We leven vandaag in lastige tijden. Heel plots gooide het coronavirus ons gewone leventje overhoop, en moeten we zo veel mogelijk binnen blijven. Zo zijn we plots afgenomen van sociaal contact met familieleden, vrienden en collega’s. En dat isolement kan voor vele mensen na een tijdje zwaar beginnen doorwegen. Experts in mentale gezondheid waarschuwen dan ook voor de psychologische gevolgen die de lockdown kan hebben.

Alle kleine beetjes kunnen helpen. Die redenering maken ze ook bij Snapchat. Het socialmediaplatform lanceert daarom vanaf vandaag Here for You, een gloednieuwe mentale gezondheidstool. Daarmee kunnen gebruiken die het moeilijk hebben informatie en tips vinden om hun mentale gezondheid te verbeteren, en contactgegevens vinden van relevante hulplijnen.

Met of zonder coronavirus

De tool zou er ook zonder de crisis van het coronavirus gekomen zijn. Snapchat stelde Here for You in februari al voor. Maar omdat mensen nu misschien iets meer nood hebben aan tips rond mentale gezondheid, lanceert Snapchat zijn mentale gezondheidstool nu al. Gebruikers worden automatisch doorverwezen naar de tool wanneer ze zoektermen als ‘angst’, ‘depressie’, ‘stress’ of ‘pesten’ ingeven.

Ook kondigt Snapchat dat de mentale gezondheidstool een speciale sectie zal krijgen voor het coronavirus. Die sectie richt zich specifiek op hoe om te gaan met angst voor het virus, of met gevoelens van eenzaamheid. Gebruikers worden ook doorverwezen naar relevante informatie van bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. Vanaf volgende week zou dit klaar moeten zijn voor lancering.

Het is niet het enige dat Snapchat doet om zijn steentje bij te dragen in de strijd tegen het virus. Aan de hand van filters probeert de app zijn gebruikers ook bewust te maken van het belang van regelmatig de handen te wassen en het ‘social distancing’ te respecteren.