Hoe u met kinderen over zelfmoord kunt praten | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe u met kinderen over zelfmoord kunt praten

Praten met uw kind over zelfmoord kan moeilijk zijn, maar het is essentieel en kan zelfs levensreddend zijn. Hier leest u hoe u dit onderwerp kunt bespreken met kinderen van elke leeftijd.

Maak je je zorgen om iemand uit je omgeving?

113 Zelfmoord preventie - gratis & anoniem - 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt met onze hulpverleners bellen of chatten voor een luisterend oor, informatie en advies 

https://www.113.nl/ of bel naar de hulplijn op 113 of 0800-0113 (gratis). 

Zelfmoord is een volksgezondheidscrisis die gezinnen over de hele wereld treft, maar hoe praat je met kinderen over zelfmoord? Zelfmoord is de derde belangrijkste doodsoorzaak onder adolescenten en de vierde belangrijkste doodsoorzaak onder mensen van 35 tot 44 jaar.1 Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sterven jaarlijks ruim 700.000 mensen door zelfmoord.2 Dat betekent dat er elke 45 seconden één leven verloren gaat. –ofwel gaan er elke dag 1.917 levens verloren.

Hoewel de oorzaken van zelfmoord gevarieerd en complex zijn – stoornissen in het gebruik van middelen, pesten, financiële problemen, trauma en psychische aandoeningen zijn allemaal in verband gebracht met zelfmoord – is het een probleem dat zowel kinderen als volwassenen kan treffen. Maar veel ouders zijn op hun hoede zo’n serieus en gevoelig onderwerp met hun kinderen aankaarten. Een veel voorkomende zorg is dat praten over zelfmoord met kinderen 'ideeën in hun hoofd zal brengen' of zelfmoord zal veroorzaken. Maar volgens Alicia Raimundo, pleitbezorger voor de geestelijke gezondheidszorg en projectmanager van Foundry, een online gezondheids- en welzijnsbron voor tieners en jongvolwassenen van 12 tot 24 jaar, is het tegenovergestelde waar.

In plaats daarvan helpen deze gesprekken mensen die met zelfmoordgedachten kampen, te begrijpen dat ze steun kunnen vinden en dat ze niet de enige zijn met hun gedachten. "Het helpt hen ook te zien dat er van ze gehouden wordt en dat mensen willen dat ze in hun leven blijven", voegt Raimundo toe.

Dus, waar begin je? Hier zijn enkele deskundige inzichten over hoe u met kinderen over zelfmoord kunt praten.

Hoe u met jonge kinderen over zelfmoord kunt praten

Hoewel sommigen van mening zijn dat het het beste is om te wachten met het praten met zeer jonge kinderen over onderwerpen als zelfmoord, is de realiteit dat zelfs zeer jonge kinderen over tragedies zullen horen, en het is belangrijk dat zij van u horen.4 'Als een kind is blootgesteld aan tot zelfmoord moet je er met hen over praten, ongeacht hun leeftijd”, zegt Lyn Morris, LMFT, CEO van Didi Hirsch Mental Health Services.

Kleuterschool en kleuterschool

Voor kinderen in de kleuter- en kleuterschool is het belangrijk om zich aan de basis te houden. "Ik zou aanraden om met hen te praten over iemand die [sterft] aan zelfmoord, net zoals je met elke andere ziekte zou doen", zegt Raimundo. Gebruik duidelijke, beknopte woorden, zoals 'Ik heb nieuws te vertellen. Oom John is overleden.' Vermijd eufemismen, maar vermijd ook het geven van veel details. Moedig vragen en gevoelens aan en accepteer hun reactie op het nieuws. Sommige kinderen zullen huilen, terwijl anderen onverschillig lijken. Beide reacties zijn oké en normaal.

Elementaire leeftijd

Voor kinderen van 8 tot 11 jaar stelt Raimundo voor om het verdriet van de dood te benadrukken en hen details te geven die ze zullen begrijpen. "Leg uit dat de daad werd veroorzaakt door een ziekte die angst, depressie, [verslaving] of trauma wordt genoemd", zegt Raimundo. Laat hen weten dat deze ziekten in de meeste gevallen behandelbaar zijn, maar voor sommigen kan een psychische aandoening fataal zijn. En net als bij jongere kinderen: moedig alle vragen en gevoelens aan.

Gail Saltz, MD, psychiater en universitair hoofddocent psychiatrie aan het New York Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine, zegt dat een goede manier om een gesprek over de geestelijke gezondheidszorg te beginnen het bespreken van emoties is: "Het is nooit te vroeg om over emoties te praten: gevoelens, wat eigenlijk een op jongeren gebaseerde manier is om over geestelijke gezondheid te praten”, zegt dr. Saltz. Vraag hen of ze zich verdrietig, boos of nerveus voelen. Het is voor iedereen, vooral voor kinderen, belangrijk om te kunnen benoemen wat ze voelen en zich voldoende op hun gemak te voelen om over hun emoties te praten.

Maar als een jong kind waarschuwingssignalen vertoont – zoals veranderingen in zijn slaappatroon, veranderingen in zijn gedrag of een grotere terugtrekking5 – is een ander gesprek noodzakelijk. De American Foundation for Suicide Prevention beveelt aan om kinderen in de basisschoolleeftijd te vragen hoe ze zich voelen, maar nog een stap verder te gaan: "Als je denkt dat ze zich hopeloos, gevangen of overweldigd voelen, vraag dan of ze er ooit aan denken zichzelf pijn te doen of een einde aan hun leven te maken." ”, deelt de organisatie op haar website.6

Hoe u met tweens en tieners over zelfmoord kunt praten

Op de middelbare school zijn veel kinderen blootgesteld aan zelfmoord – of ze er nu over hebben gesproken op tv, een persoon of vriend in hun omgeving ermee hebben zien worstelen, of zelf zelfmoordgedachten hebben gehad. Hoe ouder ze zijn, hoe directer je moet zijn.

Begin door uw tiener te vragen wat hij weet of heeft gehoord over zelfmoord. Verzamel informatie, presenteer feiten en ontkracht alle mythen, inclusief het idee dat degenen die zelfmoord plegen egoïstisch en zwak zijn. Beantwoord vragen die ze hebben zonder schaamte, oordeel of angst.

Het is ook een goed idee om adolescenten te helpen een plan te bedenken van wat ze zullen zeggen of doen als het onderwerp zelfmoord ter sprake komt. In hun sociale kringen omdat de kans groot is dat dit zal gebeuren, zegt Raimundo. Leer kinderen dat de beste manier om hun vrienden die zelfmoordgedachten uiten te steunen, is door een veilige volwassene om hulp te vragen, zelfs als dit betekent dat ze tegen de wensen van hun vriend ingaan.

Herinner hen er altijd aan dat er hulp beschikbaar is als ze ooit in die positie terechtkomen. Valideer hun gevoelens door dingen te zeggen als 'Dat moet moeilijk zijn' of 'Het klinkt alsof je met veel te maken hebt'. Stel mensen of plaatsen voor waar ze terecht kunnen als ze ooit zelfmoordgedachten hebben. Houd altijd in gedachten: "De beste tijd om met je kinderen over zelfmoord te praten is wanneer ze niet in een crisis verkeren", zegt Morris.

Dus wat kunnen we doen om zelfmoord te voorkomen? We kunnen erover praten met onze familie, vrienden, collega's, leeftijdsgenoten en kinderen. Omdat praten over zelfmoord het stigma eromheen wegneemt. Het tilt de sluier van geheimhouding op. Het maakt het onderwerp ook toegankelijk. Als uw kinderen van u over zelfmoord leren, zullen ze weten hoe ze het onderwerp moeten bespreken als het zich in de toekomst voordoet.

Hulpbronnen voor zelfmoordpreventie

Als u of iemand die u kent suïcidale gedachten heeft, bel dan naar de hulplijn op 113 of 0800-0113 (gratis) van 113 zelfmoordpreventie https://www.113.nl/ . Er is 24/7 hulp beschikbaar.

 

Source