Stress op het werk: vooral leraren hebben het zwaar | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Stress op het werk: vooral leraren hebben het zwaar

In Nederland heeft een op zeven werknemers klachten die wijzen op een burn-out. In het onderwijs is dat zelfs meer dan een op de vijf. In de landbouw zijn relatief het minste aantal klachten. Werkstress kost alles bij elkaar 1,8 miljard euro.

Volgens het CBS en TNO voelen die werknemers meer dan een keer per maand zich leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk. In het onderwijs heeft ruim 21 procent van de medewerkers burn-out klachten. Dat komt mede door de hoge werklast en doordat werknemers veel emotioneel betrokken zijn bij hun werk.

Het percentage klachten dat wijst op een burn-out lig in de landbouw nog altijd op tien procent. Een op de 7 werknemers heeft burn-outklachten, dat zijn meer dan een miljoen werknemers. Het is daarmee beroepsziekte 1. In het onderwijs komen burg-out klachten het meest voor, daar heeft 1 op de 5 er last van.

'Mogelijk meer burn-outs door aantrekkende economie'

In 2013 kampte nog een op de acht met een burn-out klachten. Er is dus sprake van een stijging. Het is echter nog te vroeg om van een trend te spreken, zegt Seth van den Bossche van TNO.

''Ik denk dat we in 2014 de eerste tekenen van een aantrekkende economie zien. Dat verklaart een deel van de stijging. Een ander aspect is dat er heel intensief campagne is gevoerd, het zou kunnen dat dat er toe heeft geleid dat werknemers zich eerder realiseren dat ze burn-outklachten hebben. Misschien dat mensen toch onbewust meer nadenken over de verklaring. Maar dit blijft speculatie.''

'Stress door te weinig autonomie op het werk'

Werkstress komt volgens TNO met name door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

Te weinig autonomie op het werk draait het meest bij aan werkstress, volgens TNO. Dat draagt in 44 procent van de gevallen bij aan stress. 38 procent heeft te maken met te hoge taakeisen en 8 procent met pesten op de werkvloer.

Veel minder klachten bij jongeren en ouderen

  • Werknemers tussen de 15 en 25 jaar en 65-plussers hebben veel minder last van burn-out klachten. Ze werken vaak in kleine deeltijdbanen, zoals naast een opleiding of een pensioen.
  • Werkenden tussen de 25 en de 35 jaar hebben relatief het vaakst klachten: 17 procent.
  • Stress op het werk kost 1,8 miljard
  • Als gevolg van stress door het werk melden werknemers zich in totaal 7,5 miljoen dagen per jaar ziek. Dat kost 1,8 miljard euro.
  • Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten.

Minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid pleit er voor dat werknemers met hun collega's praten, ''dat helpt tegen werkstress''. Volgens hem is het ook belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen.

Van 16 tot en met 19 november organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het Nederlands Focal Point voor de tweede keer de Week van de Werkstress.

Bron • RTL Z

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco