Metro Nieuws: Kan kunstmatige intelligentie cyberpesten stoppen? Datathon cyberpesten met ARAG en Xomnia | Stop Pesten NU

084-8340086

Metro Nieuws: Kan kunstmatige intelligentie cyberpesten stoppen? Datathon cyberpesten met ARAG en Xomnia

Jaarlijks krijgen 400.000 mensen te maken met cyberpesten. 

Een naaktfoto doorsturen, een negatieve reactie plaatsen onder een Instagramfoto of iemand beledigen via WhatsApp. Het zijn voorbeelden van cyberpesten, waar jaarlijks 400.000 mensen mee te maken krijgen.

Hoe kan dat aantal met behulp van kunstmatige intelligentie verminderd worden? Over die vraag buigen zo’n 55 studenten van de opleidingen Artificial Intelligence en Computerscience zich dit weekend in Den Bosch. Ze sluiten zich een etmaal af van de buitenwereld, slapen niet en proberen met behulp van data een oplossing te vinden om cyberpesten tegen te gaan.

‘PRECIES GENOEG TIJD’

„Dat worden heel veel kopjes koffie en energiedrankjes drinken”, lacht Stijn Valkenburg (19), een van de studenten die meedoet. De tweedejaarsstudent Kunstmatige Intelligentie uit Utrecht hoefde niet lang na te denken toen hij hoorde dat hij zich hiervoor kon opgeven. „Elke Artificial Intelligence-student vindt het vet om ooit een keer mee te doen aan een datathon. Je sluit je 24 uur op, dat moet precies genoeg zijn om een goed idee te vangen. Door volledig gefocust te zijn, geen telefoons te gebruiken en in de concentratie te blijven, kun je op dingen komen die je nog nooit eerder hebt bedacht.”

Daarnaast doet Stijn mee omdat hij cyberpesten een belangrijk thema vindt. „Online pesten is een lastig probleem, wat je veel om je heen hoort en waar met behulp van data volgens mij een goede technische oplossing voor te bedenken valt.”

ZOVEEL MOGELIJK DATA VERZAMELEN

Het project wordt georganiseerd door bigdatabedrijf Xomnia, dat zich momenteel buigt over de vraag wie de familie Frank in 1944 zou hebben verraden. „Daar is al meer dan 25 kilometer data aan verzameld”, zegt Suzanne Nieuwenhuis, marketing & communicatiemanager bij Xomnia. Twee keer per jaar houden ze een datathon om een maatschappelijk probleem aan te pakken samen met een externe partner. „Nu koos onze partner ARAG voor het maatschappelijke thema cyberpesten, iets wat gefaciliteerd wordt door techniek. Hoe mooi zou het zijn als deze studenten ook met techniek een oplossing kunnen bedenken?”

Tijdens de Datathon vorig jaar, waarbij studenten een veiligheidsmonitor moesten creëren voor Justitie en Veiligheid en de politie. Foto: Suzanne Nieuwenhuis.

Wil je een oplossing kunnen programmeren, moet je zoveel mogelijk data verzamelen en labelen. En dat is bij het onderwerp cyberpesten nog best lastig. „Informatie kan privacygevoelig zijn of is soms lastig te labelen. Hoort het bijvoorbeeld bij plagen of bij pesten”, zegt Patricia Bolwerk van Stop Pesten Nu. Maar Stijn zit daar niet zo over in. „Er zijn genoeg experts aanwezig en we zitten op een vette locatie met goede apparatuur. Bovendien is het toch eerst een kwestie van heel veel data verzamelen en analyseren.”

CHATBOT

Bolwerk heeft al wel ideeën voor de studenten. „Misschien ontwikkelen ze wel een chatbot die aangeeft hoe je moet reageren als je gepest wordt. Of die pesters waarschuwt wanneer zij pestgedrag vertonen”, zegt ze. „Dan help je van twee kanten het probleem. Het grootste deel van de pesters weet namelijk niet dat het fout bezig is.”

Bolwerk is blij dat „slimme koppen” zich gaan buigen over het probleem. „Als er mensen op de hoogte zijn van techniek, dan zijn zij het. Ik geloof echt in deze datathon. We weten allemaal dat computers zoveel meer kunnen dan we zelf kunnen bevatten. Het probleem wordt veroorzaakt door de technische wereld, dus dan moet er ook iets tegen te doen zijn.”

Datathon cyberpesten Metro Nieuws Xomnia, Arag, Stop Pesten Nu

Bron Metro Nieuws

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen