Voor leerlingen :| Online pesten | Cyberpesten

Leerlingen Online pesten | Cyberpesten

Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft. Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen. Een paar voorbeelden van Online Pesten (Cyberpesten):

 • Gemene sms-berichten verzenden
 • Onvriendelijke opmerkingen online plaatsen
 • Foto's delen die niet van jou zijn om te delen
 • Berichten over iets kwetsends liken of delen
 • Online geruchten of roddels verspreiden
 • Doen alsof je iemand anders bent

Video: Cyberpesten, dat is toch niet normaal van Vraag het de Politie

Klik op de afbeelding of klik op deze link om de video te bekijken.

 

'Online Pesten is niet altijd zichtbaar

Pesten wordt steeds minder zichtbaar. Online kan het blijven doorgaan. Dag en nacht. Daarom maakte Ketnet een opvallende en emotionele campagne waarin dit fenomeen wordt aangekaart. Zo nodigen ze ouders, leerkrachten, vertrouwenspersonen... uit om over pesten en online pesten te praten met kinderen.

Online pesten kan soms subtiel gaan. “Je plaatst iets op Facebook of Instagram en niemand geeft een like. Of je stelt een vraag in de groepsapp en niemand reageert. Iedere keer kleine voorvallen doen zeer en uiteindelijk stapelen deze zich ook op. Maar het kan ook dat ze kwetsende emails, berichten of reacties ontvangen – of dat er zonder hun toestemming foto's of video’s online worden verspreid. 

Video Pesten is niet altijd zichtbaar van KetNet

https://player.vimeo.com/video/508404232

 

Het is niet alleen spullen afpakken in games wat er kan gebeuren door het uit handen geven van wachtwoorden. Zodra iemand jouw profiel heeft overgenomen, kan hij/zij alles daarmee doen. Ook jouw vrienden online benaderen en pesten, zij denken dan dat jij dit bent. Zij weten dan niet dat jouw account gehackt is.

TIP ► Bekijk deze korte film die het probleem van Online Pesten (Cyberpesten) goed inzichtelijk maakt. 

Eva leidt een rustig leven wanneer zij op de middelbare school zit. Ze danst op hoog niveau waarbij ze samen met een goede vriendin oefent om binnenkort mee te doen aan een grote danswedstrijd. Op een dag komt ze er achter dat er een nep account van haar is aangemaakt op Facebook. Daarnaast wordt ze ook nog gestalkt. Haar rustige leventje verandert in een grote nachtmerrie. Deze film over onine pesten is gemaakt, door het Maaswaal College.
 

► Klik op de afbeelding of klik op deze link om de video Online Pesten is niet altijd zichtbaar te bekijken.

 

 

Over het algemeen horen wij van jongeren dat zij het meest last hebben van deze vormen van online pesten (cyberpesten):

 1. Buitensluiten: Een Whatsappgroep voor de hele klas, behalve die ene leerling. Deze subtiele vorm van online pesten (cyberpesten) kan grote gevolgen hebben. Want als zijn klasgenoten een grappig filmpje delen, kan die leerling de volgende dag niet meepraten. Gebeurt dit keer op keer, dan raakt hij geïsoleerd.

 2. Beledigen: ‘Vet varken! Als ik jouw kop had, kwam ik nooit meer buiten.’ In een berichtje of als reactie op een post, typen leerlingen soms dingen die ze niet luidop durven zeggen. Die online pesterijen komen hard aan.

 3. Vernielen: Pesters stelen sneakers of gooien huiswerk in een plas. Ook online kunnen ze spullen beschadigen, bijvoorbeeld door hun klasgenoot een virus te sturen. Of door zijn social media account te hacken en het wachtwoord te veranderen, zodat hij niet meer kan inloggen. Dit hindert de leerling in zijn sociale contacten.

 4. Nadoen: Vaak blijft cyberpesten niet bij een ander wachtwoord. Leerlingen die inloggen op het account van een klasgenoot, maken hem belachelijk. Ze posten foute grappen, versturen gemene berichtjes of wijzigen de profielfoto. Of ze maken een nepaccount aan in naam van hun klasgenoot, waarmee ze valse informatie verspreiden.

 5. Te kijk zetten: Via Snapchat is een pikante foto snel verstuurd. ‘Hij staat maar 10 seconden online’, redeneren tieners. Tot iemand een screenshot van die foto doorstuurt naar de hele klas. Die het weer doorsturen… Wanneer dat gepaard gaat met beledigende teksten (‘slet’, ‘hoer’) spreken we van ‘slut-shaming’. Zo’n foto kan uiteraard ook in scène gezet zijn: met Photoshop plak je gemakkelijk het hoofd van een klasgenoot op een pornoster. Het verspreiden van foto’s (of video’s, bijvoorbeeld een filmpje waarin een leerling in elkaar geslagen wordt) is lastig te stoppen, want deze vorm van cyberpesten gebeurt razendsnel. Als de pester en zijn vrienden de foto’s offline halen, kunnen ze al in handen van totale onbekenden zijn.

 6. Bedreigen: Morgen na school wachten we je op en slaan je in elkaar!’ Zo’n bericht versturen, kan gemakkelijk anoniem. Via feedbackapps als Ask.fm, Sayat.me en Sarahah, maar een nepaccount is ook gauw gemaakt.

 Bron Klasse.be (België)

Een voorbeeld van zo’n ketting/bedreig-appje

Het begint met: “IK ZOU DIT NIET LEZEN       Ik ben Jordan, 8 jaar oud. Ik heb mijn arm eraf gezaagd en mijn ogen uit mijn kassen gestoken. Mijn gezicht & kleding zit onder het bloed. Ik ben dood. Maar ik moet en zal anderen mijn pijn laten voelen. 
Als je dit niet naar 15 personen doorstuurt zie je mij om precies 12 uur voor je slaapkamerraam en zal je iets vreselijks overkomen. Geloof je me soms niet?”

Daarna worden er verschillende voorbeelden genoemd waarin kinderen van alles wordt aangedaan als ze bericht niet doorsturen naar andere kinderen en het eindigt met:

“Dus: stuur dit door
0 personen: ik zal je met alle pijn die mogelijk is vermoorden…….. etc.”

Voordat je zo’n berichtje doorstuurt, kun je zelf best nadenken over WAT je nu eigenlijk doorstuurt…. Wordt dit door iedereen wel gezien als een geintje? Of moet je gewoon voor jezelf bepalen dat dit soort ONZIN de moeite niet waard is om door te sturen? Kun je er iemand pijn mee doen of bang mee maken?

Dat geldt nou ook voor andere appjes die binnen vriendengroepen worden verstuurd. Denk na over wat je antwoordt, want voor je het weet komt het verkeerd over of kwets je iemand er mee.

 

Vormen van online pesten - cyberpesten

 

Tips om online pesten (cyberpesten) te voorkomen

 • Kijk uit met het geven van je e-mailadres en (mobiele) telefoonnummer, maar ook foto’s van jezelf of je familie. Je weet nooit wat anderen daar mee doen.
 • Geef nooit zomaar je password of pincode aan iemand.
 • Laat geen onbekenden toe in je contactenlijst.
 • Je anders voordoen dan je bent kan geinig zijn, maar ook gevaarlijk. Ook degene met wie je chat kan anders zijn dan hoe hij of zij zich voordoet. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaalt (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is.
 • Let op wat je doet voor een webcam. Laat je niks wijsmaken. Als jouw foto’s of filmpje voor altijd over het internet zwerven krijg je spijt en kun je het niet meer terugdraaien.

 

 

Ga naar de hoofdpagina Online pesten (cyberpesten) voor meer informatie over de verschillende soorten van online pesten of klik op de link ► Soorten online pesten   

 

Bekijk ook deze items van het NOS Jeugdjournaal 

* What's app:  Mensen sturen lullige stickers door 

Pesten via What's app groepen 

What's app fraude herkennen 

YouTube video Kinderen worden vaak uitgescholden en bedreigd 

 

 

Stop online pesten (cyberpesten) reageer #LIEForLEAVE

Met deze campagne Lief or Leave hopen wij iedereen bewust te maken van het feit dat online haat heel lelijk staat en mensen oprecht raakt. Wij vragen aandacht voor de keuze die je elke dag weer opnieuw hebt in je social media gebruik:

Leerling: Ik mag mijn eigen mening toch wel geven?  

Antwoord: Jazeker, jij hebt het recht op je eigen mening! Maar je hebt hierbij ook de plicht om na te denken wat je zegt!

 

Online op social media reageren  ► Wij hebben altijd de keuze ... hoe reageer jij? ► Lief or  ► Leave 

► Je kan kiezen om LIEF te reageren 

► en als  je niks liefs weet te zeggen LEAVE 

► of "Als je niks aardigs weet te zeggen, zeg dan niks!

 

Tip! 

Luister niet naar wat pesters & meelopers tegen jou zeggen, het is allemaal onzin! Ja, het is inderdaad beste moelijk om dit te doen, maar hoe meer je oefent des te makkelijker het wordt. 

Wat de pesters namelijk tegen jou zeggen, zegt NOOIT iets over jou. Het zegt alleen maar iets over hen!

 

 

 

Heb jij met pesten of online pesten te maken? Jij bent niet de enige. Je bent niet alleen!

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn.

Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand kunnen praten, bellen, mailen of chatten over jullie individuele situatie. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties je terecht kunt met jouw vragen.

Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

 

Bel, chat of mail over Pesten of Online Pesten voor hulp met onderstaande organisaties!

 

Overzicht van organisaties. Zij zijn er voor jou!
 

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Pesten Bel, chat, mail met deze organisaties - zie overzicht

► Hulp & Advies bij jouw situatie (vraag) over Cyberpesten - Online Pesten Bel, chat, mail met deze organisaties - zie overzicht