Pesten | Online Pesten | Cyberpesten | Voor leerlingen

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Pesten | Online Pesten | Voor leerlingen

Met veel liefde hebben wij allerlei tips, adviezen, video's en informatie voor jou verzameld over Pesten & Online pesten. Fan art MatsieRDT

Wat leuk dat je onze site komt bezoeken!

Hopelijk vind je alles wat je zoekt.  Als je iets niet kan vinden dan zouden wij het fijn vinden als je onze Redactie redactie@stoppestennu.nl een mailtje stuurt met wat je mist. Dan gaan wij op zoek naar die informatie en zullen deze toevoegen aan onze website. Zo help jij ons mee om te zorgen dat de website compleet is en blijft.

 

 

Wat is pesten

Furtjuh (Rutger Vink) zegt Ik STOP pesten nu

Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Plagen gebeurt spontaan en duurt niet lang. Het gaat vaak om humor en aandacht vragen. Bij plagen zijn beide partijen gelijk aan elkaar. Het is niet altijd leuk, maar zeker nooit bedreigend.

Bij pesten gaat het doorgaans om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer. De gepeste kan namelijk gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn.

Ook de duur van de pesterijen verschilt. Soms vinden ze plaats over een korte periode, soms houden ze een langere periode aan. Hoe dan ook: in veel gevallen zijn ze gepland en systematisch.

Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt cyberpesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.

In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over.

 

 

> Doe de test <
 

Misschien ben je zelf de pester 

En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest. 

► Doe de test! Ben ik een pestkop?

► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"

 
 
 
Bezoek de pagina's met meer over pesten en online pesten (cyberpesten)
Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...
 
 

StukTV & Furtjuh praten over pesten

Pesten is als er iets tegen je gezegd wordt waardoor jij je ongemakkelijk voelt en waarvan je weet dat het fout is. Je denkt dan: “Zo ga je niet om met iemand anders!” Je kunt dit gevoel hebben bij één iemand of bij een hele groep kinderen. Nog erger is als je door een pester aangeraakt wordt of als jouw spullen vernield worden of nog erger: als je geslagen of geschopt wordt. Dit is absoluut fout gedrag en je kunt er wat aan doen!

StukTV & Furtjuh praten over pesten | Zapplive | NPO Zapp

 NPO Zapp, klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken of klik op deze link

 

Verschil tussen pesten en plagenStuk TV zegt Ik STOP pesten nu

Weet jij het verschil tussen pesten en plagen? Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub. Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet. 

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op.

Als je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?” Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.

Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je  een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.

Lees meer >> Plagen en Pesten wat is het verschil 

 

Nina bedacht een film van maar één minuut over pesten. Een groot succes, want de film heeft nu een grote internationale prijs gewonnen! 'Er werd over mij geroddeld en ik werd buitengesloten', vertelt Nina. Ze werd gepest op de basisschool. Zo kwam ze op het idee voor de film Behind the mask, wat zoiets als 'achter het masker' betekent.

Behind the mask

Zie video 'Behind the mask' 1-minuut video, klik op de afbeelding of klik hier ♦

 
> Doe de test <
 

Hoe weet je of je gepest wordt? 

Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan. 
 
►  Doe de test! - Word ik gepest?
 
Als je gepest wordt dan is er zeker iets aan te doen! Wat? 
Dat lees je bij pesten stoppen en oplossen.
 
Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!
 
Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.

 

Wanneer er niet wordt voldaan aan één of meerdere van deze criteria kan er sprake zijn van plagen of ruzie. Dat is echt iets anders dan pesten, maar het verschil is niet altijd in één oogopslag te zien. Door alert te zijn op signalen en deze goed te interpreteren kan onderwijspersoneel beter inschatten of het gaat om pesten.

In de video hieronder legt Patricia uit dat praten over pesten soms best wel heel eng, spannend of moeilijk is. ► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦

Praten over pesten is super moeilijk RTL Nieuws

Video 'Praten over pesten is supermoelijk', dit is waarom. RTL Nieuws

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging. Zoek dan samen naar oplossingen. 

 

Vormen van pestenBuddy Vedder

Pesten gebeurt in levenden lijve of via elektronische, geschreven of andere kanalen. Het neemt verschillende vormen aan:

 • Verbaal pesten, bijvoorbeeld: kwetsende opmerkingen maken, schelden, dreigende taal gebruiken, haat zaaien …
 • Fysiek pesten, bijvoorbeeld: slaan, schoppen, duwen.
 • Materieel pesten, bijvoorbeeld: materiaal van anderen beschadigen of stelen.
 • Sociaal en relationeel pesten, bijvoorbeeld: uitsluiten, roddels of geruchten verspreiden.

Elektronische vormen van pesten noemen we cyberpesten. Dat gebeurt onder meer via computers, gsm’s en smartphones, tablets en spelconsoles. Voorbeelden zijn:

 • Een webpagina of blog waarop diegene die pest zich voordoet als iemand anders.
 • Het gebruik van iemands identiteit om in zijn of haar naam online inhoud en berichten te verspreiden, bijvoorbeeld via Facebook.
 • Beledigende, kwetsende of bedreigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van iemand. Die worden gepost op een socialenetwerksite, naar andere personen doorgestuurd via een app of gepubliceerd op een website.

 

Redenen voor pestgedrag

Kinderen, jongeren maar ook volwassenen en zelfs bejaarden die pesten, zijn op zoek naar macht. Die proberen ze te verkrijgen door anderen te kwetsen, kleineren en vernederen. Ze laten zich leiden door hun perceptie wanneer ze een slachtoffer zoeken. Pesters rekenen erop dat de anderen in de buurt (omstanders) niet tussenbeide komen of meedoen. Dat kan door hun voorbeeld te volgen, of door het pestgedrag nog te versterken met gelach, gejuich …

Vormen van pesten

 • Verbaal pesten, bijvoorbeeld: imiteren, haat zaaien, belachelijk maken, bedreigen, kwetsende opmerkingen maken, schelden, dreigende taal gebruiken, chanteren, naroepen ...
 • Fysiek pesten, bijvoorbeeld: knijpen, duwen, schoppen, slaan, knijpen
 • Materieel pesten, bijvoorbeeld: materiaal van anderen beschadigen of stelen.
 • Sociaal en relationeel pesten, bijvoorbeeld: buitensluiten, roddels of geruchten verspreiden.
 • Elektronische vormen  .... cyberpesten (online pesten): Beledigende, kwetsende of bedreigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van iemand. Die worden gepost op een socialenetwerksite, naar andere personen doorgestuurd via een app of gepubliceerd op een website. Een webpagina of blog waarop diegene die pest zich voordoet als iemand anders.

Bron Klasse.be

 

 

Voor leerlingen: Wat is online pesten (cyberpesten)

Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft.

Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen.

Ga naar deze pagina over online pesten/cyberpesten voor meer informatie .

 

 

Snelle (Lars Bos): zegt Ik STOP pesten nu!

- - -

Hoe weet jij of jij (misschien) de pester bent? 

 ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

 ► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"

- - -

Hoe weet je of je gepest wordt? 

 ► Doe de test! Word ik gepest? 

 ► Pesten stoppen en oplossen, hoe moet dat?

 ► Tips "Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?"

- - -

 

 

 

Help, ik wil met iemand praten over pesten maar weet niet met wie? ... deze organisaties helpen jou! (gratis)

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie:

► voor vragen over pesten   

► voor vragen over online pesten

 

Hieronder tref je informatie van De Kindertelefoon aan

Bekijk bovenstaande video of bekijk deze video via de link.

 

Heb jij wel eens met pesten te maken? Je bent niet de enige. 

Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten? Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon.

Check hieronder meer info, ervaringen en tips van anderen.

​Bel gratis & anoniem 0800-0432 of ga in gesprek in de chat of neem een kijkje op het forum van De Kindertelefoon.

Chatten met één van de vrijwilligers van de Kindertelefoon (8 tot 18 jaar)? 

Elke dag van 11:00 uur tot 21:00 uur kun je met één van de getrainde vrijwilligers van De Kindertelefoon over alles chatten! Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Een gesprek is gratis en vertrouwelijk. Daarom hoef je niet je echte naam op te geven. Ook blijft alles wat je zegt tussen jou en De Kindertelefoon. Klik op ondestaande afbeelding of klik hier

Chatten met iemand van (ongeveer) jouw leeftijd in de jongerenchat (12 tot 18 jaar)?  

Ben je tussen de 12 en de 18 jaar en chat je liever met iemand van (ongeveer) je eigen leeftijd? Dan kun je kiezen voor de jongerenchat: dit zijn jonge vrijwilligers tussen de 16 en 18 jaar. Zij kunnen in een gesprek ook hun eigen ervaring en mening met je delen, maar alleen als jij dat fijn vindt. De jongerenchat is elke dag van 18:00 uur tot 21:00 uur bereikbaar. Goed nieuws: de jongerenchat is nu ook in het weekend geopend! Klik op ondestaande afbeelding of klik hier.

Chatten met terugkomchat (8 tot 18 jaar)?

Je kunt nu ook kiezen voor de terugkomchat. Denk jij dat één gesprek misschien te weinig is voor wat jij aan ons wilt vertellen? Misschien word je gepest, wil je stoppen met het pesten van anderen, twijfel je of je op jongens of meisjes valt of voel je je niet veilig thuis. Bij de terugkomchat (klik op ondestaande afbeelding of klik hier) vertel je ons in twee of drie gesprekken wat jou bezighoudt - zonder opnieuw je verhaal te vertellen. Wij denken met je mee en vinden niks gek.

De terugkomchat is elke maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 18:00 uur en 20:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 16:00 uur.

Forum over pesten (12 tot 18 jaar)

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je graag ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten? Dat kan veilig op het forum van De Kindertelefoon, zie ook de video 'Zo werkt het forum van de Kindertelefoon'. Ga naar het Forum.