Wat kan ik doen tegen pesten? | Stop Pesten NU

084-8340086

Wat kan ik doen tegen pesten?

Of dit nu op je werk is, op de sportverenigiing, op school, in het bejaardentehuis of gewoon buiten in de speeltuin of op straat. Cartoon Pestende groepWaar je ook bent, of je die persoon nu kent of niet, als je ziet dat iemand gepest wordt. Zie je dat iemand gepest wordt? Hoe oud je ook bent, reageer heel duidelijk.

Wacht niet met reageren

Eerst de belangrijkste tip: wacht niet met reageren. Jij kan de pestsituatie misschien snel vergeten maar voor het slachtoffer, dat er midden in zit, heeft het meteen en vaak nog lang effect. Zeker als hij of zij het gevoel heeft alleen te staan.

De pester zal zich steeds sterker voelen als er niet wordt gereageerd. Direct laten zien dat pestgedrag fout is, maakt een groot verschil.

Wie zwijgt, stemt toe! Wie stappen zet, neemt zijn verantwoordelijkheid. Doen dus!

Hoe kan je reageren?

Je kan reageren naar de pester: laat zien dat pesten niet kan en niet mag! Durf je niet goed alleen? Zoek dan een paar vrienden of leeftijdsgenoten die jouw mening delen en stap samen naar de pesters om hen duidelijk te maken dat het moet stoppen. Maak duidelijk aan het slachtoffer dat hij niet alleen staat. Stel voor om samen een oplossing te zoeken. Vind je het moeilijk om zelf te reageren of ben je bang voor de reacties? Weet je niet goed hoe je het moet aanpakken? Praat erover met je ouders, collega's, een leerkracht of iemand anders die je vertrouwt, zoals je sportcoach.

Wat kan ik doen tegen pesten? Kijk, Luister en Sta op!

Kijk, Luister & Sta op tegen pesten

Pesten is niet iets dat alleen in films en boeken gebeurd. Het is een serieus probleem dat veel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen dagelijks tegen komen en dat gevaarlijk kan worden als het niet gestopt wordt.

Zeg iets! Doe wat je kan of durft, maar Doe Iets! 

Uit vele experimenten blijkt helaas dat veel mensen het zien gebeuren maar er niets van zeggen. 

Bekijk ook deze video Grijp je in? Of laat je het gebeuren? 

 

Wat kan ik doen?Mensen die echt zelfvertrouwen hebben, pesten NOOIT

 

Wie zwijgt stemt toe

Is niets doen tegen pesten een goed idee?

Nee, want wie helemaal niets doet en gewoon toekijkt, gaat eigenlijk akkoord met het pesten.

 

 * Daardoor kunnen pesters en meelopers door blijven gaan. Niets doen is hetzelfde als mee pesten.

 * Als je pesters niet tegenhoudt, zien zij dat als een vorm van aanmoediging / steun van jou. Wie zwijgt stemt toe!

 

Niks doen is daarom echt niet oké.

 

 * De slachtoffers voelen zich daardoor verraden. Ze begrijpen niet dat niemand het voor hen opneemt.

Iedereen die ziet dat iemand gepest wordt; (ookal ken je deze persoon niet) - er niks van zegt en niet ingrijpt - geeft indirect toestemming dat het pesten door kan blijven gaan. 

 

Video 'Versla een pestkop zonder te slaan (onderstaande animatie video) van JW.org 

Pesten is een groepsproces

Het is belangrijk om pesten als groepsproces te zien. Er zijn meer leerlingen bij pesten betrokken dan alleen daders en slachtoffers.

  • Andere leerlingen dragen ertoe bij dat het pesten in stand blijft of zelfs toeneemt;
  • Meelopers en aanmoedigers zorgen ervoor dat daders zich gesterkt voelen;
  • Doordat buitenstaanders niet ingrijpen, stemmen ze impliciet in met het pesten; hun rol is daardoor minder onbelangrijk dan die op het eerste gezicht lijkt.
  • Verdedigers zijn belangrijk voor slachtoffers, maar ze kunnen het pesten in een klas vaak niet helemaal stoppen; wel voelen slachtoffers zich een stuk beter in een klas met veel verdedigers.
  • De rollen van leerlingen bij pesten zijn vaak dynamisch. Daders kunnen bijvoorbeeld ook verdedigers zijn, vooral van hun eigen vrienden.

.Als pesten niet gewaardeerd wordt in een klas en de opbrengst daardoor niet langer positief is, zullen daders minder gemotiveerd zijn om ermee door te gaan.