hebben gemunt, praat je over fakers. Neem daarbij eventuele verliefde gevoelens van je kind bloedserieus. Realiseer je ook dat contact met onbekenden vaak ook goed afloopt en dat geluk wil je je kind ook niet ontzeggen.

Bekijk ook het fragment in Editie NL over dit onderwerp.

Bron

 

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):