Lily (9) heeft lied gemaakt Helden (tegen Pesten) | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Lily (9) heeft lied gemaakt Helden (tegen Pesten)

Liedje? Vertel daar eens meer over

,,Ik heb een lied gemaakt, het heet Helden. Omdat iedereen een held is, ook al twijfel je soms.’’" De videoclip is vooral in een school. Dan zie je dat sommige mensen daar niet blij zijn. Ze hebben allemaal andere problemen. De één komt er niet uit met zijn huiswerk, de ander heeft niemand om mee te spelen. Maar er komt altijd iemand helpen. Samen sta je sterk.’’

Lily Junior

9 jaar jong is Lily nog maar. Aan tafel in talkshow Humberto maakte zij echter een volwassen indruk met een verhaal over hoe zij gepest wordt om haar kapsel. „Ik zit met tranen in mijn ogen”, meldt een kijkster. En: „Wat een geweldig kind.”

Lily Richardson Junior Ambassadeur Stop Pesten NuLily (9) maakt indruk bij Humberto over pesten om kapsel: ‘Tranen in mijn ogen’

Aanleiding om Lily Richardson uit te nodigen, was voor Humberto Tan het programma Hoofdzaken. In de VPRO-reeks op NPO Zapp zitten kinderen in een kappersstoel. Zij worden geknipt door kapper Marko en doen ondertussen hun verhaal. De vaak welbespraakte kids vertellen hoe ze in het leven staan, wat hun – vrij naar de VPRO  – ‘kopzorgen zijn’ of waar ze juist heel blij van worden.

Lily heeft een niet-standaard kapsel. Dat weet ze zelf ook wel. Maar om daar nou mee gepest te worden… Lily maakte indruk in Hoofdzaken met krachtige woorden. Zij raakte daarmee veel kijkers. En gisteren bij Humberto gebeurde dat opnieuw. Ook haar moeder en de kapper waren naar de tv-studio gekomen.

„Het pesten doet wel pijn”, vertelde Lily openhartig in de kappersstoel. „Ik vind het gewoon gek, want ik vind het niet kunnen. Iedereen is anders, dus dat moet ook gewoon zo blijven.” Het meisje werd met veel applaus aan tafel door Humberto ontvangen. Het leverde een mooie glimlach op haar gezicht op. „Vind je het een beetje spannend hier?”, vroeg gespreksleider Humberto Tan. „Nou, niet heel erg”, reageerde Lily. „Ehh… toch wel. Een beetje.” Ze gaf nog meer toe: „Ik mag vaak niet meedoen. Omdat ik pluishaar heb.”

‘Ik doe alsof ik mijn eigen beste vriendin ben’

Het gaat inmiddels wat beter met haar. „Maar het grappige is dat ik gisteren bij een barbecue was en toen was ik weer gepest met mijn haar.” Helemaal niet zo grappig natuurlijk, maar Lily vertelt verder: „Ik was gepest door een jongetje, hij kende me niet. Ze hadden al gewaarschuwd dat als mensen me niet kennen, ze dan lelijk zouden doen. En toen zeiden ‘jij bent raar’ en ‘jij hebt lelijk haar’.” „Hoe ga je daar mee om?”, wilde Humberto weten. „Wat doe je als kinderen dat tegen je zeggen?” Lily weer: „Meestal sta ik gewoon op en ga ik doen alsof mijn eigen beste vriendin ben. Dan ga ik in de spiegel kijken en zeg ik allemaal lieve dingen tegen mezelf. Zo help ik mezelf wel. Alsof iemand anders het tegen mij zegt.”

Zanger Stef Bos zie je aan de andere kant van de tafel zichtbaar genieten. Hij zit met twee duimen in de lucht en knikt instemmend. Ook Gerard Joling kijkt met bewonderende blik toe. „Wat lief”, zegt de muzikant. „Wie heeft jou dat geleerd?”, wil Humberto Tan vervolgens weten. „Ik heb zelf gezien hoe dat werkt”, legt Lily uit. „En van mijn moeder heb ik een tip gekregen. Andere mensen zeiden ook dat ik gewoon lief moest doen tegen mezelf. Dan ga je het uiteindelijk zelf geloven. En toen heeft het gewerkt.”

Tips voor de pesters

Dat Lily’s wijze woorden hierna niet op zijn, blijkt snel. In plaats van wrok naar haar pesters, voelt Lily vooral medelijden. “Iedereen heeft liefde nodig. Ook de mensen die pesten hebben liefde nodig.” Humberto’s mond valt open van verbazing. “Mag ik even iets bij je checken? Jij bent negen hè?”

Het is al ver voorbij Lily’s gebruikelijke bedtijd als ze het gesprek afronden. Humberto bedankt haar voor de aanwezigheid en haar mooie woorden. “Je bent een ambassadeur. En het is echt schitterend hoe je dat doet.”

Lily verteld haar verhaal bij het NOS Jeugdjournaal

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco