Met veel liefde hebben wij allerlei tips, adviezen, video's en informatie voor jou verzameld over Pesten & Online pesten.
Wat leuk dat je onze site komt bezoeken!
Hopelijk vind je alles wat je zoekt. Als je iets niet kan vinden dan zouden wij het fijn vinden als je onze Redactie redactie@stoppestennu.nl een mailtje stuurt met wat je mist. Dan gaan wij op zoek naar die informatie en zullen deze toevoegen aan onze website. Zo help jij ons mee om te zorgen dat de website compleet is en blijft.
Wat is pesten
Weet jij het verschil tussen pesten en plagen?
- Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub.
- Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet.
Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op.
Als je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?” Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.
Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je een boot maken!”. Is dat pesten of plagen?
- Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg.
- Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.
Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Is gemeen bedoeld. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Het is altijd meer tegen 1. Gebeurt altijd bij dezelfde persoon.
Plagen gebeurt spontaan en is altijd leuk voor iedereen. Als 1 iemand het niet leuk vindt dan is het al geen plagen meer, want bij plagen is het ALTIJD leuk voor iedereen. Als mensen door blijven gaan met die niet leuke grap dan wordt het pesten. Plagen is altijd 1 tegen 1. Plagen kan je stoppen wanneer je wil.
Bij pesten gaat het om herhaald gedrag.
Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer, alleen dan spreken wij niet over pesten maar over bijvoorbeeld gemeen gedrag. De gepeste kan gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn.
Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt cyberpesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.
De verschillen tussen plagen en pesten in een overzicht
PLAGEN | PESTEN |
Gebeurt af en toe | Gebeurt vaak en lang |
Iedereen is gelijk. Eerst plaagt de één en dan plaagt de ander weer | Eén of meer kinderen spelen de baas |
Het gaat heen en weer | Gaat altijd één kant op met vaak hetzelfde slachtoffer |
Voor de lol, is nooit gemeen | Gemeen bedoelt |
Je kunt zeggen als het niet meer leuk is | Het is moeilijk of niet te stoppen |
Voor iedereen is het leuk | Voor de één is het leuk maar voor de ander niet |
In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over.
StukTV & Furtjuh praten over pesten
Pesten is als er iets tegen je gezegd wordt waardoor jij je ongemakkelijk voelt en waarvan je weet dat het fout is. Je denkt dan: “Zo ga je niet om met iemand anders!” Je kunt dit gevoel hebben bij één iemand of bij een hele groep kinderen. Nog erger is als je door een pester aangeraakt wordt of als jouw spullen vernield worden of nog erger: als je geslagen of geschopt wordt. Dit is absoluut fout gedrag en je kunt er wat aan doen!
NPO Zapp, klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken of klik op deze link
Vormen van pesten
Pesten gebeurt in levenden lijve of via elektronische, geschreven of andere kanalen. Het neemt verschillende vormen aan:
- Verbaal pesten, bijvoorbeeld: kwetsende opmerkingen maken, schelden, dreigende taal gebruiken, haat zaaien …
- Fysiek pesten, bijvoorbeeld: slaan, schoppen, duwen.
- Materieel pesten, bijvoorbeeld: materiaal van anderen beschadigen of stelen.
- Sociaal en relationeel pesten, bijvoorbeeld: uitsluiten, roddels of geruchten verspreiden.
Elektronische vormen van pesten noemen we cyberpesten. Dat gebeurt onder meer via computers, gsm’s en smartphones, tablets en spelconsoles. Voorbeelden zijn:
- Een webpagina of blog waarop diegene die pest zich voordoet als iemand anders.
- Het gebruik van iemands identiteit om in zijn of haar naam online inhoud en berichten te verspreiden, bijvoorbeeld via Facebook.
- Beledigende, kwetsende of bedreigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van iemand. Die worden gepost op een socialenetwerksite, naar andere personen doorgestuurd via een app of gepubliceerd op een website.
Misschien ben je zelf de pester
En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest.
► Doe de test! Ben ik een pestkop?
► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"
Redenen voor pestgedrag
Kinderen, jongeren maar ook volwassenen en zelfs bejaarden die pesten, zijn op zoek naar macht. Die proberen ze te verkrijgen door anderen te kwetsen, kleineren en vernederen. Ze laten zich leiden door hun perceptie wanneer ze een slachtoffer zoeken. Pesters rekenen erop dat de anderen in de buurt (omstanders) niet tussenbeide komen of meedoen. Dat kan door hun voorbeeld te volgen, of door het pestgedrag nog te versterken met gelach, gejuich …
Vormen van pesten
- Verbaal pesten, bijvoorbeeld: imiteren, haat zaaien, belachelijk maken, bedreigen, kwetsende opmerkingen maken, schelden, dreigende taal gebruiken, chanteren, naroepen ...
- Fysiek pesten, bijvoorbeeld: knijpen, duwen, schoppen, slaan, knijpen
- Materieel pesten, bijvoorbeeld: materiaal van anderen beschadigen of stelen.
- Sociaal en relationeel pesten, bijvoorbeeld: buitensluiten, roddels of geruchten verspreiden.
- Elektronische vormen .... cyberpesten (online pesten): Beledigende, kwetsende of bedreigende foto’s, video’s of persoonlijke gegevens van iemand. Die worden gepost op een socialenetwerksite, naar andere personen doorgestuurd via een app of gepubliceerd op een website. Een webpagina of blog waarop diegene die pest zich voordoet als iemand anders.

Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.
Als je gepest wordt dan is er zeker iets aan te doen! Wat?
► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦
Stef werd op de basisschool gepest. Hij vertelt hoe hij zich hierbij voelde en wat hij gedaan heeft om het pesten te stoppen. Zijn tip:
“Praat erover met je ouders, want als je niets doet dan gaat er ook niets gebeuren, omdat mensen niet weten dat er iets aan de hand is”.
En onze Junior Ambassadeur Daniel Stosic (14) heeft meegewerkt aan de campagne van de Week tegen Pesten en vertelt over zijn ervaring met buitensluiten en pesten.
► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦
Daniël werd na schooltijd gepest en durfde het lang niet tegen zijn ouders te zeggen. Zijn tip voor anderen:
“Praat eens met een kind als je ziet dat het gepest wordt en als je zelf gepest wordt praat er met iemand over”
Wanneer er niet wordt voldaan aan één of meerdere van deze criteria kan er sprake zijn van plagen of ruzie. Dat is echt iets anders dan pesten, maar het verschil is niet altijd in één oogopslag te zien. Door alert te zijn op signalen en deze goed te interpreteren kan onderwijspersoneel beter inschatten of het gaat om pesten.
In de video hieronder legt Patricia uit dat praten over pesten soms best wel heel eng, spannend of moeilijk is. ► Klik op de afbeelding voor de video of klik hier ♦
Video 'Praten over pesten is supermoelijk', dit is waarom. RTL Nieuws
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Dit kan een leidinggevende zijn op je werk, een leerkracht op school, of een trainer bij je sportvereniging. Zoek dan samen naar oplossingen.
► Chatten met iemand over: ► Ik word gepest ►Ik zie dat iemand gepest wordt ► Ik pest zelf ► Ik wil hier met iemand praten, met deze mensen kan je bellen, mailen of chatten,
► Ik ben een pestkop, hoe stop ik?
► Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?
► Kindertelefoon en andere organisaties die jou (gratis) helpen met alle soorten vragen over pesten
► Plagen en Pesten wat is het verschil
► Pesten wat is dat? StukTV & Furtjuh praten over pesten
► Pesten stoppen of oplossen
► Praten over pesten is supermoeilijk, dit is waarom
► Redenen voor pestgedrag
► Rollen bij pesten
► Spreekbeurt tips en informatie over pesten en online pest
► Verschil tussen plagen & pesten?
► Vormen van pesten
► Waarom kinderen pesten? Inzicht in pestgedrag
Nina bedacht een film van maar één minuut over pesten. Een groot succes, want de film heeft nu een grote internationale prijs gewonnen! 'Er werd over mij geroddeld en ik werd buitengesloten', vertelt Nina. Ze werd gepest op de basisschool. Zo kwam ze op het idee voor de film Behind the mask, wat zoiets als 'achter het masker' betekent.
Zie video 'Behind the mask' 1-minuut video, klik op de afbeelding of klik hier ♦

Voor leerlingen: Wat is online pesten (cyberpesten)
Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft.
Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen.
Ga naar deze pagina over online pesten/cyberpesten voor meer informatie .
- - -
Hoe weet jij of jij (misschien) de pester bent?
► Doe de test! Ben ik een pestkop?
► Tips "Ik ben een pestkop, hoe stop ik?"
Hoe weet je of je gepest wordt?
► Doe de test! Word ik gepest?
► Pesten stoppen en oplossen, hoe moet dat?
► Tips "Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?"
- - -
Algemene informatie over Online Pesten - Cyberpesten
Confronterende video 'Zo ziet online pesten er in het echte leven uit'
Wat is Online Pesten | Advies voor slachtoffers van cyberpesten | Afspraken maken gedrag online | Blokkeren online haters tips | Feiten & Cijfers | Campagne reageer Lief or Leave | Cybercrime | Definitie | Ervaar de gevolgen van cyberpesten in 360° video | Gevolgen voor online pestkop | Gevolgen omstander | Gevolgen slachtoffer | Grijp in als je pesten ziet | Hoe kunnen de media cyberpesten (online pesten) voorkomen | Ik word gepest | Ik heb hulp nodig met online pesten | Ingrijpen als omstander | Kennisbank | Lesmaterialen) | Manieren & Voorbeelden Online pesten | Nettiquette: hoe hoor je je te gedragen op social media | Online haat | Onlne Pesten niet altijd zichtbaar | Online Shaming | Profiel Online pestkop | Profiel Omstanders | Profiel Slachtoffer | Privacygidsen | Redenen pester om online te pesten (cyberpesten) | Rollen | Social media | Soorten, Vormen & Voorbeeld online pesten | Tips tegen Pesten | Verschillen online & offline pesten | Voorkomen is beter dan genezen | Voorlichtingen | Waarom beginnen jongeren met online pesten | Wat doe je als je online gepest wordt | Wist je dit over online pestkoppen
► Ik word gepest & ► Ik heb hulp (of advies) nodig ...
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!
Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties Zij zitten er voor jou!
|