Collega’s maken elkaar nog altijd het leven zuur: ‘Kwart Nederlanders op werk gepest’ | Stop Pesten NU

084-8340086

Collega’s maken elkaar nog altijd het leven zuur: ‘Kwart Nederlanders op werk gepest’

Treiteren, roddelen en uitlachen; het gebeurt nog altijd aan de lopende band op de werkvloer. Maar liefst 2,6 miljoen werknemers krijgen te maken met ongewenst gedrag, meldt vakbond CNV in het AD.mUit een onderzoek onder 2700 mensen blijkt dat bij één op de zes gevallen een leidinggevende betrokken is. CNV noemt de cijfers ‘bizar’.

Hoewel het onderwerp ‘pesten’ al jaren op de agenda staat, lijkt er niets te veranderen. Volgens de stichting Stop Pesten NU heeft dit alles te maken met de druk op de arbeidsmarkt. Als er sprake is van economische tegenwind of inflatie, neemt het pestgedrag toe.

Maar liefst 1,5 miljoen werknemers kunnen momenteel nog niet terecht bij een vertrouwenspersoon, terwijl dit sinds begin dit jaar verplicht is. De stichting Stop Pesten NU roept werkgevers dan ook op om haast te maken. Doorgaan zonder vertrouwenspersoon zou de samenleving miljarden euro’s kunnen kosten.

Grote mensen

Presentatrice Anita Witzier vertelt dat zij op de middelbare school stelselmatig werd gepest. Ze schrikt dan ook van de cijfers. ”Je denkt: grote mensen zijn verstandig en doe doen dit niet. Maar als ik deze cijfers hoor. Wat mensen elkaar aandoen…”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Je moet je realiseren hoeveel schade dit berokkent. Of je nu kind bent of volwassen, de impact is precies hetzelfde.”

Wat Aris Prins (voorzitter van apothekersorganisatie KNMP) betreft krijgt het probleem structureel meer aandacht. ”Er wordt vaak vergeten om naar de kwaliteit van werkomgeving en leven te kijken. We zeggen dat we een ‘open maatschappij’ zijn, maar als er iets verandert in je portemonnee, gaan we ons gedrag veranderen. We hebben mensen tekort. Zorg voor een veilige werkomgeving.”

Lees ook:

Of klik hier om dezeaflevering te bekijken.

 

Bron. WNL - Goedemorgen Nederland

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen