Algemeen Dagblad: Een knoop in de maag van de dislike-knop | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Algemeen Dagblad: Een knoop in de maag van de dislike-knop

Op Facebook is bijna alles leuk. Het sociale netwerk toont vooral de zonnige kant van ons leven. Nog wel. Nu de 'vind ik niet leuk-knop' zijn intrede doet op het netwerk komt er ruimte voor onze minder aangename kant

,,Ik kreeg een knoop in mijn maag. Dit voelt niet fijn," was de eerste reactie van Patricia Bolwerk (44). Zij is de oprichtster van Stichting Stop Pesten Nu en is bang dat de drempel om te pesten veel lager wordt. ,,Als je met z'n allen op 'vind ik niet leuk' klikt, ben je een stuk anoniemer dan wanneer je allemaal een negatief commentaar van de openbare pestkop liket." 

Jongeren hebben ook hun bedenkingen. Thibauld Zonderop (17) vindt de komst niet handig. ,,Op deze manier hoef je je bijna niet meer te verantwoorden voor je gedrag. Het wordt veel makkelijker om bijvoorbeeld het kapsel of de nieuwe schoenen van een klasgenoot te disliken. Ik had nooit gedacht dat deze knop er zou komen."

Het wordt veel makkelijker om bijvoorbeeld het kapsel of de nieuwe schoenen van een klasgenoot te disliken

Thibauld Zonderop (17), student
Zijn studiegenoot Sander associeert de knop helemaal niet met pesterijen: ,,Superhandig toch juist, dat je nu kan aangeven dat je al die Candy Crush berichten niet leuk vindt? Of dat je eindelijk kan reageren op nieuwsberichten die je onmogelijk 'leuk' kan vinden, maar wel interessant..."

Pesten op internet
De grootste groep slachtoffers van cyberpesten is tussen de 15 en 18 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. De grootste pesterij op het internet in deze leeftijdscategorie is laster. Hieronder valt bijvoorbeeld het plaatsen van kwetsende teksten of het online verspreiden van foto’s, filmpjes of roddels. Vorig jaar gaven ruim 400 duizend 15+’ers aan wel eens gepest te zijn op het internet. Tweederde van de jongeren die in 2014 met cyberpesten te maken hebben gehad, zeggen de pestkop te kennen. Bij ongeveer één op de vijf jongeren is de dader een studiegenoot of een collega en bij één op de drie een andere bekende.

Mensen willen juist de mogelijkheid hebben om empathie aan te geven, want niet elk moment is een leuk moment
Mark Zuckerberg, oprichter Facebook

Empathie
De reden dat de komst van de 'vind ik niet leuk-knop' zo'n tien jaar op zich heeft laten wachten, is niet voor niets. De knop geeft mensen de mogelijkheid elkaar af te kraken. ,,Dat is niet wat we proberen te bereiken," zegt Facebookbaas Mark Zuckerberg. ,,Mensen willen juist de mogelijkheid hebben om empathie aan te geven, want niet elk moment is een leuk moment." 

Juist vanwege deze uitspraak denkt Corinne Keijzer, social media specialist, dat er helemaal geen 'dislike' button komt. Tenminste, niet zo letterlijk. ,,Ik vermoed dat er een soort respect-knop komt, net als vroeger op Hyves. Misschien worden het wel meerdere opties. Ik ben heel benieuwd hoe het eruit komt te zien, maar Facebook is niet uit op een negatieve sfeer."

Dubbel gevoel
Keijzer ziet daarom geen enkele reden voor buikpijn. Ook bij Bolwerk is het gevoel niet louter negatief: ,,Als iemand post dat opa is overleden, dan wil ik ook kunnen aangeven dat ik dat niet leuk vind." Zij zit met een dubbel gevoel. 

Dat dubbele gevoel wordt gedeeld door Niels Baas. Hij is voorlichter bij en oprichter van Cyberpesten de Baas: ,,Ik vind de knop niet per se nodig, maar ik ben ook niet tegen. Het is aan ons om met kinderen te blijven praten over hun (internet)gedrag. Daar staat de techniek los van." 

Een kleine meerderheid van de bezoekers van AD.nl, 54 procent, geeft via een poll aan uit te kijken naar het moment waarop ze berichten 'niet leuk' kunnen vinden.

Leuk of niet, fervente Facebookers zullen nog even geduld moeten hebben. De knop, in welke vorm dan ook, is in de maak. Gelukkig voor Sander kan je straks vast en zeker met één klik op de knop laten blijken dat je in elk geval geen Candy Crush speelt. 

Zie hier de q&a waarin Mark Zuckerberg onthult dat Facebook bezig is met een dislike button:

 
 

Bron

  Tip van de redactie

  Tip Stop Pesten Nu

  Breng snel een bezoekje aan ...

  ► het Kenniscentrum Pesten 

  ► het Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

  ► de Kennisbank

   Informeer naar de mogelijkheden voor een workshop of training gericht op bewustwording & preventie

   

   

  Heb je haast? Navigeer dan snel naar de informatie per doelgroep:

  Voor Werkgevers

  Voor Werkgevers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

   

   

  Voor Werknemers

  Voor Werknemers informatie over pesten op het werk en wat jij daar tegen kunt doen

   

   Voor Scholen & Professionals

  Voor Scholen (directie, docenten, mentoren, APC, MR) informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Voor Sportverenigingen 

  Voor Sportverenigingen alle informatie over pesten voor bestuurders, trainers, coaches

   

   

  Voor Kinderen & Jongeren

  Voor Kinderen & Jongeren informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Voor Ouders & Opvoeders 

  Voor Ouders & Opvoeders informatie over pesten en online pesten (cyberpesten)

   

   

  Ouderen & Woonzorgcentra 

  Voor Bejaarden alle informatie om pesten aan te pakken in woonzorgcentra

   

  Online Pesten Cyberpesten

  Cyberpesten Online Pesten - alle informatie over online pesten met tips en adviezen

   

   

  Poster Alleen losers pesten anderen om zichzelf zogenaamd groot en stoer te kunnen voelen

  Poster pesten bij bejaarden

  Ik word gepest ... Ik ken iemand die wordt gepest .... 

  Wat kan ik doen? ► Praat erover 

  Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.  Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt!

  Bel, chat of mail met de organisaties, zij zijn er voor jou!

    * Vragen over Pesten

    * Vragen over Online Pesten / Cyberpesten (ook voor sexting, grooming, sextortion, shaming, victim blaming, afpersing met naaktfoto/video)

  Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten & Online pesten in Nederland!

  ANBICBF  Unesco