Hoe help je je kind de signalen van pesten te herkennen? | Stop Pesten NU

084-8340086

Hoe help je je kind de signalen van pesten te herkennen?

Kinderen realiseren zich misschien niet altijd dat ze gepest worden. Ze denken misschien alleen dat het pesten is als ze fysiek gekwetst worden; ze denken misschien dat het andere kind een grapje maakt; of ze begrijpen de subtiele sociale normen en signalen misschien niet. Kinderen kunnen baat hebben bij een definitie van de verschillen tussen vriendelijk gedrag en pestgedrag.

De basisregel, die geen wettelijke of alomvattende definitie is: laat kinderen weten dat er sprake is van pesten wanneer iemand opzettelijk wordt gekwetst door woorden of daden, meestal meer dan eens, zich er slecht door voelt en moeite heeft om te stoppen met wat is gebeurt met hen.

Ouders kunnen zich voorbereiden om met hun kinderen te praten door na te denken over hoe ze zullen reageren op de vragen en emoties van hun kind. Ze kunnen ook beslissen welke informatie ze hun kind willen geven over pesten.

Neem ook een kijkje in het Kenniscentrum Pesten voor Ouders & Opvoeders

Pesten. Wat kan ik als ouder doen?​

Pestende groep

Pesten is vreselijk en het kan iedereen op elke leeftijd overkomen. Als een kind gepest wordt, gebruik dan onze adviezen om hem te helpen begrijpen waarom er wordt gepest en wat hij kan doen om het tegen te gaan. Pesters lijken populair in een groep, maar zijn het uiteindelijk niet altijd. Ze dwingen hun populariteit in de groep af door te laten zien hoe sterk ze zijn en wat ze allemaal durven. Via pesten lukt ze dat het makkelijkst: ze krijgen andere kinderen mee bij het te pakken nemen van een slachtoffer. En wie mee doet, loopt minder kans zelf slachtoffer te worden.