Bedrijfsarts geeft tips tegen pesten op het werk voor werknemer en werkgever | Stop Pesten NU

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Bedrijfsarts geeft tips tegen pesten op het werk voor werknemer en werkgever

Circa 1,2 miljoen mensen zegt gepest te worden op werk. Een bizar aantal. We vroegen bedrijfsarts Marlo van den Kieboom (52) hoe je het kunt tegengaan.

Zij zegt: “Maak het bespreekbaar, dat is het allerbelangrijkst.”

Iedere week wel iemand

Van den Kieboom krijgt als bedrijfsarts, aangesloten bij het netwerk Zorg van de Zaak, regelmatig te maken met pesten: “Ik spreek zeker iedere week wel iemand die grensoverschrijdend gedrag ervaart op werk.”

Tips aan de werknemer:

1. Trek aan de bel
“Vaak denken de pesters nog dat het lollig is, maar vindt de gepeste collega het eigenlijk al lang niet meer lollig. Trek in dat geval meteen aan de bel. Bespreek het met andere collega’s, met je leidinggevende, een vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts.”

2. Vraag naar ‘het pestbeleid’
“Vaak wordt het pas besproken als er al iets aan de hand is, maar preventie is natuurlijk het beste. Vraag daarom eens naar het beleid van je werkgever op het gebied van grensoverschrijdend gedrag. Daar moet namelijk een beleid voor zijn en dat is goed om te weten, ook bijvoorbeeld voor het geval dat een collega wordt gepest.”

3. Zeg er wat van
“Als je ziet dat een collega wordt gepest, zeg er iets van. Tegen de pester of tegen een leidinggevende.”

Tips aan de werkgever:

1. Maak het bespreekbaar
“Dit is echt stap 1. De werkgever moet zorgen voor een klimaat waarin pesten bespreekbaar is, hoe laagdrempeliger, hoe beter. Geef aan wat het pestprotocol is.”

2. No tolerance-beleid
“Voor pesten zou altijd een no tolerance-beleid moeten gelden. Zorg als werkgever dat je dat duidelijk uitdraagt.”

3. Zet het op de agenda
“Zet het eens in de zoveel tijd op de agenda, zoals er zoveel dingen zijn die met enige regelmaat worden besproken. Er rust een taboe op praten over pesten, maar het gebeurt heel veel op de werkvloer. Bovendien leidt het tot ziekteverzuim. Zorg dat je het voor bent als werkgever.”

Bron

 

Tip van de redactie

Tip van onze redactie met interessante informatie over pesten en online pesten (cyberpesten):