Meme-account op Instagram over de docenten van de school | Stop Pesten NU

084-8340086

Meme-account op Instagram over de docenten van de school

Je leraar in de klas uitschelden, intimideren of zelfs fysiek geweld gebruiken. Ruim een kwart van de middelbare school-docenten heeft hier het afgelopen jaar mee te maken gehad.

Waarom doen leerlingen dit en hoe voelt het voor docenten? Dat zochten wij, Nisrine en Jeroen van NOS Stories, uit in deze De Waarheid

Over je leraar slaan.
Honderden middelbare scholen zeggen wel eens hun docent uit te schelden, bijvoorbeeld 'kankerhoer'. Leraren zouden zelf soms ook niet zo aardig zijn, ze noemen leerlingen dom of maken racistische opmerkingen in de klas. Dan kan de leraar soms een hele klas tegen zich krijgen.

Aan NOS Stories vertelt Bram, die inmiddels van school af is: "Onze klas was boos, omdat we vonden dat een jongen racistisch werd behandeld. Eerst werden er pennen gegooid naar de leraar, uiteindelijk ook stoelen en tafels. Ik deed het ook. De leraar moest op een brancard naar het ziekenhuis. Sommige docenten durfden daarna niet meer naar school te komen." 

Bron NOS stories

Een middelbare school heeft aangifte gedaan vanwege een zogeheten meme-account op Instagram. Op dat account staan bewerkte foto's van leraren, die daarop soms belachelijk worden gemaakt. De school is niet de enige waar zo'n account over is gemaakt. Op Instagram zijn zeker honderd van zulke meme-accounts te vinden, blijkt uit een zoektocht van NOS Stories.

Op de accounts worden vaak grappen gemaakt over typische schoolzaken als toetsen, te laat komen en huiswerk maken. Meestal grappig bedoeld, maar daartussen zitten ook tientallen accounts waarop docenten belachelijk worden gemaakt. En dat laatste ging te ver.

"Wij hebben geconstateerd dat een aantal collega's last had van die memes"

Docent die anoniem wil blijven

Voor de meme-accounts halen leerlingen soms foto's van het internet en bedenken daar een tekst bij, maar er zijn ook gevallen waarbij stiekem een foto in de klas wordt gemaakt. Sommige scholen vertellen aan NOS Stories dat ze niet wisten van het bestaan van accounts over hun school en dat ze er niet blij mee zijn. Andere scholen kennen het wel, maar checken naar eigen zeggen alleen of de plaatjes niet te ver gaan.

Racistische memes

Voor docenten kunnen die memes soms hard aankomen. Een docent op een havo/vwo, die anoniem wil blijven, zag op haar school in het afgelopen jaar zes verschillende meme-accounts voorbijkomen.

"Er worden foto's van docenten van sociale media geplukt en bijvoorbeeld op een vuilnisman geplakt. Soms ook met racistische opmerkingen", vertelt ze. "Iemand werd bijvoorbeeld als zwarte piet gefotoshopt met de opmerking 'rot op naar je eigen land'. Ook werd er van een Arabische leraar een terrorist gemaakt."

Volgens haar worden vooral docenten die niet populair zijn belachelijk gemaakt en is het lastig wat je met zo'n account moet. "Je kan vaak niet zien wie erachter zitten en ook is het lastig te bepalen of iets een grapje is, of dat we echt aangifte moeten doen. We proberen er wel altijd met de leerlingen over te praten."

Een andere docent, die ook anoniem wil blijven, werd op een meme-account gezet met foto's van bijvoorbeeld Hitler. Hij heeft besloten aangifte te doen. "Je geeft graag les en je helpt ze, maar dat je met foute figuren in verband wordt gebracht, is heel naar."

Het kan ook anders: een beheerder van een school meme-account vertelt ons dat zijn docenten er wel om kunnen lachen. Zijn account wordt gevolgd door bijna 1200 mensen, zowel leerlingen als leraren. "Er zijn zelfs een paar leraren die suggesties doen om hun collega's te plagen."

Als leraren de memes toch niet leuk vinden, haalt hij ze eraf. "Soms denk ik persoonlijk ook wel: ga ik niet te ver? Maar tot nu toe heeft de schoolleiding er niks over gezegd. Dus waarschijnlijk vinden ze het niet erg." Een van de beheerders van het meme-account zegt dat de school van het account weet. Soms gaan die memes wel iets te ver, maar het is nooit de bedoeling om leraren extreem belachelijk te maken, vertelt hij. "En anders zijn we makkelijk te bereiken via Instagram. We halen het er direct af als iemand het niet leuk vindt."

Toch zegt de beheerder dat het wel belangrijk is dat het een grapje blijft. "Als iemand een meme maakt, sturen we die eerst in een groepsapp. Als andere mensen het te ver vinden gaan, zetten we het niet op Instagram."

Voor tips, download de Brochure Sociale media en schoolmedewerkers: omgaan met valkuilen Bron Kennisnet en School en Veiligheid

 

Doelgroep: 
Professionals

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco