Sexting, wat is sexting? | Stop Pesten NU

084-0035994

Sexting, wat is sexting?

"Sexting" bestaat uit de Engelse woorden "sex" en "texting" (dit laatste woord betekent: sms'en). Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's, meestal via je mobiele telefoon.

Het is natuurlijk best spannend om aan sexting te doen met je vriend of vriendin. Maar het is niet zonder risico's, want stel dat de relatie uitgaat? Als je ex kwade bedoelingen heeft, kan deze je foto's en filmpjes gemakkelijk op internet zetten. De hele wereld kan deze dan zien. Dat kan nooit je bedoeling geweest zijn. Een foto of video die op internet staat, gaat daar nooit meer vanaf en kan je je hele leven lang achtervolgen...

TIP: laat je niet verleiden tot het versturen van sexy foto's en filmpjes. Als je het toch doet, doe het dan slim en verstuur niets met je gezicht in beeld.

Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf via je mobiele telefoon of tablet. Het word is afgeleid van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’ (=berichtje sturen). Zie onderstaande video's

Wat kan ik doen als mijn naaktfoto verspreid is?

Is jouw naaktfoto verspreid? Blijf er niet mee rondlopen en vertel het snel aan iemand, zoals je ouders, mentor, de politie. Of meld het via Helpwanted.nl. 

Als een foto eenmaal online staat, dan kan verspreiding razendsnel gaan. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans is dat je kunt voorkomen dat het verder wordt verspreid. Soms kom je er zelf pas laat achter en staat het al op meerdere sites en social media verspreid. Ook dan is het belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen, zodat je samen kunt kijken wat je kunt doen aan de vervelende situatie waarin je terecht bent gekomen.  

Natuurlijk wil je dat de verspreiding van de foto zo snel mogelijk stopt. Je kunt bij de site of app waar jouw naaktfoto staat, rapporteren dat iemand jouw foto('s) gebruikt zonder toestemming. Bij de verspreiding van naaktfoto’s kan er sprake zijn van strafbare feiten, zoals belediging, smaad of laster. Gaat het om foto's van jongeren onder de 18 jaar, dan kan het zelfs als kinderporno gezien worden.

Advies van politie

Je kunt voor advies en doen van aangifte contact opnemen met de politie. Als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen van de foto in overleg met de politie te doen. Wanneer het materiaal al verwijderd is voordat je aangifte hebt gedaan, is namelijk ook een belangrijk deel van het bewijsmateriaalverdwenen. Wanneer je bewijsmateriaal verzamelt doe dat dan zoveel mogelijk vanaf een computer of laptop. Bij screenshots vanuit een app ontbreekt de URL vaak en die is van cruciaal belang, omdat deze uniek is. 

Op Internetsporen.nl staan tips hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. Op Help Wanted staat hoe je problemen aan social media platformen, zoals Facebook, Instagram en Snapchat kan rapporteren. Lukt het niet om de foto zo te verwijderen, doe dan een melding bij Meldknop

 
Video over Sexting van Help Wanted

 

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):