17-jarige Yorick opgelicht door een 'bloedmooi meisje' | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

17-jarige Yorick opgelicht door een 'bloedmooi meisje'

In 'Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt' wordt de 17-jarige Yorick opgelicht door een 'bloedmooi meisje'. Maar al snel komt het team van Kees van der Spek (58) erachter dat het meisje niet zo bloedmooi is en ook geen meisje.

"Je moet nu gaan betalen, anders ga ik deze foto's naar je vrienden op Instagram versturen"

Yorick laat het verhaal doen door zijn vader. Begrijpelijk, vindt Kees. Vader Hessel vertelt dat het allemaal begon met een belletje van de bank. Die vraagt zich af of de afschrijvingen van de rekening van Yorick wel kloppen. Hoewel de bank wegens privacyredenen niet in detail kan treden, vertellen ze wel dat Yorick betrokken is bij oplichting. 

Het begint allemaal als Yorick contact heeft met een meisje uit Groningen via Instagram. In belabberd Nederlands probeert ze hem te verleiden tot seksueel beeldmateriaal. In de chats lezen we dat Yorick erg bleu is op het gebied van internetseks. 'Ik weet alleen niet of ik het allemaal durf. Ik doe dit voor het eerst', schrijft hij. Toch doet hij wat hem gevraagd wordt. "Op een gegeven moment stond hij ook naakt", zegt de vader. 

En dan begint meteen de ellende. "Geen minuut later krijgt hij een foto van zijn hoofd met daaronder een fotomoment van de video-opname naar hem toegestuurd. Er werd hem gezegd: 'Je moet nu gaan betalen, anders ga ik deze foto's naar je vrienden op Instagram versturen.'" Voor 3700 euro zou 'het meisje' de foto's verwijderen. 

Yorick durft het thuis niet te bespreken, maar dat geld heeft hij ook niet. Hij begint te onderhandelen. Hij maakt 100 euro over, maar dat is niet genoeg. Na een volgende betaling van nog eens 100 euro, bevriest zijn bank de rekening. Yorick is ten einde raad. Omdat zijn rekening bevroren is, moet hij het geld via een omweg bij de afperser krijgen. "In die tijd zijn er naar vijf vrienden van Yorick berichten verstuurd dat hij zich staat af te trekken voor een 12-jarig meisje", vertelt de vader. Yorick is er helemaal kapot van. 

Uiteindelijk doet Yorick aangifte en gaat hij naar de huisarts. Dat lucht hem erg op. Maar de politie kan heel weinig doen. Daarom is Kees ingeschakeld. Kees komt er met zijn IT-specialist achter dat het niet om een bloedmooi meisje gaat, maar om een Afrikaanse man uit Ivoorkust. 

Kees en Hessel gaan naar Ivoorkust. Via een linkje dat de oplichter af en toe aanklikt kan het team van Kees achterhalen waar de oplichter zich bevindt. Zo zien ze hem rondlopen door de grootste stad van het Afrikaanse land. Ze volgen hem een tijdje en besluiten de politie in te schakelen. Wanneer de oplichter in een internetcafé zit, waar hij op dat moment Yorick nog steeds afperst, gaan ze op hem af. De politie, die met het busje van Kees meerijdt, grijpt hem in de kraag en zet hem in het busje, waar Kees en Hessel hem opwachten.Kees en Hessel zijn boos en vertellen hem wat hij Yorick heeft aangedaan. De Afrikaanse oplichter is erg aangedaan. Even later besluiten ze Yorick te facetimen. Zo komt hij oog in oog te staan met zijn afperser. "We hebben hem!" roept Kees. "Hij wil zijn excuses aanbieden. Hij gaat het nooit meer doen", vertaalt Kees de Frans sprekende oplichter. De politie van Ivoorkust opent in het busje de telefoon van de oplichter. Daarop is te zien dat hij ook andere slachtoffers heeft gemaakt. 

Hessel is blij dat de politie van Ivoorkust zo accuraat reageert en meteen ingrijpt. Iets wat de Nederlandse politie niet kan vanwege 'enorme dossiers'. Hessel heeft zelfs nog na de arrestatie contact gehad met de Ivoriaanse politie. Ze vroegen hem of hij tevreden is met de afhandeling. De afperser heeft bekend en er zijn na de arrestatie nog eens 36 andere oplichters gearresteerd.

Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt zie je elke dinsdag om 20.30 uur bij RTL 5. Je kijkt het programma terug bij Videoland. 

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco