Ik word gepest op mijn werk, wat kan ik doen? | Stop Pesten NU

084-8340086

Ik word gepest op mijn werk, wat kan ik doen?

Lieve lezer,

Het pad dat je bewandelt is misschien bezaaid met onrechtvaardigheden in de vorm van pesten op je werkplek, maar laat je hart niet verzwaren. Het is belangrijk om te onthouden dat je waarde niet wordt bepaald door de onvriendelijke woorden of daden van anderen. Je bent capabel, sterk en verdient respect en een veilige werkplek.

Je staat er niet alleen voor

Weet dat je niet alleen bent in deze strijd. Er zijn mensen die om je geven, en er zijn organisaties en gemeenschappen die klaarstaan om je te ondersteunen, zoals deze organisaties Zie ook deze video Praten over pesten

Je waarde

Je waarde wordt niet gemeten aan de hand van hoe anderen je behandelen op het werk, maar door je integriteit, je inzet en je vermogen om boven de uitdagingen uit te stijgen.

Zoek naar steun

Praat met vrienden, familie of vertrouwde collega's over wat je doormaakt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid steun en begrip die je zult ontvangen.

Blijf positief

Hoewel het moeilijk is, probeer een positieve houding te behouden. Focus op je sterke punten, je prestaties en de positieve aspecten van je leven.

Onderneem actie

Voel je machtig door actie te ondernemen tegen het pesten. Documenteer incidenten, zoek professioneel advies en gebruik de beschikbare middelen om je situatie te verbeteren.

Zelfzorg

Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Maak tijd vrij voor activiteiten die je gelukkig maken en je geest verfrissen. Zie ook deze tips (stappenplan) van het Juridisch loket.

Geloof in verandering

Verandering is mogelijk. Door stappen te ondernemen om je situatie aan te pakken, open je de deur naar een betere werkplek en een gelukkiger leven.

De weg voorwaarts kan misschien ontmoedigend lijken, maar onthoud dat je de kracht hebt om je omstandigheden te overwinnen

Elk klein stapje dat je zet in de richting van het aanpakken van het pesten en het verbeteren van je welzijn is een overwinning. Hou vol, blijf sterk en weet dat er betere dagen in het verschiet liggen.

Met medeleven en steun,

Team Stop Pesten Nu

 

Kijk op deze pagina's voor meer aanvullende informatie

► Doe de test - Word ik gepest? Pesten op de Werkvloer

► Werknemers | Kenniscentrum Pesten

Wat is pesten op het werk (animatie video)?

 

Pesten op het werk kan zich manifesteren in diverse subtiele of openlijke vormen, waardoor het soms lastig is voor individuen om te bepalen of ze gepest worden of te maken hebben met een eenvoudig misverstand.

Definitie
Pesten op het werk verwijst naar herhaalde, onredelijke acties gericht op een werknemer of een groep werknemers, met de bedoeling om hun prestaties te ondermijnen, vernederen of degraderen.

Vormen
Het kan verschillende vormen aannemen zoals verbale of fysieke mishandeling, intimidatie, vernedering, kritiek, of sabotage.

Hulp of advies?

Bekijk hier het overzicht van organisaties waar u terecht kunt voor hulp of advies.

Documentatie

Registratie
Houd een dagboek bij om incidenten te documenteren, inclusief datums, tijden, plaatsen, betrokken personen en getuigen indien aanwezig. Het documenteren van e-mails, tekstberichten of andere vormen van communicatie kan ook dienen als bewijs.

Educatieve bronnen

Online Platforms
Verken gerenommeerde websites zoals Stop Pesten Nu die een schat aan informatie bieden over pesten op de werkplek en hoe dit te onderscheiden van andere soorten conflicten.

Benut werkplekbronnen

  • HR-consultatie
    Raadpleeg uw HR-afdeling om het beleid van het bedrijf op het gebied van pesten en intimidatie te begrijpen.
     
  • Juridisch of psychologisch advies
    Overweeg, als de situatie escaleert, een professionele counselor of juridisch adviseur te raadplegen om uw rechten en de te nemen stappen te begrijpen.