Spijt | De film | Lesmateriaal | Boek en Stripboek

084-8340086

Les materiaal Spijt, de film - het stripboek met lesmaterialen VO-scholen

Spijt, de film: met lesboek voor de leerlingen & docentenhandleiding

Jochem wordt gepest. Elke dag opnieuw is hij het slachtoffer van pestkoppen in zijn klas en dat was op zijn vorige scholen al net zo. Jochem is één van de hoofdpersonen uit ‘Spijt!’, de verfilming van het gelijknamige boek van Carry Slee. ‘Spijt!’ is een aanrader voor elke leraar. De film geeft een realistisch beeld van het groepsproces bij pesten en kan uitstekend worden gebruikt als lesmateriaal in de klas.

Je ziet in ‘Spijt!’ het pesten uit de hand lopen; zover zelfs, dat de gepeste Jochem zelfmoord pleegt. Het is dan volkomen duidelijk dat de leerlingen als groep gefaald hebben doordat ze nooit gezamenlijk voor hem zijn opgekomen. Allemaal zagen ze dat pestkop Sanne en haar twee metgezellen herhaaldelijk dingen deden die niet door de beugel konden, zoals hem slaan, uitschelden, buitensluiten of zijn spullen afpakken. Toch moedigden ze aan, lachten mee of keken ze de andere kant op. Meestal had niemand het lef om er tegen op te treden. Iets waar ze achteraf allemaal spijt van hebben. Dat ze er allemaal spijt van hebben is precies wat de film interessant maakt.

Belangrijke signalen

Jochem wordt aan het begin van de film als het laatste gekozen bij gym. Dat was gelijk een signaal dat hij eruit ligt binnen de klas. Deze manier van kiezen komt in reële schoolsituaties hopelijk niet meer voor, maar er zijn ook andere momenten waarop je kunt zien dat sommige kinderen geen aansluiting hebben: bij het plaatsnemen in de klas, tijdens de pauzes of bij het vormen van groepjes voor een opdracht. Ouders kunnen in de thuissituatie ook letten op aanwijzingen van pestgedrag. Als een zoon of dochter aangeeft dat het geen zin heeft om naar school te gaan of zich niet fijn voelt in de groep, is dat een belangrijke reden om het kind in de gaten te houden.

Ten slotte moet ook bij de leerlingen een cultuurverandering plaats vinden. De norm in de groep moet omgedraaid worden: leerlingen moeten voor elkaar op komen, in plaats van op elkaar afgeven. Met KiVa proberen we die omslag te maken door de leraar tien lessen te laten geven over respect, met elkaar als groep samenleven, communiceren; maar ook over pesten en wat je eraan kunt doen.

Als de klasgenoten in de film elkaar beter hadden gekend, had het einde niet zo dramatisch hoeven te zijn. Voor niemand was Jochem de moeite waard, behalve de moeite van het pesten. Kinderen die gepest worden kunnen hulp gebruiken, maar als we echt iets willen bereiken moet de groep die het toelaat worden aangepakt. Een goede leraar kan daarbij voor leerlingen een steun zijn. De klassenleraar in ‘Spijt!’ liet verkeerd gedrag zien. Iets om lering uit te trekken.

 

Extra lesideeën:

 

Stripboek Spijt

In 1996 schreef Carry Slee Spijt!, een jeugdboek met een toen zeer actueel thema: pesten. Op dat moment waren er nog niet veel boeken die dat thema zo pijnlijk voelbaar maakten. Nu, 26 jaar (en vijftig drukken!) later, is er een nieuwe uitgave van Spijt!: een stripboek. Hetzelfde verhaal voor een hele nieuwe generatie. Ook in deze uitgave wordt gefocust op Jochem, die gepest wordt. Zijn klasgenoten pesten hem, maar ook hun mentor maakt grapjes over Jochems gewicht. Maar zijn het wel grapjes? Wanneer is iets een grap en wanneer wordt er een lijn overschreden? In deze strip zie je wat er kan gebeuren als pesten te ver gaat.

Downloads bij 'Stripboek Spijt' 

U kunt natuurlijk ook exemplaren van het stripboek bestellen voor op uw school. Dat kan via de boekpagina hieronder.

Carry Slee
Het stripboek van dé Carry Slee-klassieker: Spijt!