Wat deel jij op de sociale media van je vereniging? Check 6 | Stop Pesten NU

Wat deel jij op de sociale media van je vereniging? Check 6

Twijfel je over wat je op sociale media deelt van je jeugdbeweging, speelplein of sportclub? Deze vuistregels helpen je op weg:

1) Vraag toestemming

Je moet schriftelijke toestemming vragen aan ouders (of kinderen als ze meerderjarig zijn) of je foto's van hun kinderen mag gebruiken. Je vraagt dat het best bij het inschrijvingsformulier.

Mensen geven stilzwijgend toestemming als het sfeerfoto's op evenementen zijn of geposeerde (groeps)foto's. Ze kunnen dan achteraf altijd vragen om de foto's offline te halen. Snel en positief reageren is dan de boodschap.

2) Check je privacy-instellingen

Op een Facebookpagina is alles openbaar, als je foto's in een Facebookgroep post hangt het af van de instellingen. Kijk die na zodat je weet wie de foto's kan bekijken.

Ook andere sociale media hebben elk hun eigen privacy-instellingen. Kijk eens na of je alles goed hebt ingesteld.

3) Kijk eens naar jezelf

Stel jezelf de vraag: zou je deze foto's van jezelf graag op het internet zien? Deel niets van anderen wat je nooit zou delen van jezelf.

4) Vraag het na

Twijfel je of de persoon in kwestie het oké vindt dat je de foto post? Vraag het gewoon, dan weet je het zeker.

5) Hou het proper

Schrijf zelf geen reacties die jongeren belachelijk maken. Denk aan het imago van je vereniging. De zoveelste foto van je leiding met pintjes in de hand is waarschijnlijk interessanter in een besloten groep voor enkel leiding in plaats van je publieke Facebookpagina.

 

Bron Tumult