Cyberpesten, een groot probleem op sociale media | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Cyberpesten, een groot probleem op sociale media

Steeds meer jongeren zijn het slachtoffer van cyberpesten, ruim 140 duizend jongeren zeggen dat ze in hun leven gecyberpest zijn. Dit wordt veroorzaakt door de toename van sociale media. De plek waar het meest gepest word is Instagram. Sara Pabian, professor aan de universiteit van Tilburg, doet onderzoek naar mediagebruik en online agressie en verteld ons hier meer over.

Welke vorm van cyberpesten komt het meeste voor?                      

“Uit mijn eigen onderzoek is gebleken dat iets kwetsend tegen iemand zeggen wel heel vaak voorkomt. Daarnaast komt negeren en uitsluiten ook heel vaak voor.’’ Een voorbeeld is wanneer de hele klas een whatsapp groep heeft en één leerling wordt niet toegelaten. “Deze vormen zijn heel laagdrempelig. Het is niet moeilijk om iemand uit te sluiten en te negeren, daarnaast kan iedereen een kwetsende boodschap sturen.” Er zijn zes vormen van cyberpesten: uitsluiting, bedreiging, vernieling, na doen, te kijkzetting en belediging.

Waarom kiezen kinderen voor cyberpesten?

“Veel Pesters kiezen voor cyberpesten omdat je dan niet geconfronteerd wordt met de reactie van het slachtoffer, er zit een scherm tussen. Cyberpesten komt vaker voor bij een groep jongeren die het wel oké vinden.”

Waarom zien jongeren cyberpesten vaak niet als een misdrijf?

43,4% van de jongeren die te maken kregen met online pesten vonden het wel verkeerd maar ze zagen het niet als een misdrijf. Pabian legt uit dat kinderen in de gaten moeten houden hoe erg ze gepest worden en dat ze eventueel contact moeten opnemen met de politie. Ook is het handig dat ze eventuele bewijsmaterialen opslaan om later aan de politie te laten zien. Pabian zegt dat kinderen het vaak wel oké vinden als er wel eens om iemand gelachen wordt.  Ze zien de ernst van de situatie niet altijd in. Het is vaak een grap voor hen, ze nemen het niet serieus. “Het allerbelangrijkste is dat we kinderen aanleren erover te praten want dat kan heel veel van de negatieve gevolgen wegnemen.”

Geven jongeren zichzelf de schuld?

7,5% van de jongeren geeft zichzelf de schuld van cyberpesten. ‘’ Als mensen iets ergs meemaken in hun leven, dan proberen ze daar een verklaring voor te geven. In geval van pesten is het soms heel moeilijk om ook andere oorzaken dan jezelf te achterhalen.’’ Pabian legt uit dat als de slachtoffers van pesten antwoorden op die vragen proberen te vinden ze vaak bij zichzelf uitkomen. Ze denken vaak dat ze zelf iets verkeerd hebben gedaan of dat het aan hen ligt. Om te voorkomen dat jongeren zichzelf de schuld geven is het belangrijk dat er met hen gepraat wordt. ‘’Zo kan je de situatie in perspectief zetten. Je kan uitleggen dat het echt niet je eigen schuld is.’’ zegt Pabian.

Worden meisjes vaker gecyberpest dan jongens?

Sommige wetenschappelijke onderzoeken zegt dat meisjes meer gecyberpest worden dan jongens. anderen onderzoeken zeggen geen verschil te zien. Cyberpesten is meer achter de rug om, er is geen toezicht op van ouders of iemand van school. “ Geheimlijkpesten komt toch meer voor bij meisjes, terwijl jongens meer directe vormen van pesten gebruiken zoals vechten. De fysieke vorm van pesten komt bij jongens vaker voor.” zegt Pabian. “Roddels of kwetsende boodschappen verspreiden, dus geniepig pesten, zijn vormen van indirect pesten die populairdere zijn bij meisjes.”

Wat doet cyberpesten met jongeren?

“Er zijn veel negatieve gevolgen van cyberpesten, dit zijn vooral gevolgen die te maken hebben met de mentale gezondheid van jongeren. Jongeren worden vaak depressief of voelen zich eenzaam en angstig. Ik heb daar onderzoek naar gedaan en we hebben gevonden dat jongeren die slachtoffer zijn van cyberpesten vaak hoog scoren op sociale angsten. Mensen vinden het dan moeilijk om met anderen mensen te praten of nieuwe mensen te leren  kennen. Ze zijn bang om negatieve opmerkingen te krijgen. Ze voelen zich niet comfortabel in een interactie met nieuwe mensen maar ook niet met mensen die ze al wel kennen.

Naast negatieve zijn er ook positieve gevolgen. Mensen die gepest zijn zouden sterker in hun schoenen staan. Sommige mensen die in hun kindertijd gepest zijn zeggen dat ze beter met moeilijke situaties om kunnen gaan en veel veerkrachtiger zijn geworden”.

Wat kunnen ouders van het gepeste kind doen?

Voor ouders is het belangrijk dat ze met hun kind praten. “Wat ouders niet moeten doen is het smartphone gebruik van hun kind gaan verbieden. Het maakt deel uit van hun sociale ontwikkeling,  het is belangrijk dat ze met hun leeftijdgenoten in contact staan.’’ Ouders moeten het pesten in het juiste perspectief plaatsen voor hun kind. “Het allerbelangrijkste is dat we kinderen aanleren erover te praten want dat kan heel veel van de negatieve gevolgen wegnemen.”

Wat kunnen bijstanders doen?

Pabian legt uit bijstanders een belangrijke rol hebben rol bij cyberpesten. Bijstanders zijn de mensen die het incident zien ze hebben er verder niks mee te maken bijvoorbeeld een klasgenootje of iemand uit je voetbal team. Het ellendige van cyberpesten is dat het voor iedereen zichtbaar is en als je dan als bijstanders niet reageren op het pestgedrag is dat voor het slachtoffer een bevestiging dat ze het eens zijn met de dader. “Het is belangrijk dat je het slachtoffer een hart onder de riem probeert te steken. Stuur ze een positief bericht. Belangrijk is dat je de dader niet gaat uitschelden want dan stopt het cyberpesten nooit.’’

“Ik vind het interessant om te zien dat naast zo veel negatieve gevolgen er ook iets positiefs uit kan komen. De beste manier om cyberpesten te voorkomen is kinderen op school maar ook via hun ouders te leren, hoe je je online moet gedragen. Het is belangrijk dat jongeren leren dat dingen die je offline niet zou zeggen, online ook niet moet zeggen. Je gaat op straat toch ook niet iemand plotseling uitschelden. Het bezorgt de slachtoffers veel pijn en verdriet. Jongeren beseffen vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn voor het slachtoffer”.

 

Bron

 
 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco