Les idee 169: 1 jaar tegen pesten (12 maanden actieplan tegen pesten) | Stop Pesten NU

Les idee 169: 1 jaar tegen pesten (12 maanden actieplan tegen pesten)

Laat je elke maand inspireren door een andere bouwsteen van een goed antipestbeleid. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans! #samentegenpesten

Door elke maand te focussen op een nieuwe bouwsteen van een goed antipestbeleid, maak je zo een jaar lang werk van de strijd tegen pesten. Elke bouwsteen benoemt acties waarmee je pesten voorkomt of kunt aanpakken. Veel succes!

SEPTEMBER: WIJ WERKEN AAN EEN GOEDE SFEER IN DE GROEP

Zet maximaal in op een goede groepssfeer en een gevoel van verbondenheid. Maak tijd vrij voor kennismakingspelletjes en samenwerkingsopdrachten. 

Want het is makkelijker om iemand te pesten die je niet goed kent. Versterk de banden tussen kinderen en jongeren om pesten te voorkomen.

OKTOBER: WIJ MAKEN DUIDELIJK: PESTEN KAN NIET

Maak in jouw team duidelijk dat pesten in geen enkel geval kan. Maar verstaat iedereen ook hetzelfde onder pesten, plagen en ruzie maken? Praat er eens over. En maak afspraken over wat kan en wat niet.

NOVEMBER: WIJ VERTELLEN KINDEREN EN JONGEREN WAAR ZE TERECHT KUNNEN

Zorg ervoor dat kinderen en jongeren weten waar ze terecht kunnen met vragen of problemen. Kunnen ze je aanspreken, mailen, bellen of een briefje schrijven? Spreek af met alle begeleiders welke stappen je onderneemt wanneer een kind of jongere een probleem signaleert.

DECEMBER: WIJ GEVEN OUDERS EEN PLAATS IN ONZE ORGANISATIE

Laat aan ouders weten wie ze kunnen contacteren met vragen over pesten. Vertel hoe jullie problemen voorkomen en aanpakken. Betrek hen als je een pestsituatie wilt oplossen.

JANUARI: WIJ PRATEN OVER GEVOELENS EN LEREN ONZE GRENZEN KENNEN

Gevoelens mogen geen taboe zijn. Stimuleer jongeren om te praten en na te denken over hun eigen ervaringen. Zo leren ze hun eigen grenzen kennen en staan zo sterker in hun schoenen. Hun zelfvertrouwen groeit, waardoor ze beter kunnen omgaan met pesten.

En vergeet ook jezelf niet: als jij je als begeleider niet goed in je vel voelt, is het moeilijk om jongeren te begeleiden. Praat en ventileer dus ook jouw gevoelens en bewaak goed je grenzen.

FEBRUARI: WIJ MAKEN HET PLEZANT ONLINE

Maak van de online wereld een fijne en veilige plaats voor kinderen en jongeren. Toon hen de mogelijkheden, en ook de gevaren.

MAART: WIJ BRENGEN VARIATIE IN SPEL EN LES

Doe het eens anders! Met voldoende variatie in spel, lesvormen, methodes en / of activiteiten zorg je ervoor dat elk kind of jongere iets vindt dat leuk is en goed lukt.

APRIL: WIJ ZOEKEN SAMEN NAAR OPLOSSINGEN

Leer kinderen en jongeren zélf hun conflicten oplossen. Daar leren ze het meeste uit. Coach hen daarbij, en help hen wanneer het niet lukt. Zoek samen naar hoe je ervoor zorgt dat het probleem zich niet meer voordoet in de toekomst.

MEI: WIJ HOUDEN REKENING MET DE MENING VAN KINDEREN EN JONGEREN

Vraag input aan kinderen en jongeren en doe er iets mee. Het geeft hun zelfvertrouwen een boost als ze verantwoordelijkheid krijgen. Bovendien zijn regels die je zelf mee bepaalt, gemakkelijker om te begrijpen en te volgen.

JUNI: WIJ ZETTEN ELKAAR IN DE BLOEMETJES

Maak tijd om de goede momenten in de groep te vieren. En geef elkaar complimentjes bij de vleet. Zet af en toe iemand in de bloemetjes die het dubbel en dik verdient. Wie zich goed voelt, heeft minder nood om te pesten. Win-win dus!

Bron

 

Vele Bekende Nederlanders  zoals Armin van Buuren, Afrojack, Pieter Gabriël en onze Ambassadeurs hebben het oranje bandje tegen pesten en zeggen: Ik STOP pesten nu!

Pesten is nog steeds een groot maatschappelijk probleem, dit moet worden gestopt! Steeds vaker horen wij geluiden zoals: Als het Ministerie nu zou ..., als de school nu zou ..., als mijn baas nu ... als mijn collega's nu ... als de leraar nu beter zou ..., als de ouders nu ...., als de slachtoffers nu maar weerbaarder zouden worden maar ... en ga zo maar door.

Wat wij merken is dat wij dan druk zijn met verwachtingen van wat doet de ander (het Ministerie, Scholen, Werkgevers, Leidinggevenden, Ouders, Opvoeders, Slachtoffers, enz) en lijken te vergeten dat wij klein kunnen beginnen.

Pesten is te stoppen en dit begint klein, door onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat wij kunnen. Het verschil bij wat doe ik ....

Pesten is een groepsproces

Wij laten mensen zien wat hun rol binnen een groep is en welke actieve of passieve bijdrage zij leveren aan pestgedrag. Wie zijn gedrag herkent, kan dit ook veranderen.

Voordat u pesten aan kunt pakken, is het eerst belangrijk om pesten te herkennen. Het verschil te weten tussen plagen en pesten. Wat is nou dat 'grijze gebied' of hebben wij alleen maar een plaagcultuur? Is dit zo? Is het voor iedereen plagen? Na onze voorlichtingen heeft u deze inzichten en kunnen wij u helpen om het pesten aan te pakken oa door bedrijfs-/school adviezen op maat, individuele coaching, groepscoaching en meer. Bij ons aanbod kunt u hier meer informatie over vinden. Al onze diensten worden op maat gemaakt voor uw organisatie.

Onze visie campagne 'Ik STOP pesten nu!' (bandje tegen pesten):

Pesten is te stoppen en het begint bij jou! Wij geloven erin dat pesten is te stoppen door het klein te maken en op individueel niveau een keuze te maken en te zeggen: Ik STOP pesten nu! Alle veranderingen beginnen klein en beginnen bij onszelf. Door middel van het dragen van het bandje laat je anderen zien dat jij gekozen hebt en vindt dat pesten moet stoppen. Inspireer hier je omgeving weer mee zodat zij ook vanuit de eigen Ik gaan zeggen, Stop Pesten Nu en 'Samen maken wij het verschil tegen Pesten'.

Onze misie campagne 'Ik STOP pesten nu!' (bandje tegen pesten):

Door middel van allerlei activiteiten en campagnes willen wij iedere inwoner in Nederland bewust maken dat pesten moet stoppen en dat zij het verschil kunnen maken, gewoon vanuit de eigen Ik.

Jij hebt de keuze om te stoppen met pesten.

Jij hebt de keuze niet mee te lopen.

Jij hebt de keuze door er iets van te zeggen als je het ziet gebeuren.

Jij hebt de keuze om iemand te helpen die gepest wordt.

Jij hebt de keuze om in te grijpen als je ziet dat het gaat om een situatie om meerdere personen/kinderen tegen één zijn.

Jij hebt de keuze als je iemand in de pauzes altijd alleen ziet zitten door erbij te gaan zitten, met hem of haar te gaan praten of in gesprek te gaan.

Jij hebt de keuze om andere kinderen/personen te laten zien dat het echt niet cool is om te pesten.

Jij hebt de keuze door niet langer weg te kijken als je ziet dat er gepest wordt.

Jij hebt de keuze te melden dat iemand in jouw team/klas gepest wordt en hulp voor die persoon te zoeken.

Kortom ...

Jij hebt de keuze

Als jij zegt: Ik STOP pesten nu! dan betekent dit niet dat je er altijd tussen moet springen. Het is altijd van belang dat je eerst kijkt of het veilig is om te reageren. Is het niet veilig, probeer dan hulp te zoeken of halen (ouders, opvoeders, vrienden, collega's) of houdt het slachtoffer in de gaten en vang hem/haar op zodra je kunt. Een kleine glimlach, een helpende hand betekent zoveel voor een slachtoffer, je voelt je dan niet helemaal alleen meer staan. Ookal is het probleem dan nog niet direct opgelost, het is dan in ieder geval een klein begin. Een begin naar een oplossing waar pesten wordt gestopt. Jij kan het verschil maken. Dus kom in actie en zeg tegen jezelf: Ik STOP pesten nu! 

Ik twijfel soms is het pesten ja of nee? 
Het antwoord is simpel ... voelt het goed wat je ziet? Of niet?

Ik twijfel ja/nee ...
Je twijfelt doordat je van binnen een onprettig gevoel krijgt, je ziet dingen waarvan je denkt dit vind ik niet leuk of dit ziet er niet fijn uit. Daar komt onze twijfel vandaan, wij vragen ons op dat moment af klopt het wat er gebeurd. Eigenlijk alleen al het feit dat wij hierover twijfelen zegt ons dan dat wij iets signaleren wat wij niet fijn vinden en als je iets niet fijn vindt dan is het antwoord: ja dit is pesten

Want als iedereen het nu leuk zou vinden en iedereen geniet, en om de beurt maken jullie grappen over elkaar dan voelt de sfeer en alles goed en voelt alles fijn en dan is het plagen.

Als ik het grappig bedoel, is dit dan pesten?
De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Dus ook al zou ik iets nog zo grappig hebben bedoeld als diegene waar ik dit tegen zeg dit niet leuk vindt dan heb ik hem of haar gepest.

Peter Aerts, Sander Boschker, Edwin Evers, Angela Groothuizen, Bennie Jolink, Minister Frans Timmermans en nog vele andere bekende Nederlanders vinden ook dat pesten moet stoppen en zeggen: Ik STOP pesten nu! 

Durf jij het ook net als alle BN'ers pesten te stoppen? Kom in actie en zeg: Ik STOP pesten nu! Wat doe jij? 

Kom ook in actie! Laat zien dat jij ook tegen pesten bent!

Stuur campagne/actie/foto naar ons op (posters, gedicht, foto's, youtube, tekening, verhaal en nog veel meer) en misschien nemen wij jou actieproduct in onze Landelijke Campagne op. 

De Ik STOP pesten nu armbanden zijn hier te bestellen.