29 agenten riskeren celstraffen (deels) met uitstel voor pesterijen en racisme | Stop Pesten NU

084-8340086

29 agenten riskeren celstraffen (deels) met uitstel voor pesterijen en racisme

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is het proces gestart tegen 29 leden van de Antwerpse lokale politie en het veiligheidskorps van de FOD Justitie. Zij staan terecht voor het pesten van collega's en de helft van hen ook nog voor racisme. Het openbaar ministerie vorderde voor de twee aanstokers twaalf maanden cel, waarvan de helft effectief. Voor de overige beklaagden werden celstraffen volledig met uitstel geëist.

De beklaagden maakten deel uit van de voormalige dienst GEOV (gerechtshoven en overbrengingen), een team dat instond voor de bewaking en het transport van arrestanten en gedetineerden. In augustus 2014 werd een besloten WhatsApp-groep opgericht om makkelijker onderlinge afspraken te maken, maar die werd ook gebruikt om racistische commentaren te delen én om collega's te pesten.

Vijf leden van het team waren zo gedegouteerd dat ze in september 2016 een brief naar hun oversten schreven. Er werd een onderzoek opgestart bij de dienst intern toezicht van de Antwerpse politie. Toen de feiten in maart 2017 de media haalden, werd een opsporingsonderzoek gestart dat na een klacht van de Liga voor Mensenrechten werd opgeschaald naar een gerechtelijk onderzoek. Ook het Comité P boog zich over de zaak.

 
 
 
 
 
 
  •  
 
00:00/01:45
 
 

Zie bovenstaande video of bekijk de video via deze link https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/27/agenten-celstraffen-justitie-belga/.

Het strafdossier werd opgebouwd rond de 280 bladzijden aan WhatsApp-conversaties en de verklaringen van de geviseerde slachtoffers. "Die conversaties waren van een zeer laag niveau, dat is wel het minste dat we kunnen zeggen. Ze weerspiegelden ook wat er zich op de werkvloer afspeelde, want de pesterijen en het racisme gebeurden ook buiten de WhatsApp-groep", zei de procureur.

Hij hield bij het vorderen van de strafmaat rekening met het aandeel van de beklaagden bij het pesten en of ze ook voor racisme vervolgd worden, alsook met het tijdsverloop sinds de feiten. Twee beklaagden worden als aanstokers aanzien en voor hen werd twaalf maanden cel, waarvan de helft effectief, en 600 euro boete gevorderd. Voor de andere beklaagden werden celstraffen van zes tot twaalf maanden volledig met uitstel geëist en 600 euro boete, al dan niet met uitstel.

 
Bron VRT be

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco