Les idee 273: Handboek voor Superhelden deel 1 + docentenhandleiding gr 3 tm 5 | Stop Pesten NU

084-8340086

Les idee 241: Handboek voor Superhelden deel 1 + docentenhandleiding gr 3 tm 5

‘Handboek voor Superhelden’ is een boekenreeks rond het thema pesten, geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Hoofdpersoon is Lisa, een meisje dat op school gepest wordt maar het tij weet te keren met behulp van een bijzonder boek dat zij in de bibliotheek vindt. In deze avontuurlijke serie wordt het thema pesten op een zeer toegankelijke manier bespreekbaar gemaakt.

Er is een gratis lesbrief en poster beschikbaar op de website van Hoogland & Van Klaveren.

 

Introductie

Deze lesbrief bevat oefeningen die je zullen helpen om de leesvaardigheid, en daarmee het leesplezier, van je leerlingen te vergroten. Dit gebeurt door middel van oefeningen in woordbegrip, strategieën voor begrijpend lezen en het leggen van tekstverbanden. Het Handboek voor Superhelden is bovendien geschikt als basis en uitgangspunt bij het leren over normen en waarden. Je vindt bijvoorbeeld concrete oefeningen en discussievragen die aansluiten bij de dagelijkse realiteit van de leerlingen, gekoppeld aan de thema’s in het verhaal: pesten, ‘er niet bij horen’ en vriendschap.

Het verhaal, Het Handboek

Het Handboek is het eerste deel van het Handboek voor Superhelden.

Lisa’s moeder werkt in het buitenland, daarom woont Lisa bij haar oma. Maar Lisa vindt het niet leuk op haar nieuwe school. Ze wordt gepest door een groepje jongens vanwege haar uitstaande oren. Elke avond
valt Lisa in slaap met haar handen tegen haar oren gedrukt, zodat ze de volgende dag hopelijk wat minder zullen uitsteken. Op een dag als ze weer achterna wordt gezeten door het groepje jongens, verstopt ze zich in de bibliotheek. Daar, op de onderste plank, staat een boek dat bijna licht lijkt te geven. Lisa pakt het boek met de wonderlijke titel ‘Handboek voor Superhelden’. De bibliothecaresse fluistert tegen Lisa dat het waarschijnlijk de bedoeling is dat het handboek met Lisa mee naar huis gaat en daar blijft zo lang ze het nodig heeft. Dat is het begin van Lisa’s ontwikkeling tot superheld.