Website voor leerlingen over Pesten en Online Pesten | Stop Pesten Nu

084-8340086

Voor Leerlingen

Wat is het verschil tussen plagen en pesten?

Pesten is gemener dan plagen en gaat langer door dan plagen. En jij voelt je er niet lekker bij, wilt misschien niet eens meer naar school of naar de sportclub.Als je geplaagd wordt, dan twijfel je meestal of het echt bedoeld is of niet. 

Mensen die echt zelfvertrouwen hebben en stoer zijn pesten nooit. Die vinden zichzelf helemaal oke en ieder ander ook.

Jij bent degene die een opmerking krijgt en daarom maak jij voor jezelf de keuze of het pesten of plagen is. Als jij denkt dat het gemeend wordt, vind jij het pesten, ook al kan die andere het bedoelen als een grapje. En als jij denkt dat het een geintje is, reageer je er heel anders op. ls je het moeilijk vindt om dit verschil te zien, zou je het ook gewoon kunnen vragen: “Bedoel je dit vervelend of is het een geintje?”

Want als je ermee blijft lopen, wordt een opmerking alleen maar groter en groter in je hoofd. Vind je het moeilijk om dit te vragen, dan zou je er een grapje over kunnen maken en dan kijken wat de reactie daarop is.

Een voorbeeld. Iemand zegt tegen je: “Zo, wat heb jij een grote voeten! Van die schoenen kun je  een boot maken!”. Is dat pesten of plagen? Probeer dan eens het volgende. Je zegt: “Ja, heb jij een zeil? Dan kunnen we het uitproberen!” Een echte pester vindt het dan al niet meer interessant, mompelt misschien wat en loopt weg. Iemand die je alleen wilde plagen, die lacht, vindt het een goeie grap van je en zal niet gauw meer zo’n opmerking maken. En jij? Jij laat zien dat je met de situatie om kunt gaan omdat jij jouw antwoord al klaar hebt.

  Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Is gemeen bedoeld. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen. Er is sprake van een ongelijke (of als ongelijk ervaren) machtsverhouding tussen diegene die pest en de gepeste. Het is altijd meer tegen 1. Gebeurt altijd bij dezelfde persoon.

  Plagen gebeurt spontaan en is altijd leuk voor iedereen.  Als 1 iemand het niet leuk vindt dan is het al geen plagen meer, want bij plagen is het ALTIJD leuk voor iedereen. Als mensen door blijven gaan met die niet leuke grap dan wordt het pesten. Plagen is altijd 1 tegen 1. Plagen kan je stoppen wanneer je wil.

   

  VraagtekenMisschien ben je zelf de pester - Doe de test

   En heb je dat niet in de gaten omdat je die manier van omgaan met andere kinderen gewend bent omdat jouw grote broer of zus hetzelfde doet of deed bij jou. Dan weet je niet beter en ben je eigenlijk iemand die gepest wordt en die daarom nu zelf pest. 

   ► Doe de test! Ben ik een pestkop?

   ► Tips Ik ben een pestkop, hoe stop ik?

    

   Bij pesten gaat het om herhaald gedrag. Toch kan ook een eenmalige gebeurtenis een grote impact hebben op het slachtoffer, alleen dan spreken wij niet over pesten maar over bijvoorbeeld gemeen gedrag. De gepeste kan gebukt gaan onder de impliciete dreiging dat het pesten opnieuw zal gebeuren. Hij of zij wordt dan bang of leert juist om bang te zijn. Wie wordt gepest, krijgt meestal te maken met een optelsom van verschillende pestvormen. Zo versterkt online pesten in veel gevallen het offline pesten. Dat maakt de radeloosheid bij de slachtoffers nog groter, want ze voelen zich nergens meer veilig.​ In deze videclip van Snelle zie je hoe hij vroeger gepest werd, hij maakte hier zelfs een lied over. 

   Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. Jij bepaalt dus zelf of je het pesten of plagen vindt.
    

   Vraagteken

   Misschien ben je zelf de meeloper - Doe de test

   Als je twijfelt of je een meeloper bent in je klas, kan het helpen om je eigen gedrag te observeren en te kijken hoe je je voelt als je met anderen omgaat.

    

    

   Tips!Stuk TV zegt Stop Pesten Nu

   ► Haters hoe ga je daarmee om? 

   ► Hoe blokkeer ik pesters? 

   ► Hoe herken ik of een vriend of klasgenoot gepest wordt? 

   ► Ik voel mij onveilig op school, ik wil een melding doen 

   ► Ik wil een spreekbeurt gaan houden over Pesten, zie de tips, of bekijk de voorbeeldteksten voor je spreekbeurt en dit zouden jou sheets kunnen bevatten in een Powerpoint presentatie.  

   ► Juf of meester vertellen dat ik gepest wordt, hoe moet ik dat doen? 

   ► Omgaan met pestkoppen 

   ► Online pesten melden: Zo doe je dat! 

   ► Rutger Vink zegt Stop Pesten NuOnline vriend is gemeen 

   ► Pesten door vrienden: Wat nu? 

   ► Pesten, hoe stop ik het? 

    

   Zit je in een lastige situatie en voel je je gepest, online of in real life?hand met hart

   Stichting Stop Pesten Nu heeft allemaal tips en adviezen en hebben een coole lijst met organisaties met wie je kan chatten of bellen voor advies. Deze helden staan klaar om met je te chatten, bellen of mailen en je te helpen met advies of een luisterend oor.

   Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing. 

   Het is super easy om contact op te nemen, en hier is waarom je dat zou moeten doen

   • Anoniem
    Je kunt helemaal incognito blijven. Geen naam, geen drama, gewoon de hulp die je nodig hebt.
   • Expertise
    Deze organisaties zijn de Yoda's van pesten. Ze weten precies hoe ze je kunnen helpen om de pesters een stap voor te zijn.
   • Emotionele support
    Pesten is zwaar, maar deze mensen zijn er om je op te vangen. Ze snappen wat je doormaakt en hebben de training om je de support te geven die je nodig hebt.
   • Praktische hulp 
    Van tips over hoe je aangifte doet tot advies over hoe je het gesprek aangaat op school of je werk, ze hebben de tools om je te helpen.

   ► Heb je hulp of advies nodig over pesten?

   Heb je hulp of advies nodige over pesten? Bij deze organisaties kan je gratis terecht.

    

   Heb je (gratis) hulp of advies nodig over Pesten  

    

   ► Of heb je hulp of advies nodig bij online pesten (cyberpesten)

   Heb je hulp of advies nodige over pesten? Bij deze organisaties kan je gratis terecht.

    

   Heb je (gratis) hulp of advies nodig Social media & Pesten, Exposen, (naakt) Foto/Video, Nep profiel, Sextortion, Shame sexting, Victim blaming, Stalking

    

    

   Wist jij dit?

   • … er is niet slechts één type persoon die pest
    Het gaat er niet om hoe iemand eruitziet; het gaat om hun acties.
     
   • een meningsverschil iets anders is dan pesten
    Een meningsverschil of argument is wanneer beide partijen hun mening uiten. Mensen zijn het niet altijd met elkaar eens en kunnen in 'conflict' verkeren als ze respectvol hun tegengestelde standpunten delen zonder de ander te kleineren.
     
   • ... dat iemand waarvan je dacht dat het een vriend was, je zou kunnen pesten
    Als een vriend je behandelt op een manier die je pijn doet en je hebt die vriend gevraagd om ermee te stoppen, maar hij gaat toch door, dan is dat geen vriendschap. Dat gedrag kan pesten zijn.
     
   • …er is een groot verschil tussen klikken en melden Pesten melden is géén klikken Als jij tegen een volwassene zegt dat iemand (online) gepest wordt of misschien dat jij zelf wordt gepest dan is dit MELDEN en géén klikken. Alle dingen waar mensen pijn of verdriet door kunnen krijgen als het door blijft gaan is MELDEN. Klikken is bijvoorbeeld zeggen dat iemand een koekje zit te eten tijdens de les of zit te praten. 

    

   Weet 1 ding: Als je gepest wordt dan is dit NOOIT jouw schuld!

    

   Vraagteken

   Doe de test - Misschien word je gepest?

   Is het ook echt pesten? Of is iemand je aan het plagen en probeert hij/zij je uit te dagen? En hoe reageer je zelf op iemand of in een bepaalde situatie Dit is best lastig. Stop Pesten Nu! laat je zien wat het verschil is tussen pesten en plagen en hoe je hiermee om kunt gaan. 

   ► Doe de test! Word ik gepest?

   ► Tips Ik word gepest, hoe ik hier mee omgaan?


    

    

   Don Gamemeneer zegt Stop Pesten Nu

   Wat is online pesten (cyberpesten)

   Er wordt veel gepest en getreiterd via internet of via de telefoon. Digitaal pesten of Cyberpesten is nog laffer dan gewoon pesten, omdat je als pester kunt zorgen dat je anoniem blijft.

   Vaak denk je niet na over het delen van vervelende berichten of een reactie op een appje. Je lacht erom en je stuurt het dan maar door naar andere vrienden zonder te denken aan de consequenties of zelfs maar de hele tekst door te lezen.  Social media kan een gevaarlijke plaats zijn, lees verder >>. 

   Ja, maar ik ben niet degene die het heeft gedaan! Nee, maar Als je online pesten ziet, is het belangrijk om te doen wat je kunt om het te stoppen! lees verder >>  Ga naar deze pagina over online pesten/cyberpesten voor meer informatie .

   Pesten op social media 

   ► Pesten op TikTok 

   ► Pesten op YouTube 

   ► Pesten op Telegram 

   ► Pesten in what's app 

   ► Pesten op Instagram 

   ► Pesten op Snapchat 

    

   Wil je snel informatie vinden? Klik dan op de links hieronder ...

   Online Pesten - Cyberpesten ♦ Plagen & Pesten ♦ Pesten stoppen of oplossen ♦ Praten over pesten is supermoeilijk ♦  Redenen voor pestgedrag ♦ Rollen ♦ Spreekbeurt tips ♦ Vormen van pesten ♦  Waarom kinderen pesten ♦  Wat kan je doen

    

   Veelgestelde vragen over pesten 

   Klik op de vraag om naar het antwoord te gaanSnelle zegt Stop Pesten Nu

   ► Als een klasgenoot telkens gemeen doet maar mij er telkens de schuld van geeft?

   ► Elke dag bij ons in de klas doen ze Richard na als hij praat en dan trekken ze allemaal gekke gezichten.

   ► Er is een meisje in onze klas, ze praat niet veel. Als ze praat, klinkt het anders en kinderen lachen haar uit. 

   ► Hoe kun je pesten stoppen?

   ► Hoe vertel ik een volwassene dat ik iets naars heb meegemaakt?

   ► Iemand die ik ken wordt gepest, wat kan ik doen?

   ► Iemand plaatst foto's en video's van mij op sociale media

   ► Ik pest soms. Ik wil stoppen, maar ik kan het niet.​

   ► Ik word elke dag in de bus gepest als ik naar school ga

   ► Ik word gepest, hoe ga ik hiermee om?

   ► Soms wil ik bij een bepaalde groep vrienden passen maar als ik erbij ben dan pest ik. Hoe kan ik stoppen met pesten en mijn vriendschap behouden?

   ► Waarom pesten kinderen zo vaak? 

   ► Waarom pesten kinderen mij vooral in de pauze?