Stichting Stop Pesten Nu is een uitgebreid informatieplatform over Pesten & Online Pesten ( Cyberpesten ). Alles op één centrale plek (website) waar alle relevante en betrouwbare informatie, wetenschappelijke onderzoeken, materialen en bronnen over pesten en online pesten worden verzameld en aangeboden.
Tip! Navigeer snel naar ►
► Ambassadeurs
► BN'ers zeggen Stop Pesten Nu (fotogalerij)
► Ik word gepest; Wat kan ik doen?
► Kenniscentrum Online Pesten
Kenniscentrum met alle informatie over online pesten (cyberpesten) en de gevaren van social media.
► Kenniscentrum Pesten
Kenniscentrum met alle informatie over (klassiek) pesten o.a. per doelgroep en/of per functionaris.
In een notendop ... Pesten & Online Pesten: Wat is het verschil?
Wat is pesten?
Pesten is een vorm van agressief gedrag waarbij iemand herhaaldelijk wordt lastiggevallen, gekleineerd of uitgesloten. Dit kan zowel verbaal, fysiek als psychologisch zijn. Pesten komt vaak voor op scholen, op het werk en in andere sociale omgevingen. Lees meer >>
Wat is online pesten?
Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is het gebruik van digitale middelen zoals sociale media, e-mail en apps om iemand te pesten. Dit kan variëren van het verspreiden van roddels en leugens tot het sturen van bedreigende berichten. Lees meer >>
Offline en online pesten zijn sterk vervlochten
De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar zowel offline als online pesten gedaan. In vrijwel al deze onderzoeken is de conclusie dat offline en online pesten sterk met elkaar vervlochten zijn:
- Jongeren die offline pesten doen dat vaak ook online.
- En: kinderen die offline gepest worden, worden vaak ook online gepest.
Offline en online pesten staan dus niet los van elkaar, maar liggen in elkaars verlengde. Onlangs hebben verschillende onderzoekers aangetoond dat online pesten (cyberpesten) – net als offline pesten – verstrekkende negatieve gevolgen voor de slachtoffers kan hebben. Zo hebben kinderen die online gepest worden vaker last van depressies, psychosomatische stoornissen en hebben ze een lager zelfbeeld.