Les idee 168 Ervaar de gevolgen van cyberpesten in 360° video | Stop Pesten NU

Les idee 168 Ervaar de gevolgen van cyberpesten in 360° video

In tijden waarin een groot deel van ons leven zich online afspeelt, verbaast het niet dat ook een fenomeen als pesten al lang zijn digitale weg heeft gevonden. In de vorm van cyberpesten.

Cyberpesten vindt vaak plaats in het verlengde van het klassieke pesten (op de speelplaats, in de sportclub of jeugdbeweging, ...). Het is absoluut geen klein probleem. Doordat we constant online zijn, blijft er nog weinig veilige omgeving over voor een slachtoffer. Het pesten kan 24/7 doorgaan, ook thuis. Het kan zich  sneller en breder verspreiden en door de fysieke afstand zien de pesters nog minder snel in welke schade ze aanrichten. 

Tom Franck, student Grafische en Digitale Media aan de AP Hogeschool in Antwerpen, maakte als eindwerk een animatievideo over cyberpesten. Uniek is dat je cyberpesten in 360° aan den lijve kan ondervinden, je zit er middenin. Je kan de animatie bekijken met een 'Virtual Reality'-bril maar je kan ook gewoon met je muis ronddraaien in 360°.

De video speelt zich niet toevallig in de toekomst af. We zullen in de toekomst allicht nog véél meer tijd spenderen op online kanalen. Daarom is het belangrijk dat kinderen en jongeren voldoende mediawijs zijn en dat ze gesensibiliseerd worden over (de gevolgen van) hun online gedrag. Beter voorkomen dan genezen!

Bedankt, Tom Franck, voor deze sterke ervaring die aan het denken zet!

Bron Kies Kleur tegen Pesten Vlaanderen

 

Interessante informatie