Prentenboek Grapje

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Prentenboek

Fantastisch! Je bent op precies de goede pagina geland. Want hier vind je het prentenboek ‘Grapje! geschreven door Roxanne Hazes’- Ziva vindt het 'Grapje' niet zo leuk (digitaal). Een ontroerend verhaal over de zebra Ziva die gepest wordt omdat Ziva geen strepen heeft. Vooral Leeuw heeft het op Ziva voorzien. Hij wordt omringd door meelopers als Olifant en Zeeleeuw waardoor het pestgedrag alleen maar toeneemt. Gelukkig helpt buurvrouw Uil Ziva om het pesten te stoppen.
Ziva vind het grapje niet zo leuk - Prentenboek grapje voor jonge kinderen Roxanne Hazes & Stop Pesten Nu

LesmaZiva - lesmateriaal Prentenboek Grapje - Week tegen Pestenteriaal Pesten is geen grapje voor groep 1 t/m 4 bij het prentenboek ‘Grapje!’ van Roxeanne en Ann De Bode 

Pesten is geen grapje! Dat ervaart Ziva, een zebra zonder strepen, meteen al op de eerste schooldag. Wat Ziva ook doet om in de smaak te vallen, klasgenoot Leeuw blijft treiteren. De andere klasgenoten lachen met hem mee en zo wordt het pestgedrag van Leeuw  steeds erger. Totdat Ziva, met hulp van buurvrouw Uil, ingrijpt en de klas een verrassende ontdekking doet…

* Download de handleiding bij het lesmateriaal bij Prentenboek Grapje - Ziva de zebra zonder strepen (vanaf eind augustus 2022 te downloaden)

* Download het lesmateriaal bij Prentenboek (vanaf eind augustus 2022 te downloaden)

 

We geven je een groot aantal suggesties om met het prentenboek Grapje actief aan de slag te gaan. DGiraf - lesmateriaal Prentenboek Grapje - Ziva - Week tegen Pestene suggesties zijn geordend rond zes verschillende werkvormen: 

1. Het prentenboek: Kijk-, lees- en gespreksactiviteiten bij het prentenboek ‘Grapje!’.
2. Spelen: Samenwerkingsopdrachten om met de inhoud van het verhaal aan de slag te gaan.
3. Maken en doen: Individuele activiteiten en groepsopdrachten over het prentenboek en het thema ‘Pesten is geen grapje!’
4. Vertellen: Kinderen vertellen over het prentenboek en het thema aan anderen; onder andere ook aan hun ouders zodat het verhaal ook buiten de school komt.
5. Zingen: Een liedje dat oproept om niet aan pesten mee te doen.
6. Afspraken om pesten te voorkómen: Afspraken voor in de groep, voor vrije spelsituaties en tijdens het overblijven

Over Roxeanne Hazes

Roxeanne Hazes is zangeres en debuteerde in 2007 op veertienjarige leeftijd. Roxeanne heeft een geheel eigen muziekstijl ontwikkeld waarmee ze mensen blij wil maken en raken. In 2017 verscheen haar debuutalbum In Mijn Bloed. Ze kreeg veel lovende reacties, speelde op diverse podia en festivals en ontving een Edison. In 2023 verschijnt haar tweede album. Roxeanne is moeder van zoon Fender.

Over Ann De Bode

Ann De Bode is een gekende illustrator in België en Nederland. Ze illustreerde al bijna 300 boeken. Ze kreeg vijf keer op rij de Publieksprijs van de Picturale in Ronse, een tweejaarlijkse tentoonstelling van alle Vlaamse illustratoren

 
Bij dit mooi geïllustreerde prentenboek is lesmateriaal gemaakt voor de groepen 1 t/m 4. Met daarin de volgende werkvormen: kijken/lezen/praten, spelen, maken/doen, vertellen, zingen en afspraken maken om pesten te voorkómen. Inclusief een liedje en diverse speelse doe- en werkbladen. Het verhaal van het prentenboek is ingesproken door de auteur.
 
Het prentenboek, liedje en het ingesproken verhaal komen in augustus online.
 
Het lesmateriaal is ontwikkeld door Onzewereldboeken.nl - in samenwerking met Stop Pesten Nu! - en sluit aan bij het thema ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ dat centraal staat tijdens de Week Tegen Pesten van 26 t/m 30 september 2022. 

Super leuk en spannend maar dan is het bijna zover. Wij werken al een tijdje achter de schermen samen met een super toffe BN'er aan een prentenboek Grapje (over pesten) met een liedje en bijbehorend lesmateriaal voor kinderen tussen de 4 en 7 jaar. Er worden op dit moment 175.000 boekjes gemaakt. De boeken zijn van 12 t/m 25 september gratis verkrijgbaar bij het Kruidvat bij aankopen van actieproducten. 

Wij zorgen ervoor dat het prentenboek Grapje ook digitaal beschikbaar komt op onze website.

 

► Artikelen interessant om te lezen thema 'Grapje' Week tegen Pesten 2022

► Onderzoek / Scriptie

► Podcast

 

► Video

Onderzoeken tonen aan dat als de PEER pressure group ingrijpt bij het pesten, dat het pesten in 10 seconden stopt in 57% van de gevallen!

 

Week tegen Pesten Nationaal & Internationaal

De eerste zes tot acht weken bepalen in grote mate hoe het jaar voor het kind op school gaat verlopen. Vandaar dat het Ministerie OCW heeft besloten om de Week tegen Pesten te plannen in de 4e week van september (in Nederland). Het begin van elk schooljaar is een goed moment om te werken aan een gezellige en veilige leefomgeving op school. Als scholen in de 4e week van september, aandacht aan besteden kan er nog een positieve invloed worden uitgeoefend worden op de groepsvorming voor het nieuwe schooljaar. 

Canadees onderzoek toont aan dat als de PEER pressure group ingrijpt bij het pesten,

dat het pesten in 10 seconden stopt in 57% van de gevallen!

Wil je meer weten over de Week tegen Pesten Nationaal & Internationaal Hier vind je ook vele interessante lesmaterialen om in te zetten in de Week tegen Pesten ontwikkeld door anti-pest organisaties in Canada, Amerika, United Kingdom, Australië e.a.

 

Week tegen Pesten 2022 in Nederland - 26 tot 30 september 2022

Ieder jaar organiseert Stichting School & Veiligheid in opdracht van Ministerie OCW de Week tegen Pesten. Dit jaar is het thema: Grapje! Moet toch kunnen?! gekozen. Samen zorg je voor een gezellig en veilig groepsklimaat. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid en een positieve norm zet. Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten, maak je een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school. Humor en het maken van grappen heeft veel positieve kanten. Sámen lachen en plezier hebben zorgt voor verbinding en betrokkenheid. Juist begin van het schooljaar is dit belangrijk. Naast die verbinding spelen grappen ook een rol in het bepalen van de normen in de groep. Door wel of niet om een grap te lachen bepaal je met elkaar wat acceptabel is. Tegelijkertijd is dit precies waar het ook mis kan gaan. Want is het grapje voor iederéén leuk, of wordt hiermee een specifieke leerling of specifieke groep uitgesloten en dreigt dit een norm te worden?
Week tegen Pesten 2022

Het maken van grapjes begint vaak klein. Het gaat dan om opmerkingen die we niet meteen pesten noemen, maar wel een onveilig of vervelend gevoel geven. Dit wordt micro-agressie genoemd. “Op het moment zelf lijken microagressies misschien klein of onbeduidend, maar ze stapelen zich op en kunnen mensen het gevoel geven dat ze er niet bij horen. Het is alsof iemand je keer op keer hard en op dezelfde plek in je arm prikt. Eén prik doet misschien niet zo’n pijn. Maar na verloop van tijd raakt die plek gekneusd, en doet elke prik meer pijn dan de vorige.”1 Op deze manier kunnen grappen uitdraaien op pesten. Grapje! Moet toch kunnen?! brengt het gesprek op gang over plezier, veiligheid, grenzen, weerbaarheid, maar ook over verschillende meningen en opvattingen: Is iets grappig of grensoverschrijdend? En wie bepaalt dat eigenlijk? Een simpel antwoord is er niet altijd, maar kinderen in een veilige setting laten oefenen geeft ze belangrijke vaardigheden mee voor hun toekomst.

Website www.weektegenpesten.nl Stichting School en Veiligheid

 

Leuke (les)materialen uitgelicht voor de Week tegen Pesten 2022

groep 1 t/m 4

Lespakket Prentenboek Grapje Ziva - Pesten is geen grapje* Lesmateriaal bij Prentenboek 'Grapje' Ziva de zebra + handleiding

* Lesmateriaal Stop hou op met Woezel & Pip

* Film Mina Moes + lesmateriaal

* XXL Kleurplaten Stop Pesten Nu

  
  
  

groep 4 t/m 6
Werkboekje

Dolfje Weerwolfje Week tegen Pesten 2022

Werkboekje

 

groep 7 en 8Lespakket

VO - onderwijs 

VO-onderwijs Engelstalig

 

Do’s & don’ts Humor in de klas

 • Lees het hele artikel 'Humor in de klas' hier

  Do's - Wel doen

  • Af en toe iets uitproberen; van je publiek (leerlingen) leer je veel.
  • Een grap terugkaatsen als een leerling je met een grap belachelijk probeert te maken
  • Meelachen als een van je leerlingen een goede grap maakt
  • Je laten inspireren door collega’s; wissel ervaringen uit op het gebied van humor in de klas
  • Veel lachen, dat heeft een positief effect op het contact met je leerlingen
  • Af en toe een grappige anekdote vertellen uit je eigen leven

  Do's en don'ts Humor in de klasDon'ts - Niet doen

  • Grappen maken ten koste van één of een paar leerlingen in de klas 
  • Lachen om je eigen grappen (vooral als je leerlingen niet meelachen)
  • De clou van een grap te vroeg of juist te laat vertellen; timing is everything
  • Zomaar een grap maken die uit de lucht komt vallen
  • Te lang doorgaan op een grap; maak je grap terloops en ga meteen verder met de les
  • De hele les de clown uithangen; doseer je humor en stop op tijd

 

 
 

2022 - overzicht Week tegen Pesten met Les(Materiaal) Nationaal en Internationaal

2021 - overzicht Week tegen Pesten met Les(Materiaal) Nationaal en Internationaal

2020 - overzicht Week tegen Pesten met Les(Materiaal) Nationaal en Internationaal

(Les)Materiaal & Lesideëen (gratis)

Wij verzamelen nationaal & internationaal lesideëen, lesmaterialen & werkvormen om op een creatieve manier met Pesten & Online Pesten (cyberpesten) aan de slag te kunnen.  Op dit moment staan er ruim 410 gratis (les)materialen, lesideëen, & werkvormen  van diverse organisaties nationaal & internationaal die zich inzetten tegen pesten. 

Neem ook een kijkje in onze kennisbank, ter inspiratie of om te downloaden: Handleidingen, Beleid & Factsheets (routekaarten, wegwijzers), Wetenschappelijke Onderzoeken, Posters Stop Pesten Nu, Bijlagen bij Lesmaterialen Pesten & Cyberpesten, Kleurplaten Stop Pesten Nu, Rebussen. 

Allemaal suggesties om met je klas in gesprek te gaan over pesten, bijvoorbeeld voor de:

► Landelijke Dag tegen Pesten (jaarlijks 19 april)  #dagtegenpesten 

► Week tegen Pesten (in Nederland, 4e week van september) #weektegenpesten

► Films over Pesten met lesmaterialen

► Boeken over Pesten

Lespakket bij Prentenboek Grapje

► Kinderboeken met lesbrief 

NIEUW Prentenboek Grapje Ziva, de zebra zonder strepen wordt gepest + Handleiding + (Les)Materiaal voor groep 1 t/m 4  (eind augustus 2022 beschikbaar) - Week tegen Pesten 2022

NIEUW Lespakket Dolfje Weerwolfje 'Grapje'  + lespakkat voor groep 5, 6, 7 (les idee 411) - Week tegen Pesten 2022

* Prentenboek of E-book 'Stop, hou op!' Woezel en Pip - voor groep 1 t/m 4 boek + lesbrief

* Week tegen Pesten 'Grapje' 2022* E-book SuperDolfje uit reeks Dolfje Weerwolfje - voor groep 5, 6, 7 (les idee 40) + lesbrief 

* Boek Midzomernachtdroom van Marieke Nijmanting - voor groep 7 en 8 (les idee 86) + lesbrief

 

► Posters

► YouTube Video's 

Heb jij ook een lesidee die jij graag wil delen zodat ook collega's in Nederland hier gebruik van kunnen maken? Mail deze dan naar redactie@stoppestennu.nl.

Check de disclaimer voor het gebruik van informatie op onze site.