Trauma als gevolg van pesten | Stop Pesten NU

084-8340086

Trauma als gevolg van pesten

Pesten is een probleem dat veel verder reikt dan alleen de speelplaats of het klaslokaal. Het kan diepgaande en langdurige trauma's veroorzaken die het leven van slachtoffers blijvend kunnen beïnvloeden. In dit artikel zullen we ingaan op de verborgen pijn achter pesten en de impact ervan op het ontstaan van trauma's. Pesten is meer dan alleen maar plagerijen of onschuldige grapjes. Het is een vorm van langdurig misbruik die diepe emotionele littekens kan achterlaten. Slachtoffers van pesten ervaren vaak intense gevoelens van angst, machteloosheid en hopeloosheid. Deze constante stress kan leiden tot de ontwikkeling van trauma's, die een leven lang kunnen meegaan en ernstige gevolgen kunnen hebben voor de geestelijke gezondheid van het slachtoffer.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pesten kan leiden tot ernstige emotionele problemen, zoals depressie, angststoornissen en een laag zelfbeeld. Deze problemen kunnen niet alleen het leven van het slachtoffer beïnvloeden, maar ook hun relaties, hun carrière en hun algehele welzijn op lange termijn. Het is belangrijk om te erkennen dat pesten geen onschuldig gedrag is dat vanzelf verdwijnt. Het kan diepgaande en langdurige schade aanrichten bij degenen die het doelwit zijn. Na iets naars meegemaakt te hebben, kun je last krijgen van een trauma of posttraumatische-stressstoornis (PTSS).

PTSS & Pesten

Een trauma is eigenlijk een wond aan je ziel, veroorzaakt door een schokkende gebeurtenis zoals een ongeluk, natuurramp, oorlog of aanval.Niet iedereen die zoiets meemaakt krijgt PTSS. Waarom de ene persoon wel PTSS krijgt en de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Factoren zoals de soort gebeurtenis, hoe lang het duurde, biologische verschillen en de steun die je krijgt na de gebeurtenis spelen een rol. Goede steun en erkenning na een trauma kunnen de kans op PTSS verkleinen. Hoe weet je of je PTSS hebt? De meeste mensen herstellen na een tijdje en kunnen weer verder. Maar sommigen blijven last houden van herbelevingen, prikkelbaarheid, slapeloosheid en vermijdingsgedrag. Zelfs emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals pesten of afwijzing kunnen leiden tot een trauma en PTSS veroorzaken. Als je merkt dat je hier last van hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken

Signalen van PTSS

Mensen met PTSS kunnen bepaalde situaties, gedachten of gevoelens proberen te vermijden, waardoor ze mogelijk in een sociaal isolement terechtkomen. De kenmerken van PTSS zijn onderverdeeld in drie categorieën:

 1. Herbeleving
  • Herhaaldelijk beleven van de traumatische gebeurtenis alsof het opnieuw gebeurt.
  • Onrustige slaap en frequente nachtmerries. 
  • Fysieke reacties zoals zweten, trillen en hartkloppingen bij het denken aan het trauma.
    
 2. Vermijding
  • Het vermijden van situaties die herinneringen aan het trauma oproepen.
  • Ontkenning van de gebeurtenis en afsluiting voor anderen.
  • Vluchten in werk of alcoholgebruik als manieren van zelfbescherming.
    
 3. Gedrag en Gevoelens
  • Emotionele afvlakking en het leven op de automatische piloot.
  • Concentratieproblemen en frequente hoofdpijn.
  • Vermoeidheid, snel geïrriteerd raken en overgevoeligheid voor prikkels.
  • Sombere gevoelens, huilbuien en risicovol gedrag zoals alcohol- en drugsgebruik.

Complexe PTSS

Bij langdurige en ernstige trauma's op jonge leeftijd kan complexe PTSS ontstaan. Dit omvat trauma's zoals seksueel misbruik, verwaarlozing en mishandeling. Naast de symptomen van PTSS vertonen mensen met complexe PTSS ook dissociatieve momenten, waarbij gedachten en emoties buiten het bewustzijn worden geplaatst. Ze hebben vaak moeite met het reguleren van emoties en kunnen risicovol gedrag vertonen.

Alleen een gekwalificeerde psycholoog of psychiater kan op basis van onderzoek een diagnose stellen. Als je denkt dat je PTSS hebt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken voor ondersteuning en behandeling.

 

EMDR & Pesten

Een pestverleden heeft echter grote gevolgen op zowel sociaal, fysiek en mentaal vlak. Mensen die in hun jeugd gepest zijn, hebben daar zelfs veertig jaar later nog last van, zo melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry. 

"EMDR is een krachtige methode om de impact van nare gebeurtenissen te verminderen. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst, verdriet, schaamte of schuld. Je kunt je weer vrijer voelen en meer genieten van het leven."

Lees meer over EMDR als therapievorm voor het verwerken van een pestverleden EMDR therapie.

 

Onderstaande informatie is van 113 zelfmoordpreventie over pesten

Gevolgen pesten

Als je hebt gezocht naar informatie over de gevolgen van pesten, kan het zijn dat je zelf gepest wordt. Dan heb je kunnen ervaren dat de gevolgen van pesten behoorlijk negatief kunnen zijn voor een mens. Wie als kind is gepest, kan de gevolgen pesten op latere leeftijd vaak nog voelen. Als een van de gevolgen pesten een trauma is, kan het je leven nog lange tijd kleuren. Een van de gevolgen pesten is een laag zelfbeeld. Je kunt je soms zo waardeloos voelen dat je niet meer wilt leven. Herken je dit en loop je rond met zelfmoordgedachten? Bel of chat dan met 113. Je staat er niet alleen voor.

 

Gevolgen pesten op latere leeftijd

Pesten kan diepe sporen nalaten in iemands denken en emotionele leven. Zeker als een van de gevolgen pesten trauma betreft, kan een pestverleden verwerken soms jaren kosten. Gevolgen van pesten kunnen onder andere angst en onzekerheid zijn. Pijnlijke ervaringen zoals je bedreigd, buitengesloten of afgewezen voelen kunnen je lang blijven achtervolgen. Een pestverleden verwerken is iets waar veel mensen hulp voor zoeken. Een therapeut kan bijvoorbeeld helpen om een vertekend zelfbeeld anders te gaan bekijken. Word je nu gepest, bijvoorbeeld op school of op je werk, en lijd je erg onder de gevolgen van pesten? Voel je je zo wanhopig en waardeloos dat je aan zelfdoding denkt? Dan kan het erg helpen om met iemand over je zelfmoordgedachten te praten. Ben je bang om een bekende in vertrouwen te nemen? Bij 113 kun je hier ook anoniem over bellen of chatten.

Gevolgen pesten en zelfdoding

Langdurig of ernstig gepest worden is een ervaring die je leven behoorlijk zwaar kan maken. Als sociale dieren willen de meeste mensen graag geaccepteerd worden door anderen. Word je gepest, dat krijg je steeds weer de boodschap dat jij dit niet waard bent. Daardoor kun je je erg slecht gaan voelen over jezelf als je wordt gepest. Een van de gevolgen van pesten kan zijn dat je het gevoel krijgt dat de wereld beter af is zonder jou. Denk jij ook aan zelfdoding? Dan kan een gesprek met een medewerker van 113 erg opluchten. Bel 0800-0113 of chat nu. Er is geen wachtlijst.