Zó veel Nederlanders zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag: ‘Het komt nog veel te vaak voor’ | Stop Pesten NU

084-8340086

Zó veel Nederlanders zijn slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag: ‘Het komt nog veel te vaak voor’

Kenniscentrum Rutgers, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben onderzoek gedaan naar de ervaringen van ruim 15.000 mannen en vrouwen. Meer dan de helft van de vrouwen heeft weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Ze zijn gedwongen tot seksuele handelingen of tegen hun wil gezoend of betast. Ongeveer een op de vijf mannen is dat ook overkomen.Se resultaten zijn volgens de onderzoekers representatief voor de Nederlandse bevolking.

Onderzoek grensoverschrijdend gedrag

Bijna een kwart van de vrouwen en 5 procent van de mannen zijn ooit gedwongen tot seks. Dat gebeurde vooral toen ze 18 tot 21 jaar oud waren. In het vorige onderzoek, van zes jaar geleden, stonden vergelijkbare cijfers. De cijfers “blijven gelijk, maar het komt nog te vaak voor”, aldus de onderzoekers. Ongeveer 44 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen heeft vervelende seksuele opmerkingen gekregen.

 

Het grensoverschrijdende gedrag is meestal het werk van mannen. Als een vrouw het slachtoffer was, was de ander vrijwel altijd een man. En wanneer het gedrag was gericht tegen een man, was dit in meer dan de helft van de gevallen ook het werk van een man. Meestal kennen dader en slachtoffer elkaar. “Bij vrouwen is dat meestal hun partner of ex-partner, bij mannen een bekende uit de buurt”, stelt het onderzoek.

 
Bron Flair

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen