Over Stichting Stop Pesten Niu

Wie zijn wij?

Doneer buttonStichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Algemene informatie

peter reekers

Missie Stop Pesten Nu

Onze missie, dit willen wij oplossen

Het aantal mensen dat wordt gepest in Nederland laten afnemen door kennis en inzichten over het aanpakken van pesten & online pesten (cyberpesten) te verspreiden zodat bewustwording wordt gecreëerd en het aantal mensen dat op staat tegen pesten en ingrijpt, vergroten. 

Onze visie, dit willen wij bereikenVisie Stop Pesten Nu

Bewustwording over pestgedrag draagt bij aan effectieve afname van pesten. Door kennis over pestgedrag te verspreiden binnen organisaties, scholen en sportclubs waarin mensen worden of zijn gepest, wordt de urgentie om het te bestrijden inzichtelijk. 

Doelgroepen

Onze aanpak richt zich op de volgende doelgroepen:

  • Werkgevers
  • Werknemers
  • Scholen
    • Kinderen en Jongeren
    • Directie, leraren, mentoren en APC's
    • Ouders en Opvoeders
  • Sportverenigingen
  • Ouderen en Woonzorgcentra

Wat doen we?

Pijler 1: Kenniscentrum Pesten & Online Pesten

Bij onze eerste pijler draait alles om kennis. We bieden partners toegang tot diepgaande inzichten en expertise over pesten en online pesten. Van beleidsinstrumenten tot wetenschappelijk onderzoek, onze uitgebreide kennisbank ondersteunt een breed scala aan doelgroepen, van werkgevers tot scholen en ouders. Door deze kennis te delen, kunnen onze partners hun omgevingen sociaal veiliger maken.

Pijler 2: Expertisecentrum

Bewustwording en preventie zijn cruciaal in de strijd tegen pesten. Ons expertisecentrum lanceert campagnes en voorlichtingsinitiatieven die het bewustzijn vergroten en preventieve maatregelen bevorderen. We ondersteunen ook media en onderwijsinstellingen bij journalistieke items en onderwijsprojecten gerelateerd aan pesten. Als vraagbaak staan we klaar om advies te geven aan een breed publiek.

Pijler 3: Informatiecentrum

Ons informatiecentrum biedt actuele en dynamische informatie via onze website en social media kanalen. Hier vinden bezoekers regelmatig nieuwe materialen, berichten en nieuwsartikelen over pesten. We inspireren ook tot actie met ideeën voor inzamelingsacties en evenementen zoals de Landelijke Dag tegen Pesten. Belangrijk is ook onze rol als verwijsfunctie naar hulporganisaties, waar mensen individuele hulp kunnen vinden.

Onze dagelijkse strijd tegen pesten en de noodzaak van bewustwording & preventie, Stop Pesten Nu!

Bij het aantreden als aspirant lid bij Goede Doelen Nederland in 2021 kregen wij de kans om een presentatie te geven over Stop Pesten Nu, bekijk de presentatievideo. Sinds 2011 zet Patricia zich fulltime vrijwillig in, samen met een kleine groep vrijwilligers die zich vier uur per week inzetten. Deze uit de hand gelopen hobby vraagt steeds meer werk, tijd, inzet en brengt ook de nodige kosten met zich mee. Wij proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden en de organisatie zo klein mogelijk, maar wel met de grootst mogelijke impact.

Financiële uitdagingen

Helaas ontvangen wij geen financiële steun of subsidies en zijn wij volledig afhankelijk van donaties. Financiële organisaties geven vaak als feedback dat zij geen geloof hebben in 'preventie- en bewustwordingsacties'. Hierdoor ontvangt Stop Pesten Nu geen financiële steun. Dit is bizar, want investeren in bewustwording en preventie bespaart veel leed dat door pesten wordt veroorzaakt, soms tot wel 40 jaar later, zo toont de wetenschap aan. Pesten wordt vaak laconiek behandeld alsof het iets kinderachtigs is. Maar de gevolgen van pesten zijn enorm, niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor de hele groep of het team. Dit is een teken dat de groep zich niet veilig voelt. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waarom de groep zich onveilig voelt.

Bewustwording

Mensen weten vaak niet of iets wel of geen pesten is, vooral de verborgen vormen van pesten zijn moeilijk te herkennen. Bewustwording en voorlichting, bijvoorbeeld via social media posts, zijn daarom eerst nodig. Als mensen pesten herkennen, kunnen zij er ook makkelijker iets van zeggen. Er bestaat geen grijs gebied.

Als het plagen is, dan is het altijd leuk voor iedereen. Plagen is één tegen één, iedere keer iemand anders en kan je stoppen wanneer je wilt, in tegenstelling tot pesten.Pesten heeft ernstige gevolgen voor zowel het slachtoffer als de pester. Slachtoffers kunnen emotionele problemen ontwikkelen, zoals angst, depressie, een laag zelfbeeld, sociaal isolement en zelfs suïcidale gedachten. Pesters kunnen ook negatieve gevolgen ondervinden, zoals problemen op school of werk, antisociaal gedrag op latere leeftijd en moeite met het aangaan van gezonde relaties. Drie kenmerken van pesten: Herhaaldelijk gedrag, machtsongelijkheid en opzettelijke schade.

Voordat je pesten kunt stoppen, moet je eerst door meerdere stadia van bewustwording.

Stap 1: Ontmasker de fabels - Mensen moeten eerst weten welke fabels er zijn over pesten die generatie op generatie zijn doorgegeven.
Stap 2: Herken pesten - Leer welke vormen van pesten er zijn, inclusief de vele verborgen vormen van pesten.
Stap 3: Erken pesten - Als je weet wat onder pesten valt, kun je om je heen gaan kijken en waarnemen wat je ziet, en erkennen dat het ook bij jou gebeurt (pesten komt namelijk overal voor).
Stap 4: Pak het aan - Leer wat ieder individu kan doen tegen pesten, en biedt tools, inzichten, beleid, protocollen en meer voor scholen, organisaties, sportverenigingen en woonzorgcentra, zodat zij van directie tot medewerkers pesten kunnen aanpakken.

Als wij allemaal stappen zetten in fase Pak het Aan, dan kan pesten uit onze levens slijten. Deze presentatie is een oproep aan alle aanwezigen en belanghebbenden om te erkennen dat pesten een ernstig probleem is dat dringende aandacht en actie vereist. Samen kunnen we werken aan een toekomst zonder pesten, waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Steun ons werk!